Piyasalarda, ABD 3. Çeyrek büyüme rakamları takip edilecek


Yurt içi tarafta siyasi ve jeopolitik risk unsurları TL varlıkları üzerindeki etkisini sürdürmeye devam ediyor. Özellikle S-400 hava savunma sistemleri konusunda testlerin başladığına yönelik gelen haber akışları piyasalarda tedirginliğin artmasına neden olurken TL varlıkları üzerinde negatif etkiye neden oldu. Geçtiğimiz gün konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400’ süreç plandığı şekilde devam ettiğine yönelik mesajlar verilirken ekonomiye yönelik ise; enflasyon ve faizlerde tek haneli seviyelere inileceğinin vurgusu yapıldı. Şu an için risk unsurları fiyatlamaların seyri açısından ön planda olmaya devam ettiği bu günlerde yetkililierden gelecek açıklamalar kur fiyatlamalar açısından yakın takibimizde olacaktır.

Diğer taraftan küresel tarafta ise; Ticaret Savaşları merkezli gelişmeler gündemde kalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın, Faz 1 Anlaşmasına yönelik iyimser açıklamalarıyla birlikte risk alma iştahında artışlar görülürken bu durum hafta genelinde özellikle borsa tarafında yukarı yönlü seyre ivme kazandırdı. Geçtiğimiz bu konuya yönelik haber akışları gündem maddesi olarak takip edildi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Robert Ligthizer ile Çin Başbakan Yardımcısı Liu He arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmede Faz 1 anlaşmasına yönelik oluşabilecek uyuşmazlıklar ele alınırken çözüm için iki tarafın istekli oluşu umutları canlı tuttu. 

Ekonomik takvimde ise; piyasaların odak noktasında ABD 3. Çeyrek büyüme rakamları yer alacakken bununla beraber Dayanıklı Mal Siparişleri, Kişisel Tüketim Harcamaları, ve Ham Petrol Stokları yakın takibimizde olacaktır. Bunların yanı sıra küresel risk unsurlarından, Ticaret Savaşları, Brexit gibi konulara yönelik gelişmeler piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.

EURUSD

Parite tarafına baktığımızda Avrupa cephesinde yaşanan ekonomik görünümün etkisi Euro varlıkları üzerinde etkisini sürdürmeye devam ediyor. Teknik olarak hafta başından bu yana satıcılı seyirde devam eden paritede 1.10 desteğinin kırılması halinde 1.0975, 1.0940 ve 1.0900 seviyeleri takip edilebilir. Şayet parite tarafında yaşanabilecek bir toparlanma hareketiyle beraber 1.1080 direnç noktası yukarı yönlü hareketlerin hız kazanabilmesi için önem teşkil ederken buranın geçilmesi halinde ise; 1.1115, 1.1140 ve 1.1165 seviyeleri gündeme gelebilir.

USDTRY

Yurt içi tarafta yaşanan S-400 hava savunma sistemleri konusuna dair gelişmeler piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olurken, ABD tarafından gelebilecek olası yaptırım kararları TL varlıkları üzerindeki kırılganlığı arttırmakta. Teknik olarak 5.7500 direnç seviyesinin üzerindeseyreden kur fiyatlamlarında buranın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 5.7900, 5.8225 ve 5.8500 seviyeleri takip edilebilir. Ancak risk unsurlarına dair yaşanabilecek pozitif gelişmeler kur tarafında geri çekilmeleri getirebileceği gibi 5.7200, 5.6800 ve 5.6500 destek noktaları gündeme gelebilir.

GBPUSD

İngiltere’de Brexit merkezli gelişmeler parite tarafındaki düşüş hareketlerini sınırlayan unsur olarak karşımıza çıkmakta. Teknik olarak 1.2800 altında kalıcılık sağlanmadığı takdirde yukarı yönlü eğilim devam edebileceği gibi buranın geçilmesi halinde 1.2775 , 1.2740 ve 1.2700 destek seviyeleri gündeme gelebilir. Parite tarafında yukarı yönlü atakların hız kazanabilmesi için ise; 1.2900 direncinin kırılması gerekebilir. Bu durumda ise; 1.2940 ve 1.2990 seviyeleri takip edilebileceği gibi 1.3030 seviyeleri hedef haline gelebilir.

BRENT PETROL

Küresel tarafta gerek Ticaret Anlaşması gerek Aramco’nun halka arz konusunda yaşanan gelişmeler petrol fiyatlamları üzerinde etkisini sürdürmekte. Bu durumda 63 doların üzerinde işlem gören emtiada yukarı yönlü atakların hız kazanabilmesi için 64 dolar seviyesinin geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu durumda 64-66 Dolar bandına geçiş hareketi geleblir. Ancak emtia tarafında görülebilecek satış yönlü ataklarda ise 63.00 destek noktası kritik önem taşımakta. Buranın geçilmesi halinde ise yeniden 62.80, 62.50 ve 62.00 destek noktaları gündeme gelebilir.

ONS ALTIN

Küresel tarafta yaşanan Ticaret Anlaşması’na yönelik iyimserlik güvenli liman ürünlerden çıkışa neden olmaya devam ediyor. 1450 ana destek bölgesine kadar geri çekilen değerli metalde buradan tepki alımları geldiğini görmekteyiz. Satıcılı seyrin devamlılığı açısından 1450 seviyesinin altında kalıcılık sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz. Zira buranın altında kalıcılık sağlanması halinde 1445, 1442 ve 1435 destek bölgeleri hedef haline gelebileceği gibi bu seviyelerden görülebilecek bir toparlanma hareketi 1462, 1464 ve 1472 direnç seviyelerine doğru eğilimi tetikleyebilir.

Kaynak IŞIK FX

Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar