Sabah stratejisi
ABD Başkanı Trump’ın ticaret görüşmeleri sancılarının son aşamasında olduklarını belirtmesinin ardından hisse senedi piyasaları önderliğindeki risk iştahının korunması durumu devam ediyor. ABD endeks vadelileri güne olumlu fiyatlama ile başlarken, Asya seansında devam eden işlemler de benzer şekilde evrilmekte. Global Amerikan doları teması ise endeksin (DXY) 98 seviyesinin aşağısından gösterdiği toparlanma ile sınırlı düzeyde primlenmeye işaret ediyor.
Gelişmekte olan ülke para birimlerinde gerek Amerikan dolarının genele yayılır yükseliş isteğinden gerekse Brezilya realindeki zayıflama önderliğinde baskı hissedilmekte. Türk lirası paritede (USDTRY) yukarı yön açısından kritik gördüğümüz 5.76 seviyesini yerel işlemlerin kapanışı sonrasında test ederken, bir sonraki noktanın 5.7750-5.80 aralığında yoğunlaşma olacağını söyleyebiliriz. Benzer şekilde EURUSD paritesi de 1.1020 seviyesi üzerinde tutunmakta ve-fakat 1.10 bölgesi aşağısına hareket etme noktasında kararsızlık sergilemekte. GOÜ para birimleri nezdinde baktığımızda, Güney Amerika üyeleri değer kaybı, Asya ve Doğu Avrupa’dakiler ise yatay-olumlu fiyatlama çabası içerisinde.
Çin’de açıklanan makro veriler zayıflamanın yılın son çeyreğinde de devam ettiğini düşündürüyor. Bugün açıklanan sanayi karlılıkları datasına göre, Ekim ayında yıllık değişim %-9.9 seviyesinde gerçekleşerek ivme kaybını teyit etti. Offshoreda yuan fiyatlaması genel eğilime ve veri gerçekleşmesine paralel 7.0252 ile değer kaybını ifade ediyor.
27 Kasım işlemlerinde veri gündemi açısından sessiz geçen takvim ABD rakamları ile hareketlenecek. TSİ 16.30’da 3Ç GSYH verisine ait ikinci okuma (%1.9) ve dayanıklı mal siparişleri (%-0.9), 18.00’de ise kişisel harcamalar (%0.3) ve PCE (çekirdek %1.7, yıllık) yatırımcılar tarafından yakından izlenecek. Data seti içerisinde özellikle iç tüketimin seyrine yönelik gelebilecek mesajlar dolar ve faizlere yönelik yaklaşımlarda oynaklığa neden olabilir.
Yerel varlıklara yönelik fiyatlama yaklaşımlarında genel olarak iyimser duruşumuzu koruyoruz. Ancak, globalde gözlenen Amerikan doları toparlanma isteği ve Brezilya realindekj zayıflamanın olası GOÜ etkileşimi ihtiyatlı olma düşüncesini bir adım öne çıkarabilir. Real ile liranın 30 günlük korelasyonu 0.4268.
Kaynak : Orkun Gödek / Stratejist Araştırma / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı