ABD iş istatistikleri rakamları kritik olabilir
Haftanın son işlem gününde ABD kanadında açıklanacak önemli veri akışları takibimizde olacaktır. Verilere bakılacak olursa; Tarım Dışı İstihdam rakamları bir önceki ay 266 K ile ikinci ay üst üste toparlanma eğilimini sürdürmesine rağmen Aralık ayında 164K olarak piyasalarda beklenti oluşmuş durumda. geçtiğimiz günlerde takip ettiğimiz öncü olarak görülen ADP Tarım Dışı İstihdam ise 160 K beklentilere karşın 202 K ile beklentilerin oldukça üzerinde açıklanmıştı. Bu durum TDİ rakamlarında da oluşması durumunda Dolar varlıklarında hareketlilik artabilir. Nitekim aynı anda açıklanan Ortalama Saatlik Kazançlar datasında da geçtiğimiz ay yaşanan daralmaya rağmen bu ay yüzde 0.3 seviyelerine yeniden yükselmesi bekleniyor. Buna paralel olarak son 50 yılın en iyi seviyelerinde olan İşsizlik Oranı rakamlarında ise bu ay yüzde 3.5 ile bir önceki ay ile aynı beklenmesine rağmen daha yüksek yada daha düşük açıklanması hareketliliğe ivme kazandıran unsur olarak karşımıza çıkabilir.
Diğer taraftan hafta genelinde piyasaların odak nokasında ABD-İran arasında artan gerilimin etkisi fiyatlamalarda etkili olmuştu. ABD Başkanı Donald Trump’ın düzenlemiş olduğu basın toplantısında; ‘’ABD’nin, barış isteyen herkes ile anlaşmaya hazırdır’’ açıklamaları sonrasında ABD’nin Birleşmiş Milletler’e mektup gönderdiği ve mektupta İran ile ön koşulsuz temasa hazır olduğunu ifade etmesi dikkatleri çekti. Ayrıca ABD, BM’ye mektubunda Kasım Süleymani’nin öldürülmesini meşru müdafaa olarak nitelendirdi. Bu gelişmeler karşısında İran Devrim Muhafızları tarafından, yakında daha sert bir intikam alınacağına yönelik açıklamalar önümüzdeki günlerde küresel tarafta risk unsurlarında artışa neden olabileceğine işaret etmekte. Bu bağlamda gelen açıklamalar ve atılan adımlar piyasa fiyatlamaları açısından yakın takibimizde olacaktır.
Avrupa siyaset arenasında ise; Avam Kamarası’nda Brexit oylaması gündemdeydi. Tasarı, Avam Kamarası’nda 20 Aralı’ta yapılan ilk oylaada 234’e karşı 358 oy alarak ilk aşamayı geçmişti. Geçtiğimiz gün nihai oylaması Avam Kamarası’ndan gerçekleşen Brexit tasarısı onaylandı.Onaylanan tasarı parlamentonun üs kanadı olan Lordlar Kamarası’nda ve Kraliçe Elizabeth’in de onay vermesiyle beraber yasalaşacak. Bu adımla beraber İngiltere’nin 31 Ocak’a AB’den resmen ayrılmasının önündeki engel kalkacak.
Bugün yurtiçi arafta açıklanacak İşsizlik ranı ve Yıl Sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Tahmini Ocak ayı rakamlarının yanı sıra ABD tarafında açıklanacak Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı dataları takibimizde olacaktır. Bunun dışında küresel risk unsurlarından ABD-İran arasında yaşanan gerilim ve bununla beraber Ticaret Savaşları ve Avrupa siyaset arenasında Brexit meselesine yönelik gelebilecek haber akışları piyasalarda hareketliliğe neden olabilir.
EURUSD
Küresel tarafta ABD-İran gerilimin yanı sıra Avrupa cephesinde Brexit meselesine yönelik gelişmeler parite fiyatlamalarında ön plana çıktı. Teknik olarak 1.1100 seviyelerinde destek bulan paritede buranın geçilmesi halinde 1.1085, 1.1040 ve 1.1000 seviyelerigündeme gelebileceği gibi bu noktada yaşanabilecek toparlanma hareketlerinde 1.1200 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması önemli olacaktır. Keza bu durumda; 1.1240 ve 1.1280 seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
ABD ile İran arasındaki gerilimin azalması ile beraber gelişmekte olan ülke para birimlerinde belirgin bir toparlanma görülmekte. Kur tarafına bakıldığında ise hafta başından bu yana 5.96 ve 5.90 destek seviyelerinin kırılmasıyla beraber aşağı yönlü eğilimde artış meydana geldi ve şu an için 5.85 destek seviyesini takip ediyoruz. Buranın geçilmesi halinde 5.80 seviyeleri hedef haline gelebilir. Aksi takdirde kur tarafında görülebilecek toparlanma hareketlerinin belirginleşebilmesi için 5.90 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması önemli olacaktır.
GBPUSD
Küresel risk unsurlarına yönelik gelişmelerin yanı sıra geçtiğimiz gün İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney’in, Niceliksel gevşetme, sözlü yönlendirme ve faiz indirimleri araçlarımız arasında ifadeleriyle beraber 250 baz puanlık faiz indirimi alanın olduğuna vurgu yapması parite tarafında satış hareketini beraberinde getirdi. Teknik olarak 1.3000 ana destek seviyesinde destek bulan paritede bir miktar toparlanma hareketi görüldü. Ancak 1.3000 ana destek seviyesinin geçilmesiyle beraber satış yönlü işlemler derinlik kazanabileceği gibi 1.2910 seviyeleri hedef haline gelebilir. Aksi takdirde parite tarafında görülen toparlanma hareketinin belirginleşebilmesi için 1.3200 direnç seviyesinin geçilmesi önemli olacaktır.
BRENT PETROL
Küresel tarafta risk unsurlarına yönelik olumlu gelişmeler ve ABD’de açıklanan haftalık Ham Petrol Stokları datasıyla beraber petrol fiyatlarında sert satış hareketi meydana geldi. Değerli maden fiyatlamalarında 65.00 dolar seviyelerinin üzerinde işlem görmesine rağmen bu noktanın aşağı yönlü geçilmesiyle beraber satış yönlü ataklar derinlik kazanabileceği gibi bu seviyelerde yaşanabilecek toparlanma hareketinde ise 67 dolar direnci hareketliliğin devamlılığı açısından önemli olacaktır. Şayet bu noktanın geçilmesi halinde 70.00 seviyeleri yeniden hedef haline gelebilir.
ONS ALTIN
ABD’nin Birleşmiş Milletler’e göndermiş olduğu mektupta; İran ile ön koşulsuz temasa hazır olduğunu ifade etmesine paralel Başkan Donald Trump’ın açıklamalarıyla beraber son zamanların en yüksek seviyelerine ulaşan değerli metal’de sert satış hareketi meydana geldi. Teknik olarak; 1550 ana destek seviyesinin altında işlem gören emtiada buranın altında kalıcılık sağlanması halinde 1540 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak emtia tarafında görülebilecek toparlanma hareketlerinde 1554, 1560 ve 1565 direnç seviyeleri takip edilebilir.
Kaynak: IŞIK FX
Hibya Haber Ajansı