Riskli varlıklardaki yükseliş tren oluşturabilecek mi?


Dün itibariyle korona virüse dayalı açıklanan Dünya genelindeki vaka sayısı 1.4 milyon kişiyi aştı. Dün ABD’de toplam vaka sayısı 400 bine yaklaşırken İtalya’da yeni pozitif vaka sayısında önemli bir düşüş meydana geldi ve uzun süre sonra yeni vaka sayısı 808 ile 1.000 kişinin altında geldi. Ayrıca yoğun bakıma alınan kişi sayısında da azalış olduğu gözleniyor. İtalya bu bağlamda Çin’den sonra virüsten kurtulma yolunda ilerleyen ikinci ülke olma konumunda. İspanya, Fransa ve İngiltere’de ise yeni vakalarda azalış olsa da hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. Yurtiçinde ise dün itibariyle 20.023 test yapıldı ve 3.892 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 34.109 oldu. Fakat oranlara baktığımızda iyileşmeler olduğu yine göze çarpıyor. Pozitif vaka oranı, hem günlükte, hem de toplamda biraz artsa da ölümlerin artış hızı dün de azaldı ki son 6 gündür bu oran azalıyor. İyileşme oranı iyi yönde artmaya devam ederken ölümlerin katlanma süresi yükseldi ki bu da iyi bir gelişme.

Goldman Sachs, Türkiye ekonomisinin 2020 yılı için küçülme tahminini eksi yüzde 0.2'den eksi yüzde 5'e revize etti. Goldman Sachs, Orta Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesi için hazırladığı raporda, koronavirüsün yayılmasını engellemeye yönelik tedbirlerin olumsuz etkilerine dikkat çekti. Goldman, Türkiye ekonomisini değerlendirdiği kısımda, 2020 yılı için küçülme tahminini aşağı yönde revize ederek eksi yüzde 0.2'den eksi yüzde 5'e çıkardı. Banka, bazı büyük sanayi şirketlerinin üretimi bir ya da iki hafta durduracaklarını ilan ettiğini ve bunun da imalat sektörüne geçici ancak doğrudan bir darbeyi işaret ettiğini kaydetti.

İngiltere'de, yeni tip koranavirüs (Kovid-19) tedavisi gören Başbakan Boris Johnson'ın halen yoğun bakımda olduğu ancak solunum cihazına bağlanmadığı ve zatürre görülmediği bildirildi. Başbakan Yardımcısı Michael Gove, BBC'ye yaptığı açıklamada, Johnson'ın durumunun pazar günü bir dizi test için hastaneye kaldırıldıktan sonra kötüleştiğini söyledi. Gove, "Tıbbi tavsiye, Başbakan'ın dün akşam saat 19.00'da yoğun bakıma alınması gerektiği yönündeydi. Bundan hemen sonra kabineye bilgi verildi." dedi.

ABD'de endeksler önceki günü koronavirüse ve petrol fiyatlarına bağlı nedenlerle düşüşle kapattı. Dow Jones endeksi 34,4 puanlık değer kaybetti ve yüzde 0,15 azalışla 22.645,56 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,26 kayıpla 2.656,63 puana ve Nasdaq endeksi de yüzde 0,33 azalışla 7.887,26 puana düştü. ABD 10 yıllık tahvil getirileri koronavirüs salgınına ilişkin önceki günkü iyimserliğin uzun sürmeyeceğine dair endişelerle dün ilk saatlerdeki kazanımlarını geri aldı. %0,7820’ye kadar yükselen getiriler ABD seansındaki hisselerdeki gerilemeyle birlikte yönünü aşağı çevirdi ve %0,71 seviyesini gördü. Avrupa’da ise endeksler koronavirüse karşı alınan önlemlerin yarattığı etkiyle yükselişle kapandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,19 artarak 5.704,45 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,79 değer kazanarak 10.356,7 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,12'lik artışla 4.438,27 puana, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,19'luk yükselişle 17.411,72 puana ulaştı. Özetle global piyasalar virüs kaynaklı gelecek yeni verilere odaklı olmaya devam edecek. Avrupa’da kısmen kontrol altına alınmış gibi görünse de ABD’de bu konu daha da kötüleşeceğe benziyor. Bu açıdan bir yükseliş trendinin başladığına dair yorum yapmak için henüz erken. Kısa vadeli tepkiler ülkelerin teşvik hamleleriyle ve zaman zaman vaka sayılarındaki artış oranlarının azalmasıyla günlük bazda gözlenebiliyor. Fakat özellikle virüsün kontrol altına alındığına dair daha fazla kanıta ihtiyaç olacak. Bu sağlanırsa fiyatlamalara etkisini olumlu anlamda daha net görebileceğiz.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar