Konya ve Karaman’da Nasreddin Hoca İle ilgili Konferanslar


Akşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Nasreddin Hoca Anma Günleri etkinlikleri kapsamında Karaman Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi ile Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde konferanslar düzenlendi.

Akşehir Belediyesi tarafından Nasreddin Hoca'yı anmak, onu gelecek nesillere daha iyi aktarmak, Nasreddin Hoca'nın bilge kişiliğini, ulemalığını anlatabilmek ve onu tüm dünyaya daha iyi tanıtabilmek amacıyla düzenlenen Nasreddin Hoca Anma Günleri etkinlikleri kapsamında Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi (KMU) SKS Konferans Salonundaki konferansa; Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr .Birol Üner, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Cahit Suci,  Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferans'ta bir açılış konuşması yapan Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya  59 yıldır uluslararası boyutta Nasreddin Hoca Şenlikleri yaptıklarını ancak şenlikler kapsamında yapılan faaliyetler de daha çok Hoca'nın mizah yönünün alındığına dikkat çekti.

Başkan Akkaya "3 yıldır biz Anma Günleri düzenliyoruz. Aslında Nasreddin Hoca'mız mizahı bir eğitim metodunda sanat olarak kullanıyor, araç olarak kullanıyor. Bu Anma günleri ile Hoca'mızın İslam alimi yönünü, kültür yönünü, bilgeliğini, İslam felsefesini üzerindeki yorumlarını gölge kadılığını öne çıkaralım istedik. Anma Günleri etkinlikleri kapsamında ülkemizin 81 il ve ilçesini içine alan Nasreddin Hoca Fıkra Canlandırma Yarışması'nı da yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımızla işbirliği içinde  bir proje, bir protokol yaparak Bakanlığımızın da desteği ile şu anda Nasreddin Hocamızın diyarı Akşehir'de bütün illerimiz geldi ve bölge finallerimiz devam ediyor. Cuma günü inşallah Türkiye Finaliyle azımsanmayacak bir ödülle de Türkiye 1'ncisi, 2'ncisi, 3'ncüsü seçmiş olacağız. Miniklerimize de şimdiden bir tohum ekerek Nasreddin Hoca'yı tanıtmış olacağız. Onlarda inşallah hayatlarında Nasreddin Hoca'nın o fıkralarından beslenerek hayatında o güzel değerlerimizi ve Anadolu'muzun Türk İslam kültüründeki değerleri öğrenmiş olacaklardır" diye konuştu.

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Birol Üner ise" Nasreddin Hoca Konferansına hepiniz hoş geldiniz. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi ev sahipliğinde konferansın iyi bir şekilde geçmesini diliyor ve sözlerimi eğitimci hocalarıma bırakıyorum. Ayrıca konferansımızın başarılı geçmesini ve sizlerden dileğim kayda değer gerekli bilgilerin alınmasını diliyorum dedi.

Konferansta;  Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık "Klasik Türk Edebiyatında Nasreddin Hoca", Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu "Nasreddin Hoca'nın Hayatına Yeni Bir Bakış: Belgeler, Bilgiler, Yorumlar", Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Berat Alptekin "Nasreddin Hoca ve Türk Dünyasındaki Torunları" konulu sunumlarını yaptılar.

Nasreddin Hoca Anma Günleri etkinlikleri kapsamında Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde de bir konferans verildi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi Konferans Salonundaki programda konuşan Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya "Nasreddin Hoca'mıza 734'ncü vefatının yıl dönümünde Allah'tan gani gani rahmet diliyorum. Hocamız fıkralarını bize miras bırakmış, Nasreddin Hoca'mız fıkralarında insanlara pozitif düşünmeyi aşılamış, doğruya yönelmeyi aşılamış, umut kaynağı olmuş ve bir çok yanlış giden olaylara da edeplice incitmeden farkındalık oluşturarak konuları uygulamış ve onları yanlışlardan uzak tutmuştur. Biz bıraktığı eserlere önem vererek bu Anma Günlerini yapıyoruz" dedi.

Konferansta; Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu Nasreddin Hoca'nın Hayatına Yeni Bir Bakış: Belgeler, Bilgiler, Yorumlar", Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Berat Alptekin "Nasreddin Hoca ve Türk Dünyasındaki Torunları", Necmettin Erbakan Üniversitesi Edebiyat Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aziz Ayva "Nasreddin Hoca'nın Hayatından Önemli Çizgiler" konulu sunumlar yaptılar.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar