Sabah stratejisi


Aralık ayının ilk işlemlerinde global ve yerel varlık fiyatlamaları arasında ayrışma eğilimi belirginleşerek ön plana çıktı.

Yurt içi işlemlerde GSYH 3Ç döneminde çeyrekten çeyreğe performansta piyasa beklentisinin gerisinde kalarak %0.4 gelişirken, yıllık değişimde de benzer şekilde %0.9 düzeyinde gerçekleşti. Ancak, yatırımcı kesimi özellikle hisse senedi piyasasında bardağın dolu tarafını görerek 3 çeyrek sonra yıllık bazda artıya geçilmesini olumlu okumak istedi. BİST 100 endeksi gün sonunda bir kez daha 108000 direnci sınırında kapanış gerçekleştirirken, geçilmesi durumunda hareketin 110000-112500 bölgesine dek devam edebileceğini düşündürdü. Öte yandan global piyasalardaki risk algısı değişimi sinyali, yoğun takvim ve yakın zamanda azalacak olan işlem hacmi –tatil etkisi kaynaklı- hareketin uzun soluklu olma ihtimalini sorgulatan nedenler olarak belirmekte. 5Y vadeli CDS değerinin sınırlı geri çekilme ile 317bp seviyesinden kapanış gerçekleştirdiği günde lira genel olarak sakin bir seyir içerisinde olurken, yeni günde Asya fiyatlamaları 5.74 civarında şekillenmekte.

Yerelde gözlenen pozitif yaklaşımın aksine iyimser başlayan global fiyatlamalar ise gün içerisinde negatif tarafa evrildi. Çin ve Avrupa PMI verilerinde takip edilen ‘dipten dönüş’ ihtimalleri ABD Başkanı Trump’ın para birimlerindeki devalüasyonlar nedeniyle Amerikan çiftçilerinin olumsuz etkilendikleri argümanından hareketle Brezilya ve Arjantin’e yeniden çelik-alüminyum tarifeleri getirileceğini açıklamasıyla havanın negatife dönmesi ile şekillendi. Gün boyunca ciddi yüksek seyreden Amerikan tahvil faizleri özellikle yakından takip edilen 10Y vadelide kritik %1.85 bölgesine dek hamle içerisinde olurken, ISM imalat endeksinin sürpriz şekilde 4. ay içerisinde de zayıflamaya işaret etmesiyle eğilimini kısmen sınırlandırdı. Diğer yandan ise Markit imalat PMI verisi 7 ay yükseği olan 52.6 gelişim göstererek verilerin taşıdığı farklı mesajları bir kez daha ortaya koymuş oldu. Amerikan ekonomisine dair takip edilen karışık sinyaller yatırımcıların 2020’ye dair şekillenen düşünceleri üzerinde de baskı unsuru olarak öne çıkmakta.

3 Aralık fiyatlamalarında ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un “anlaşma olmadığı takdirde Çin’e ek tarifelerin uygulanabileceği” açıklaması etkili oluyor. Asya hisse senedi fiyatlamaları negatif tarafta yer alırken, Amerikan doları ISM imalat endeksi sonrasındaki zayıflamasına paralel EUR karşısında 1.1080 direncinde fiyatlanmakta. ABD endeks vadelileri ise sınırlı düzeyde pozitif açılışa işaret etmekte.

Bugün TSİ 10.00’da TÜİK tarafından Kasım ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Bloomberg Terminal üzerinde oluşan piyasa beklentisi manşetin aylıkta %0.75, yıllıkta ise %11 yükseliş göstermesi. Deniz Yatırım Araştırma olarak beklentilerimiz ise sırasıyla %0.89 ve %11.12. İngiltere’de başlayacak olan NATO toplantısına dair gelişmeler iç fiyatlamalarda etkileşim yaratabilir.

Kaynak: Orkun GÖDEK / Stratejist Araştırma / DENİZYATIRIM
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar