Sabah stratejisi


Gündem ve veri takvimi açısından yılın son işlem ayındaki en yoğun haftaya giriş yapmış bulunuyoruz. Merkez bankalarının alacakları kararlardan ziyade paylaşacakları beklentiler ve muhtemel yönlendirmeleri kısa vadeli risk algısının değişiminde oynaklık katsayısının artmasına neden olabilir. Keza Cuma günü piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşme gösteren ABD Kasım ayı tarım dışı istihdam verisini de bu kapsamda değerlendirmek doğru olacaktır. Tahvil faizleri ve Amerikan dolarındaki hareketlilik örnek olarak gösterilebilir.

Yeni haftada Fed, ECB ve TCMB cephesinden gelecek mesajlar iç ve dış yatırımcı davranışlarının evrilmesine zemin hazırlayacak. Hafta sonu Çin’den gelen ve beklentilerden daha zayıf bir gelişime işaret eden Kasım ayı ticaret verileri global kırılganlığın hali hazırda devam ettiğinin kanıtı. Toplam ihracat yıllık bazda %1.1 gerilerken, ABD’ye olan gelişim %23 düşüş gösterdi. Söz konusu gelişim Şubat ayından bu yana en kötü performansı ifade ederken, aynı zamanda peş peşe 12.ayda gerilemeyi de teyit ediyor.

ABD-Çin arasında süregelen ticaret müzakereleri 15 Aralık tarihinden önce bir anlaşmanın olma ihtimalini yüksek kılmıyor. Başkan Trump’ın danışmanlarından Kudlow’un yaptığı bu açıklamaya göre, gıda alımlarının tutarı konusundaki uzlaşmazlık tarife için konulan tarihi bir kez daha yatırımcıların önüne getirmiş durumda. Asya işlemlerinde ilk fiyatlamalar olumsuz bir resim oluşumuna işaret etmezken, ABD endeks vadelileri yatay-negatif seyrediyor.

Amerikan dolarında Cuma günü takip edilen data setinin ardından gözlenen toparlanmanın etkisiyle EURUSD paritesi bir kez daha 1.1110 direnci üzerinde başarılı olamayarak 1.1020-1.1080 aralığındaki sıkışık seyrine geri dönüş yaptı. 10 yıllık tahvil faizindeki > %1.80 hareketi kısmen GOÜ para birimleri üzerinde baskı kurarken, yakın zaman içerisinde lira için tartıştığımız “oynaklık ve CDS fiyatlamaları arasındaki ayrışmadan hangi tarafın doğru olduğu” konusundaki soru işaretinin sonunda USDTRY paritesi farklı etkenlerin de devreye girmesiyle 5.79 sınırında işlem görür durumda.

Hafta içerisinde yatırımcılar açısından en kritik gün Perşembe olarak karşımıza çıkmakta. İngiltere’de gerçekleştirilecek erken genel seçimde Muhafazakar Parti’nin İşçi Partisi’nin belirgin şekilde önünde parlamentoda yer alacağı beklentisiyle GBP fiyatlaması parite üzerinde etkili olurken, ECB ve TCMB faiz kararları da aynı gün içerisinde izlenecek. Ayrıca, 10-11 Aralık tarihlerinde takip edilecek olan FOMC toplantısının ardından ilk global işlemler de Perşembe günü gerçekleşecek.

Risk iştahında yoğun takvime paralel hafta içerisinde oynaklık olabileceğini düşünüyoruz. Faiz ve Amerikan doları hareketi yılın son işlemlerine yaklaştığımız bu dönemde sert pozisyon değişikliklerine neden olabilir. USDTRY paritesinde 5.76 desteği üzerinde 5.80 direncini izleyeceğiz.

Kaynak: Orkun Gödek / Stratejist Araştırma / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar