Risk unsurlarına yönelik gelişmeler takip edilecektir
Geçtiğimiz hafta genelinde iç tarafta İdlib merkezli gelişmeler gündemin ilk sıralarında yer aldı. Rus heyetinin Türkiye’ye ziyaretinden de olumlu bir sonuç çıkmazken dikkatler olabilecek Erdoğan-Putin görüşmesine yönelik beklentiler hakimdi. Ancak haftanın son işlem gününde Suriye’nin İdlib bölgesinden gelen saldırı haberleri TL varlıklarında sert değer kayıplarına neden oldu. Bunun akabinde Ocak ayında artan risk iştahıyla beraber 237 baz puana kadar gerileyen Türkiye 5 yıllık CDS’lerinde 375 baz puana yükseliş hareketi görüldü. Nitekim, 5 yıllık CDS’lerde 2019 yılının Mayıs ayında 521 puana kadar yükselişler görülmüştü. Keza bu süre zarfında gerek Devlet Liderleri arasında gerçekleşecek görüşmeler ve sonrasında atılacak adımlar kritik olacaktır. Siyasi ve jeopolitik risk unsurlarının dışında haftanın son işlem gününde yurtiçi tarafta açıklanan Türkiye 2019 yılı 4. Çeyrek büyüme rakamları takip edildi. Piyasa beklentileri yüzde 5 seviyesinde olmasına rağmen yüzde son çeyrekte yüzde 6 seviyesinde büyüme gerçekleşti. Özellikle geçtiğimiz günlerde açıklanan Ekonomi Güven Endeksi, İmalat Güveni gibi büyüme verisinin öncü dataları son çeyrekte büyüme tarafında pozitif eğilimin sinyalini vermişti. Her ne kadar beklentilerin üzerinde pozitif bir tablo çizen büyüme rakamlarına rağmen risk unsurlarında görülen artış fiyatlamalarda piyasa beklentisini karşılayamadı. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise iç tarafta açıklanacak İmalat PMI rakamları takip edilecektir.
Diğer taraftan küresel tarafta corona virüs salgınına yönelik haber akışları takip edildi. Virüs salgınının Çin tarafında yavaşlama göstermesine rağmen finansal aktivitede bıraktığı hasarı önümüzdeki süre zarfında açıklanacak verilerde tespit etmek söz konusu olabilir. Ancak Corona virüsünün Avrupa’da hızlı yayılım göstermesi piyasalarda panik havasının devam etmesine neden olmakta. Eurogroup toplantısında da gelen açıklamalarda da; coronavirüs salgını aşağı yönlü bir risk olduğu ancak bu aşamada Euro Bölgesi’ne etkisini değerlendirmek için erken olduğu ifadeleri yer aldı. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün, corona virüsünün küresel tarafta yayılma hızını ‘’yüksek’’ ten ‘’çok yüksek’’ e yükseltmiş olması dikkatleri çekti ve bu bağlamda güvenli liman ürünleri arasında yer alan ABD Tahvillerine kaçış hız kazandı. Yine piyasalarda artan riskle beraber piyasalarda süre gelen sert satış hareketi haftanın son işlem gününde emtia tarafında hasara neden oldu. Bu gelişmelerin dışında haftanın son işlem gününde açıklanan veri akışınta ise; Almanya İşsizlik Oranı yüzde 5 açıklanırken İşsizlik Oranı Değişimi -10 K açıklandı. Bununla beraber açıklanan enflasyon rakamlarıda aylık bazda yüzde 0.4 seviyesinde pozitif görünümde açıklandı. Öte yandan ABD cephesinde açıklanan Kişisel Tüketim Harcamaları piyasa beklentilerine paralel açıklanmasına rağmen Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.
Yeni haftanın ilk işlem gününde ise Euro Bölgesi PMI rakamlarının yanı sıra ABD cephesinde açıklanacak Üretim PMI rakamları ve ISM İmalat PMI rakamları takip edilecektir. Veri akışının dışında küresel tarafta Corona virüs salgınına yönelik haber akışlarıla beraber yurtiçi tarafta idlib merkezli gelişmeler piyasa fiyatlamalarında volatil hareketlere neden olabilir.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta genelinde toparlanma eğiliminde olan paritede şu anda 1.1000 seviyesi üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Teknik olarak bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1.1065 ve 1.1090 seviyeleri takip edilebilir.Keza 1.1090 üzerinde kalıcılıklarda yıları yönlü ataklar hız kazanabilir ve 1.1165 seviyeleri hedef haine gelebilir. Ancak paritede görülebilecek geri çekilmelerde ise 1.1000, 1.0975, 1.0945 ve 1.0900 destek seviyeleri yeniden gündeme gelebilir. Parite tarafında özellikle 1.0900 ana destek seviyesinin geçilmesi ile satış yönlü işlemler derinlik kazanabilir ve 1.0800 seviyeleri hedef haline gelebilir.
USDTRY
İdlib merkezli gelişmeler kur fiyatlamalarında hareketliliğin artmasına neden olurken, haftanın son günlerine doğru risklerde görülen artışla beraber yukarı yönlü hareketlilik ivme kazandı. Kur tarafında şu anda 6.20 seviyesi üzerinde bir fiyatlamala görmekle beraber yukarı yönlü eğilimin artış göstermesi halinde 6.25 seviyeleri ilk etapda hedef haline gelebilir. Kur tarafında geri çekilmelerin oluşabilmesi için özellikle risk unsurlarında azalış görmemiz gerekecektir. Teknik olarak ise 6.20 destek seviyesinin altında kalıcılık sağlanması ve hareketliliğin devamlılığında ise 6.1450 destek seviyesi takip edilebilir.
GBPUSD
Küresel tarafta corona virüs salgınına yönelik gelen haber akışlarının yanı sıra İngiltere’de Brexit meselesine yönelik gelişmeler fiyatlamalarda hareketliliğe neden olmakta. Teknik olarak şu anda 1.2800 seviyesi üzerinde seyrine devam etmekte. Bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1.2860 ve 1.2900 seviyeleri takip edilebilir. Ancak paritede oluşabilecek satış yönlü hareketlilikte 1.2800 destek seviyesi önemini korumala beraber bu noktanın geçilmesi halinde 1.2700 seviyeleri hedef haline gelebilir.
BRENT PETROL
Geçtiğimiz hafta genelinde virüs salgınına yönelik risklerde görülen artışla beraber petrol fiyatlamalarında sert satış hareketi görüldü. Şu anda 51 dolar seviyesinin üzereinde hareketliliği devam eden emtiada bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 52.00, 52.60 ve 63.00 dolar seviyeleri takip edilebilir. Aksi durumda değerli madende görülebilecek yeni bir satış hareketiyle beraber karşımıza 50.00 dolar ana destek seviyesi yeniden aşağı tarafta hedef haline gelebilir.
ONS ALTIN
Küresel tarafta risk unsurlarında yaşanan artışla beraber piyasalarda güvenli liman ürünleri arasında da geçişler görülmekte. Haftanın son işlem gününde değerli metal’de de değer kayıpları derinlik kazandı ve 1562 seviyeleri test edildi. Yeni haftaya toparlanma eğiliminde başlangıç yapan emtiada şu anda 1600 seviyesi üzerinde tutunmaya çalıştığını görmekteyiz. Bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1610, 1614 ve 1622 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir. Ancak oluşabilecek yeni bir satış dalgasıyla beraber aşağı tarafta 1590 ilk etapta hedef haline gelebilir.
S&P 500
Küresel borsalarda artan risk algısıyla beraber satıcılı seyrin devam ettiğini söylemek mümkün ve endeks tarafında da 2900 seviyelerine kadar geri çekilmeler görüldü. Bu noktada tepki alımları gelmesine rağmen satıcılı seyir devam etmekte. Yeni haftaya her ne kadar 2900 seviyesi üzerinde seyrien devam etse de toparlanma hareketinin belirginlişebilmesi için 3000 ana direnç seviyesi üzerinde kalıcılık görmemiz gerekebilir ve bu durum 3100 seviyeleri ilk etapta hedef haline gelebilir. Aksi takdirde endeks tarafında satış yönlü eğilimin yeniden ağırlık kazanması halinde 2850 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.
DAX30
Corona virüs salgınının Avrupa’da hızla yayılmasıyla beraber risk alma iştahında azalma endeks tarafında satıcılı seyrin ivme kazanmasına neden oldu. Dax 30 endeksinde de 11714 seviyelerine kadar bir geri çekilme görüldü. Aşağı yönlü hareketliliğin devamlılığı açısından 11700 ana destek seviyesinin geçilmesi önemli oalcaktır ve bu durum sağlandığı takdirde 11650, 11610 ve 11575 seviyelri gündeme gelebilir. Ancak olası toparlanma hareketi görülmesi halinde 11900, 11960 ve 12000 direnç seviyeleri takip edilebilir.
Kaynak: Işık Yatırım
Hibya Haber Ajansı