Sabah Stratejisi



Global risk algısının korunmaya devam etmesi emsalleri kadar hatta farklı zaman dilimlerinden başlatılan analizlerde daha iyi şekilde beliren bir eğilimle yerel varlıkları da destekliyor. Geride kalan gün içerisinde BİST 100 endeksindeki %1.33 primlenme tahvil faizleri ve ülke risk primindeki gerileme destekli eksende gerçekleşirken, 16 Ocak tarihinde gerçekleştirilecek olan PPK toplantısı öncesinde yatırımcı kesiminde muhtemel faiz indirimi adımına yönelik henüz fiyatlara yansımış bir endişe bulunmuyor. 
13 Ocak işlemlerinde BİST 100 endeksi gün içerisindeki performansı ile 29 Ocak 2018’deki kapanış zirvesi olan 120845 puan seviyesinin üzerine çıkmayı başarırken, kapanış fiyatını ise 120249 puan düzeyinden gerçekleştirdi. Yaklaşık 15 milyar TL düzeyinde oluşan işlem hacminde endeks içerisinde 88 hissenin yükselişi, 10 hissenin değer kaybetmesi ve 2 hissenin ise değişim göstermemesi söz konusu oldu. 10 yıl vadeli gösterge tahvilin faizinde kapanış %11.24 ile Ekim 2017 bölgesine yakın olurken, 5 yıl vadeli CDS değeri ise Mayıs 2018’den bu yana ilk kez 270bp aşağısında oluştu. Emsallerine kıyasla %50 iskonto ile işlem gören Türk hisse senetlerinde (MSCI TR) 15 Ekim 2019 kapanışından bu yana Amerikan doları bazında %23, gelişmekte olan ülke hisselerinde ise (MSCI EM) %13 primlenme gerçekleşti. 
Bahse konu iyimserliğin oluşumunda ana belirleyici şüphesiz ki global fiyatlama koşullarındaki pozitif algının korunması ve majör ABD endekslerindeki rekor yenilemelerinin sürmesi. Keza hafta başlangıcında da S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde bu tarz eğilim devam etti. S&P 500 endeksinde kapanış 3288 puan düzeyinden gerçekleşirken, ABD’nin Çin’i kur manipülatörü nitelemesinden çıkardığını açıklaması harekette etkili oldu. 
Yeni gün işlemlerinde Çin’de beklentilerden daha iyi açıklanan Aralık ayı ticaret verileri Asya fiyatlamalarında iyimserliğin korunmasına imkan tanıyor. Buna göre, Amerikan doları bazında gerçekleşen ihracat %7.6, ithalat ise %16.3 aylık artış sergilerken, 2019’un tamamında ülkenin ABD’ye yaptığı ihracatta %11 daralma yaşandı. Aralık ayında ticaret dengesi ise 46.7 milyar dolar fazla ile beklentinin üzerinde performans sergiledi. Çin yuanı onshoreda Amerikan doları çaprazında değer kazanma eğilimini koruyarak 6.87 düzeyinden işlem görürken, Temmuz ayından bu yana en iyi performansa işaret ediyor. USDJPY paritesi ise 110 civarında oluşarak yen aleyhine resim ortaya koyuyor.  
Bugün ABD’de önemli bankalara ait finansal sonuçların açıklanma süreci başlıyor. JPMorgan, Citigroup ve Wells Fargo’ya ait rakamların fiyatlamalarda etkili olmasını bekliyoruz. Yerel varlıklarda iyimserliğin korunmasını ve emsallerden ayrışmasını şu aşamada öngörmüyoruz. :
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar