Dikkatler; TCMB/PPK toplantısında alınacak kararlarda


Küresel tarafta Covid-19 salgının etkisi piyasaları etkisi altında tutmaya devam ediyor. Hafta başlangıcında takip ettiğimiz veri akışında özellikle Çin ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 6.8 daralmasının ardından, Çin Merkez Bankası 20 baz puanlık indirim kararı alarak faiz oranlarını 3.85 seviyesine çekti. Bunun dışında pandeminin etkisiyle beraber talep tarafında yaşanan daralmaya, arz tarafındaki artışın eklenmesiyle beraber petrol fiyatlamalarında değer kayıpları derinlik kazanmış ve Batı Teksas Petrolü (WTİ) tarihinde ilk defa eksi fiyatlamalara neden oldu. Ancak piyasalarda oluşan panik havası vadesi yakın olmayan kontratlara da yansımış olması, petrol piyasalarındaki krizin daha da büyüyebileceğine işaret ediyor. Şayet bu durum karşısında OPEC ve OPEC+ üye ülkelerden gelebilecek ekstra hamleler fiyatlamalardaki değer kayıplarının daha da derinlik kazanmasının önüne geçebilir. Ancak daha çok virüs salgınının tam anlamıyla ortadan kalkmadığı sürece piyasalardaki bu baskının devam edeceğini düşünmekteyiz.

Diğer taraftan geçtiğimiz gün Avrupa cephesinde önemli veri akışları piyasa monitörleri tarafından takip edildi. Almanya’da açıklanan ZEW Mevcut Koşullar Endeksi -91.5 ile piyasa beklentilerinin oldukça altında açıklanırken, ZEW Ekonomik Hissiyatı geçtiğimiz ay -49.5 seviyesine gerilemesinin ardından Nisan ayında 28.2 ile pozitif bir görünümde gerçekleşti. Bunun dışında İngiltere’de açıklanan Ortalama Gelir Endeksi yüzde 2.8, İşsizlik Hak Başvurusu Sayısındaki Değişim 12.1 K ve İşsizlik Oranında yüzde 4 artış yaşandı. Öte taraftan ABD cephesinde açıklanan Mevcut Konut Satışları Mart ayında yüzde -8.5  daralırken 5.27 Milyon seviyesinde gerçekleşti. Yeni günde ise; İngiltere tarafında açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi ve ABD cephesinde açıklanacak Ham Petrol Stokları piyasa fiyatlamaları açısından yakın takibimizde olacaktır.

Yurt içi tarafta ise geçtiğimiz hafta sonu BDDK’nın atmış olduğu adımların yanı sıra Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın, Diğer merkez bankaları ile swap anlaşmaları yapmak için çalıştıklarına yönelik açıklamaları takip edilmişti. Bu konuda somut bir adım henüz atılmazken bu yönde atılacak adımlar özellikle yapılacak swap anlaşmasının derinliği TL varlıkları açısından kritik önem taşımakta. Ayrıca bugün piyasaların odan noktasında TCMB/PPK toplantısında alınacak kararlarda olacaktır. Nitekim son 7 toplantıda 1425 baz puanlık indirime giden Kurul, faiz oranlarını 9.75 seviyesin çekmişti. Bu toplantıda ise piyasa beklentileri faiz indirim kararının sınırlı kalacağı yönünde olmasına rağmen bu toplantıyı pas geçme ihtimalide yüksek duruyor. Nitekim bugün alınacak kararlarla beraber TL varlıklarında volatil hareketler gündeme gelebilir.

EURUSD

Küresel resesyon endişelerinin yükselmesiyle beraber risk alma iştahında yaşanan daralma parite tarafında satış baskısına neden olmakta. Teknik olarak 1.0800-1.1000 bant aralığında hareketliliği parite tarafında takip edilmekte. Bu noktalarda yaşanabilecek kırılımlar hareketliliğin devamlılığı açısından önemli olacaktır. Özellikle 1.0800 ana destek seviyesinin geçilmesi halinde 1.0600 seviyeleri hedef haline gelebilir. Aksi takdirde toparlanma hareketlerinde 1.0900, 1.0945 ve 1.1000 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Ancak tam olarak bir toparlanmadan bahsedebilmemiz için 1.1000 üzerinde en az iki günlük kapanış görmemüz gerekebilir.

USDTRY

TCMB/PPK toplantısı öncesinde 6.9500 direnç seviyesi üzerinde başlangıç yaptığımız kur tarafında özellikle toplantıda alınacak kararlar fiyatlamaların seyri açısından kritik önem taşımakta. Kur tarafında alış yönlü işlemlerin derinlik kazanması halinde 7.00 direnç seviyesinin geçilmesiyle beraber 7.04, 7.10 ve 7.14 seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak kur tarafında oluşabilecek geri çekilme harehetinde 6.92, 6.84 ve 6.80 destek seviyeleri takip edilebilir. Kur tarafında satış yönlü işlemlerin derinlik kazanması için 6.80 ana destek seviyesinin altında en az iki günlük kalıcılık sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu durum sağlanması halinde ise 6.50 seviyeleri hedef haline gelebilir.

GBPUSD

Risk alma iştahında yaşanan daralma parite tarafında hareketliliğin yeniden artmasına neden oldu. Teknik olarak şu anda 1.2300 destek seviyesinin altında bir fiyatlama hakim. Bu seviyenin altında yaşanabilecek kalıcılıklarda 1.2200, 1.2175, 1.2125 ve 1.2080 destek seviyeleri karşımıza çıkabilir. Ancak paritede oluşabilecek olası yukarı yönlü hareketliliklerde 1.2330, 1.2365, 1.2400 ve 1.2445 direnç seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Petrol arzında oluşan artışla birlikte depolama alanlarının dolması ve petrole olan talepte yaşanan daralma fiyatlamalarda değer kayıplarının derinlik kazanmasına neden olmakta. 20 dolar desteğinin geçilmesiyle beraber satış yönlü işlemlerin hız kazandı ve şu anda 16.00 dolar'ın üzerinde bir fiyatlama hakim. Bu nokta üzerinde oluşabilecek toparlanmalarda 20 dolar direnç seviyesi takip edilebilecektir. Ancak tam olarak bir toparlanmadan söz edebilmek için 25 dolar üzerinde kalıcılık görmemiz gerekebilir. Aksi takdirde satış baskısı emtia tarafında devam edebilir.

ONS ALTIN

Hükümetlerden ve Merkez Bankaları'ndan gelen genişmeleci politika adımlarıyla beraber yukarı yönlü hareketliliğine devam emtia'da fiyatlamala davranışlarında pandeminin etkisiyle beraber farklılaşmalar oluşmakta. Şu anda 1680 seviyesi üzerinde bir fiyatlama hakim ve bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1700 direnç seviyesi takip edilebilir. 1700 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde ise 1725 seviyeleri hedef haline gelebilir. Aksi takdirde 1680 seviyesinin altında kalcıılık sağlanması halinde 1674, 1660 ve 1655 destek seviyeleri gündeme gelebilir.

S&P 500

Piyasalarda oluşan panik havasıyla beraber endeks tarafında da satış baskısı ağırlık kazandı ve 2700 seviyesine kadar geri çekildiği görülmekte. Bu noktanın altında kalıcılık sağlanması halinde 2640, 2600, 2575 ve 2500 destek seviyeleri takip edilebilir. Ancak endeks tarafında oluşabilecek toparlanma hareketinde 2800 direnç seviyesi fiyatlanmaların seyri açısından önemli olacaktır. Bu seviyenin geçilmesi halinde yeniden 2900 seviyeleri hedef haline gelebilir.

DAX 30

Küresel borsalarda oluşan satış baskısı DAX 30 endeksinde de etkisini göstermekte. 10800 seviyelerinin test edilmesinin ardından yaşanan değer kayıplarıyla beraber şu anda 10200 destek seviyesinin hemen üzerinde bir fiyatlama hakim. Satış yönlü işlemlerin derinlik kazanması halinde 10000, 9750, 9500 ve 9350 destek seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi takdirde 10000 üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam edebileceğini söylemekle beraber hareketliliğin devamlılığı açısından 10500 üzerinde kalıcılık sağlanması gerekmektedir. 

Kaynak:Işık Fx
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar