Ve İran ABD’ye karşılık verdi


Hafta başından bu yana Ortadoğu merkezli gelişmeler piyasaları domine etmeye devam ediyor. ABD’nin İran Devrim Muhafızları’na bağlı Irak Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesiyle birlikte artan gerilim hattı gelen haber akışlarıyla alevlenmeye devam ediyor. İran Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından, ABD’ye 13 tane misilleme senaryosunu değerlendirdiğine yönelik haber akışları takip edildi. Ancak günün ilk saatlerinde Devrim Muhafızları Ordusu, tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani'nin intikam operasyonu kapsamında, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nün balistik füzeyle vurulduğu belirtildi. Açıklamada, ABD'nin saldırıya yanıt vermesi halinde İran tarafından "çok daha sert ve ezici" karşılık verileceği uyarısında bulunuldu. Ve ABD üslerine yapılan saldırının intikam sürecinin başlangıcı olduğuna yönelik açıklamaları dikkatleri çekti. Bu gelişmeler sonrasında ABD Başkanı Ulusal Güvenlik Konseyini topladı. Yapılan açıklamalarda ise ABD personelini korumak için gerekenin yapılacağı vurgulandı. Bu bağlamda konuya yönelik gelişmeler piyasa fiyatlamaları açısından yakın takibimizde olmaya devam edecektir.

Küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları’na yönelik gelen haber akışları ise yine takip edilen önemli gelişmeler arasındaydı. Beyaz Saray’da 15 Ocak’ta bir araya gelecek taraflar Faz 1 anlaşmasında nihai sonuca ulaşmak için büyük çaba göstermekte. Piyasalarda ise beklentiler 15 Ocak’ta anlaşmanın birinci kısmının tamamlanması ve Faz 2 süreci için nasıl bir yol izleneceğine yönelik açıklamalar dikkatle takip edilecektir. Bununla birlikte Çin tarafından ABD’den daha fazla ürün almaya yönelik olarak senelik tahıl ürünü ithalatına yönelik kotaları artırmayacaklarına yönelik gelen açıklamalar iyimserliği korudu.

Diğer taraftan geçtiğimiz veri akışında takip ettiğimiz Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki  ay yüzde 1 seviyesinde olmasına rağmen Aralık ayı TÜFE datası yıllık bazda yüzde 1.3 seviyelerine yükseldi. Euro Bölgesi Perakende Satışlar rakamları ise; aylık bazda yüzde 1 açıklanırken yıllık bazda bu rakam yüzde 2.2 seviyesinde açıklandı. Bunun dışında ABD kanadında açıklanan Fabrika Siparişleri yüzde -0.7  ve ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 55.0 seviyesinde pozitif görünümde gerçekleşti.

Yeni günde ise; Almanya Fabrika Siparişleri, İngiltere kanadında Halifax Konut Fiyat Endeksi Aralık ayı rakamları takip edilecekken ABD cephesinde ADP Tarım Dışı İstihdam ve Ham Petrol Stokları verileri piyasa fiyatlamalarında ön planda olabilir. Bunun dışında küresel tarafta ABD-İran konusuna yönelik gelişmeler ve risk unsurlarına yönelik haber akışları yakın takibimizde olacaktır.

EURUSD

ABD ile İran arasında yaşanan gelişmeler sonrası paritede görülen aşağı yönlü hareketlilik geçtiğimiz gün Avrupa cephesinde açıklanan Hizmet PMI rakamlarıyla beraber yukarı yönlü işlemlere neden oldu. Teknik olarak 1.1200-1.1140 bandında hareketliliği devam eden paritede bu noktalarda yaşanabileek kırılmalar hareketlilikleri hızlandırabileceği gibi yukarı yönlü kırılma haline 1.1280 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak 1.1140 seviyesinin geçilmesi durumunda ise; 1.1100, 1.1085 ve 1.1040 seviyeleri takip edilebilir.

USDTRY

TL varlıkları geçtiğimiz süre zarfında siyasi ve jeopolitik risk unsurlarının etkisi altında kalmaya devam ediyor. TEknik olarak 5.90-5.95 bandının uzun süredir takip edilmesinin ardından hafta başından bu yana bu bandın üzerinde sınır hareketlilikler meydana gelmekte. 5.9500 üzerine kalındığı sürece 6.00 psikolojik seviyesi takip edilecekken buranın geçilmesi halinde 6.10 seviyeleri gündeme gelebilir. Kur fiyatlamalarında görülebilecek geri çekilmelerde ise 5.90 ana destek seviyesi fiyatlamların seyri açısından önemli olacaktır.

GBPUSD

Ortadoğu eksenli risk unsurlarının etkisi Dolar varlıkları üzerinde etkisi altında kalırken, Avrupa cephesinde açıklanan son PMI rakamlarındaki pozitif tablo da parite fiyatlamalarındaki yukarı yönlü eğilime destek oldu. Teknik olarak 1.32 direnç seviyesi yukarı yönlü işlemlerin devamlılığı konusunda önemli olurken buranın geçilmesi halinde 1.3400 seviyeleri hedef haline gelebilir. Aksi takdirde parite tarafında yaşanabilecek geri çekilmelerde 1.3165, 1.3130 ve 1.3075 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

ABD ile İran arasında yaşanan gerginlik hafta başından bu yana petrol fiyatlamaları üzerinde volatil işlemleri beraberinde getirdi. 71 dolar seviyesinin üzerini test eden siyah altın buranın üzerinde kalıcılık sağlayamadı ve 65-70 bandına yeniden geri dönüş yaptı. Teknik olarak alış yönlü işlemlerde 70 dolar seviyesi önemli bir direnç noktası olarak karşımzıa çıkarken buranın geçilmesi halinde 74 dolar seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak emtia tarafında görülebilecek geri çekilmelerde 68.00 dolar önemini korumakla beraber buranın altında kalıcılık sağlanması durumunda ise bu defa yeniden 66.00 dolar seviyelerine geri dönüş hareketi gelebilir.

ONS ALTIN

Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler sonrasında ABD Temsilciler Meclisi’nin Başkan Trump’ın askeri eylemlerini sınırlandırılmasına yönelik almış olduğu karar tepki satışlarına neden olmuştu. Ancak günün ilk saatlerinde İran’ın, ABD üslerine düzenlemiş olduğu saldırı sonrası son 7 yılın en yüksek seviyelerini gören değerli metal buradan bir miktar tepki satışı görmesine neden olsa da bölge’de yaşanan gelişmeler fiyatlamaların seyri açısından kritik önem taşımakta. Teknik olarak 1590 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü eğilim devam edebileceği gibi 1600 ve 1610 seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak emtia tarafında görülebilecek geri çekilmelerde ise 1585 ana destek seviyesi hareketliliğin devamlılığı açısından önemli olacaktır.

Kaynak: Işık FX
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar