Sabah Stratejisi


Küresel risk algılamasındaki pozitif yaklaşımın yerel varlıklara yeni yıl başlangıcı ile birlikte artan ölçekte sirayet etmesi ile birlikte lira cinsinden fiyatlanan yatırım araçlarındaki primlenme durumu tüm hızıyla devam ediyor.  
BİST 100 endeksi TL bazında rekorunu 14 Ocak kapanışı itibarıyla 121423 puan seviyesiyle yenilemiş oldu. Türk lirası parite çaprazında yatay seyrederken, Hazine ihaleleri öncesinde gerileme eğilimini ivmelendiren gösterge tahvillerdeki faiz düzeyleri düşüş pozisyonlarını korudular. 2 ve 10 yıl vadeli gösterge kağıtlarda sırasıyla %10.55 ve %11.14 düzeylerinden son işlemler geçerken, emsallerimizden negatif yönde ayrışma yaşanmadı. 
Yeni gün fiyatlamalarına Amerika seansında gündeme gelen ABD-Çin ticaret görüşmelerine dair yeni bir haber akışı ile başlıyoruz. Buna göre, ABD tarafının Çin’e uyguladığı tarifelerde en az 10 ay süre ile aşağı yönde değişikliğe gidilmeyebilir. Başkan Trump ve yönetimi, Kasım ayında gerçekleştirilecek olan seçimlerin ardından meseleyi Faz-2 görüşmeleri kapsamında ele almayı değerlendiriyor. Majör ABD endeksleri haberin etkisiyle seans içerisinde eksiye dönse de Dow Jones kapanışı pozitif bölgede kalmayı başardı. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ise sınırlı düzeyde değer kaybı yaşadı. İlk işlemlerde Asya yatırımcılarının eğilimi satıcılı tarafta yer almaya işaret ediyor. USDTRY paritesi 5.89 bölgesine yakın işlem görürken, Japon yeni 110 bölgesinin hemen aşağısında düşüş trendini kırma çabası içerisinde. 
Bugün ABD-Çin ticaret anlaşmasında ilk aşama olarak ifade edilen Faz-1 için imza atılması ve detayların açıklanması bekleniyor. Ekim ayı ortasından bu yana gözlenen iyimserliğin çıkış noktası olarak ticaret görüşmelerindeki artan iyimserlik ve azalan belirsizlikler olduğu dikkate alınacak olursa, yatırımcı kesiminde bir miktar primli pozisyonlarda değişikliğe gitme isteği belirebilir. Keza aynı durum bize göre Borsa İstanbul işlemleri için de geçerli. 
Yarın gerçekleştirilecek olan PPK toplantısı öncesinde yerel varlıklarda olası faiz kararına yönelik henüz herhangi bir stres gözlenmiyor. USDTRY paritesinde 5.87 seviyesini aşağıda, 5.92’yi ise yukarı eğilim açısından yakından takip ediyoruz. BİST 100 endeksinde hızlı yükselişin ardından globaldeki satıcılı seyir de dikkate alındığında 119000 desteği yakından takip edilebilir. 
 
 
Kaynak: Deniz Yatırım
 

Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar