ABD enflasyon rakamları kritik olabilir


Haftanın ilk işlem gününde Avrupa tarafında İngiltere’de açıklanan önemli veri akışlarıyla başlangıç yaptık. Verilerin detayına bakıldığında ise; İngiltere Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.3 daralırken bu Nisan ayından bu yana görülen ilk düşüş oldu. Genel görünüm itibari ile İngiltere Kasım 2012’den bu yana görülen en yavaş büyümeyi yaşadı. Bununla beraber açıklanan diğer verilerde ise; Sanayi Üretimi aylık bazda yüzde -1.2, İmalat Üretimi yüzde -1.7 seviyelerinde piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Ekonomi tarafında yaşanan bu daralma sonrasında İngiltere Merkez Bankası’nn Ocak sonunda düzenleyeceği Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirim ihtimalleri yükseldi. Avrupa siyaset arenasında ise geçtiğimiz hafta Avam Kamara’nda düzenlenen Brexit tasarısı oy çokluğu ile geçmiş olsa da Avrupa Birliği (AB) ile özellikle geçiş dönemi konusundaki anlaşmasızlık belirsizliğin devam etmesine neden olmakla birlikte Lordlar Kamarası’nda düzenlenecek bir sonraki oylama ve bu süre zarfında AB ile ilişkiler ön planda olacaktır.

Diğer taraftan ABD-İran geriliminde ise; ABD’nin alimünyum ve demir sektörü başa olmak üzere 17 firmaya yaptırım uygulayacağını ve bazı üst düzey İran yetkilisinin yaptırım listesine alınacağı ifade edildi. Geçtiğimiz süre zarfında bölgede artan gerginlik sonrası bu hafta bu konuya yönelik gelişmeler her ne kadar şu ana kadar stabil kalırken gelebilecek ekstra açıklama veya haber akışları önem teşkil edecektir. Öte yandan 15 Ocak’ta Beyaz Saray’da imzalanması beklenen Ticaret Anlaşması’na yönelik iyimserlik devam etmekte. 15 Ocak’ta Faz 1 imzalanmasından sonra Faz 2 anlaşması için ABD seçimlerinden sonrasında sarkabileceğine yönelik söylemlerde dikkatleri çeken diğer bir unsur oldu.

Yurtiçi tarafa bakılacak olursa geçtiğimiz hafta risk unsurlarına yönelik gelişmeler yakın takibimizdeydi. Özellikle Libya tezkeresinin reddedilmesiyle beraber TL varlıklarında hareketlerilik artış gösterdi. Ancak haftasonu tezkerenin onaylanmasıyla beraber haftaya pozitif eğilimde başlayan TL varlıklarında hala risk unsurlarının masada olması hareketlilikleri sınırlamakta.

Yeni günde ise ekonomik takvimde yurtiçi tarafta, Perekande Satışlar verisinin yanı sıra ABD’de açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları yakın takibimizde olacaktır. Bununla beraber yeni günde küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit ve ABD-İran ilişkilerine yönelik gelebilecek haber akışları piyasa fiyatlamalarında ön plana çıkabilir.

 

EURUSD

Ticaret Savaşları’na yönelik gelişmeler paritede toparlanma eğilimine destek oldu. Teknik olarak 1.1100 ana destek seviyesinin üzerinde işlem gören pariede buranın üzerinde kalındığı sürece 1.1210 direnç seviyesi gündeme gelebilir. Şayet bu nokta öncesinde 1.1165 ara direnç seviyesi takip edilebilir. Aksi takdirde paritede görülebilecek geri çekilmelerde 1.1100 ana desteğinin geçilmesiyle beraber 1.1085, 1.1040 ve 1.1000 destek seviyelerini gündeme getirebilir.

USDTRY

 

Risk unsurlarının stabil hale gelmesinin yanı sıra gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında haftaya pozitif eğilimde başlangıç yapması kur tarafında 5.85 seviyesine kadar geri çekilmeler meydana geldi. 5.85 desteğinin geçilmesi ile birlikte satış yönlü işlemler derinlik kazanabileceği gibi 5.75 seviyeleri hedef haline gelebilir. Şayet bu nokta öncesinde 5.8225 ve 5.7700 ara destek seviyeleri bulunmakta. Aksi takdirde kur tarafında 5.85 seviyelerinde görülebilecek bir toparlanma hareketinin devamlılığı açısından 5.90 ana direnç seviyesi önemini korumakta.

GBPUSD

Haftanın ilk işlem gününde İngiltere tarafında açıklanan verilerdeki olumsuz tablo sonrasında 1.30 ana destek seviyesinin geçilmesine neden oldu. 1.30 seviyesinin altında kalıcılık sağlanması durumunda 1.2940, 1.2900 ve 1.2875 seviyeleri takip edilebileceği gibi parite fiyatlamalarında görülebilecek toparlanma hareketinde ise; 1.3030, 1.3065 ve 1.3100 seviyeleri önemli olacaktır.

BRENT PETROL

Küresel risk unsurlarının azalması sonrasında geri çekilen petrol fiyatlamalarında 65 dolar seviyesinin altında seyri devam etmekte. Bu nokta altında kalıcılık sağlanması halinde aşağı yönlü ataklar derinlik kazanabilceği gibi 62 dolar seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak değerli madende 65 dolar seviyesinin üzerinde görülebilecek toparlanm ile beraber 65.50, 65.85 ve 66.20 direnç seviyeleri takip edilebilir.

ONS ALTIN

Küresel tarafta Ticaret Anlaşması’na yönelik gelişmeler ve ortadoğu merkezli gerilimlerin azalması risk alma iştahını pozitif etkilerken bu durum güvenli liman ürünlerinden çıkışa neden oldu. TEknik olarak 1540 ana destek seviyesinin altında işlem gören değerli metalde buranın altında kalıcılık sağlanması halinde 1525 seviyeleri ehdef haline gelebilir. Ancak bu noktada görülebilecek toparlanma hareketliliğin devamlılığı için 1545 direnç seviyesinin üzerinde en az iki günlük kapanış görmemiz gerekebilir. Bu durumda ise yeniden 1550 seviyelerine doğru hareketlilikler izlenebilir.

DOW JONES

Ortadoğu’da gerilimin azalması ve yarın imzalanması beklenen ticaret anlaşması’nın ilk kısmı olan Faz 1 ticaret anlaşması piyasalar hareketliliği artıran unsur olarak karşımıza çıkmakta. Endeks tarafına bakıldığında ise teknik olarak 28970 direnç seviyesi yukarı yönlü hareketliliğin devamlılığı için önemli olacakken buradan görülebilecek geri çekilmelerde ise 28630 desteği takibimizde olacaktır. Şayet 28630 destek seviyesinin geçilmesi 28200 seviyeleri hedef haline gelebilir.

S&P 500

Küresel tarafta risk unsurlarında görülen azalış artan risk alma iştahı endeks tarafında yukarı yönlü hareketliliğe destek olmakta. Teknik olarak 2019 Ağustos ayında başlayan yukarı yönlü trendin üst 3285 seviyesinin bir miktar üzerinde işlem görmekte. Keza bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması halinde yukarı yönlü hareketlilik ivme kazanabileceği gibi yeni rekorlar gelebilir. Aksi takdirde olası geri çekilme hareketlerinde ise 25 günlük ortalama değer olan 3220 destek seviyesi önemini korumakta.

NAS100

Küresel tarafta özellikle yarın yapılması planlanan ticaret anlaşması’nın faz 1 kısmına yönelik beklentiler piyasalarda risk alma iştahını pozitif etkilerken bu durum borsalarda alıcılı seyrin devam etmesine neden oldu. Teknik olarak yukarı yönlü trendin bir miktar üzerinde işlem gören endeks tarafında buranın üzerinde kalıcılık sağlanması yeni rekorları gündeme getirebileceği gibi bu noktadan gelebilecek kar satışlarında 8900 destek seviyesi takip edilebilir. Şayet bu noktanın geçilmesi satış yönlü işlemleri derinleştirebileceği gibi 8600 seviyelerinin gündeme gelmesine neden olabilir.

DAX30

Euro bölgesi’nde açıklanan son ekonomi verilerindeki olumsuz görünüm ve Brexit meselesine yönelik belirsizliklerin devam etmesi endeks tarafında haftaya bir miktar satış eğiliminde başlangıç yaptı. Teknik olarak 13540 direnç seviyesinden tepki satışları görülen endekste hareketin devamlılığı için 13280 ana destek seviyesinin geçilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Keza bu durumda 13070 seviyeleri hedef haline gelebilir.

 

Kaynak: IŞIK FX
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar