Sabah Stratejisi


ABD’de açıklanan istihdam piyasası verilerinde piyasa beklentilerinin gerisinde tarım dışı performansı gözlenirken, ücretlerdeki gerileme henüz istihdamenflasyon geçişkenliğinin arzu edilen ölçekte olmadığını ve sıkı istihdam piyasası koşullarına ulaşmak için gidilecek yol olduğunu bir kez daha teyit etti. Ortalamalardaki gerileme 2019’da beklenen yavaşlamanın doğal sonucu olurken, toplam istihdam sayısı da 2.1 milyon kişi ile 2018’in gerisinde kaldı. Dipnot: Fed, 2019 karından $55 milyar aktarımı Hazine’ye gerçekleştirecek. Repo operasyonları nedeniyle 10 yılın en düşük rakamı. 
Haftanın son işlem gününde takip edilen makro veri setinin ardından Amerikan doları, ons altın, petrol ve Japon yeni gerilerken, ABD tahvil piyasasına gelen taleplerle benzer eğilim o cephede de takip edildi. Yeni hafta işlemlerine İran’da düşen Ukrayna uçağına dair ülkenin üstlendiği sorumluluk ve gerçekleşen protestolarla başlıyoruz. Gelişmelerin risk algılaması ve fiyatlama davranışları üzerine henüz bir etkisi gözlenmiş değil. 
13-17 Ocak haftası işlemlerinde yerel gündem açısından en önemli başlık TCMB’nin 16 Ocak tarihinde gerçekleştireceği PPK toplantısı olacak. Piyasa katılımcıları arasında net bir konsensüs gözlenmezken, swap piyasası işlemlerinde ise 100bp’lık faiz indirimi ayarlaması öne çıkıyor. Deniz Yatırım Araştırma bölümü olarak bizim beklentimiz de 100bp’lık ayarlama yapılması şeklinde belirmekte.  
Global gündem ise uzun bir süredir devam eden ve fiyatlamalara yön veren tek başlık konumunda olan ABD-Çin Faz-1 anlaşmasının imzalanması etrafında şekillenecek. Farklı bir durum gündeme gelmedikçe, 15 Ocak tarihinde imzanın taraflar arasında atılması bekleniyor. Salı günü ABD’de büyük bankalar önderliğinde başlayacak olan bilanço sonuçlarının açıklanma sezonu en önemli başlık olarak belirirken, gelişmekte olan ülkeler grubunda ise Türkiye’nin yanı sıra Güney Afrika, Mısır ve Güney Kore faiz kararları öne çıkacak. 
Asya’da Japonya piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olduğu yeni günde genel eğilim zayıf açılışın ardından pozitifin korunması şeklinde devama işaret ediyor. ABD endeks vadelileri yatay-pozitif seyrederken, gelişmekte olan ülke para birimleri değerleniyor. EURUSD paritesi 1.11 civarında şekillenirken, 1.1080 desteğinin bir kez daha geri çekilmede çalıştığını söylemek mümkün. 
Yerel varlıklarda iyimserliğin genel olarak korunmasını ve-fakat kısa sürede gerçekleşen hızlı yükselişin ardından kar realizasyonu gelme ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtmek isteriz. Uzun vadeli olumlu yaklaşımımızda BİST 100 endeksi açısından değişiklik olmazken (135000-140000 aralığı, 12 ay vade) tahvil faizlerindeki gerilemenin özellikle eğrinin uzun tarafında devam etmesini pozitif okuduğumuzu belirtmek isteriz.
 

Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar