Ekonomi yönetimleri toparlanma için temkinli


Fed yetkililerinin ekonomik toparlanmaya dair endişeleri artıyor. 2 Fed yetkilisi geçen haftaki konuşmalarında koronavirüs pandemisi sonrası ekonomik toparlanma konusunda endişelerini dile getirirken virüs kontrol altına alınmazsa işsizlik oranının daha da artacağı uyarısı yaptı. ABD Merkez Bankası bu ayki toplantısında faizleri değiştirmezken virüs pandemisi nedeniyle ekonominin tamamen toparlanmasının yıllar süreceğini vurgulamıştı. Ancak beklentiden iyi gelen ekonomik veriler, tahminlerden daha düşük gelen işsizlik rakamları ve Mayıs ayı perakende sarışlar verileri ekonominin hızlıca toparlandığına dair umutları artırdı. Fed yetkilileri ise bu görüşte değil...Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ekonominin yeniden açılmasıyla vaka artışının karantina süresini daha da uzatacağını, bunun da tüketim ve yatırımın azalması, işsizliğin yükselmesi anlamına geleceğini belirtti. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de CBS News'teki mülakatında ekonomide toparlanma sürecinin düşündüğünden daha uzun zaman sonra gerçekleşebileceğini söyledi. Kashkari işsizlik rakamlarında son pozitif trendin tersine dönebileceği konusunda da uyardı ve "benim baz senaryom muhtemelen bu sonbaharda virüste ikinci dalgayı yaşayacağımız yönünde. Eğer ikinci dalga olursa işsizlik de yeniden yükselecektir" ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ekonomik sonuçlarıyla mücadeleye yönelik hazırlanan kurtarma programı ve birliğin gelecekteki bütçesine ilişkin konularda uzlaşı sağlayamadı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, salgın nedeniyle video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi bitiminde basın toplantısı düzenledi. AB üyesi 27 ülke liderlinin katıldığı toplantıda, Kovid-19'un ekonomik etkilerine karşı hazırlanan kurtarma programı ile AB’nin 2021-2027 yıllarına yönelik bütçesinin ele alındığını belirten Michel, "Bu konular ilk defa liderler seviyesinde görüşüldü. Farklı yaklaşımlar olumlu biçimde ele alındı. Zorlukları hafife almamalıyız. Şimdi bu konularda müzakere aşamasına geçtik." ifadelerini kullandı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'nin kredi notunu "Aaa" ve not görünümünü "durağan" olarak teyit etti. Moody's'ten yapılan açıklamada, ABD'nin istisnai ekonomik gücü, kurumsal sağlamlığının yüksek olması, dolar ile ABD tahvil piyasasının küresel finansal sistemdeki benzersiz ve merkezi rolünün mevcut kredi notunu desteklediği bildirildi. Açıklamada, ABD'nin kredi notunun "Aaa" ve not görünümünün "durağan" olarak teyit edildiği belirtildi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ABD ekonomisi için benzeri görülmemiş zorluklara neden olduğuna işaret edilen açıklamada, salgının hükümetin mali pozisyonunun bozulma hızını artırdığı ifade edildi.

TCMB'den zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik. Değişiklikle, kredi talebini karşılamada bankalara esneklik sağlamak amacıyla, yıllık reel kredi büyüme oranı yüzde 15’in üzerinde olan bankaların zorunlu karşılık teşviklerinden faydalanabilmeleri için sağlamaları gereken uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15’ten küçük olma koşulunun, yıl sonuna kadar geçici bir süre için uygulanmamasına karar verildi.

USDTRY

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içi ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump, Pekin ile ilişkiler konusunda bugüne kadarki en sert açıklamasını yaparak ABD'nin Çin'den tamamen ayrışma yoluna gidebileceğini belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 2019 yılında yenilenen swap anlaşması çerçevesinde Çin Yuan’ı fonlamasının ilk kullandırımlarının 18 Haziran 2020 tarihinde yapıldığını bildirdi. Güne 6,85 seviyelerinde başlayan kurun, gün sonunda zayıf veri akışı ve gerçekleşen swap kullanımı ile birlikte yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,85 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,83, 6,80 ve 6,78 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,87, 6,89 ve 6,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içi ve Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, gün boyu tüm dikkatlerin üzerinde olduğu Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderlerinin gerçekleştirdiği zirvede, koronavirüsün ekonomik sonuçlarıyla mücadeleye yönelik hazırlanan kurtarma programı ve birliğin gelecekteki bütçesine ilişkin konularda uzlaşı sağlanamadı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında 2019 yılında yenilenen swap anlaşması çerçevesinde Çin Yuan’ı fonlamasının ilk kullandırımlarının 18 Haziran 2020 tarihinde yapıldığını bildirdi. Güne 7,67 seviyelerinde başlayan çaprazın, gün sonunda zayıf veri akışı ve gerçekleşen swap kullanımı ile birlikte aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,66 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,69 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,65, 7,62 ve 7,40 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,69, 7,72 ve 7,75 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, gün boyu tüm dikkatlerin üzerinde olduğu Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderlerinin gerçekleştirdiği zirvede, koronavirüsün ekonomik sonuçlarıyla mücadeleye yönelik hazırlanan kurtarma programı ve birliğin gelecekteki bütçesine ilişkin konularda uzlaşı sağlanamadı. Dolar tarafında ise ikinci dalga koronavirüs endişeleri ve devam eden ABD ile Çin gerginliği sonucu talebin arttığı takip edilirken, gün sonunda, paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,12 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1230 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1170, 1,1140 ve 1,1100 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1230, 1,1270 ve 1,1310 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, koronavirüs vakalarındaki artışa ilişkin endişeler sonucu güçlenen Dolar’ın Altın üzerindeki baskıları gözlenmeye devam edildi. Gün içerisinde küresel risk algısındaki dalgalanma ve ABD – Çin arasında devam eden gerilimindeki ABD Başkanı Donald Trump’ın sert açıklamaları sonucu Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1752 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1760, 1772 ve 1785 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1745, 1732 ve 1725 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD’de zayıf veri akışı devam ederken, Birkeşik Krallık’ta açıklanan perakende satışlar verisi yıllık yüzde 5,7’lik piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 12 arttığı kaydedildi. Dolar tarafında ise ikinci dalga koronavirüs endişeleri ve devam eden ABD ile Çin gerginliği sonucu talebin arttığı takip edilirken, gün sonunda, paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2380 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2420 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2340, 1,2280 ve 1,2220 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2420, 1,2480 ve 1,2540 direnç seviyeleri takip edilmelidir

 

USDJPY 

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Japonya'nın çekirdek tüketici fiyatları, Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde -0,1'lik beklentilerin altında, yüzde 0,2 oranında düşüş kaydetti. Dolar tarafında ise ikinci dalga koronavirüs endişeleri ve ABD Başkanı Donald Trump’ın sert açıklamaları sonucu devam eden ABD ile Çin gerginliği ile birlikte talebin artması ile paritenin baskılandığı takip edilirken gün sonunda, artan güvenli varlık talebinin Yen üzerindeki etkisi doğrultusunda paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 106,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,00, 107,20 ve 107,45 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 106,60, 106,40 ve 106,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem günüde, koronavirüsü endişeleri devam ederken ekonomilerin kısıtlamalarının ardından açılmaya başlamaları ve OPEC +’ın petrol üretim kesintisine uyulması için bazı ülkelere baskı yaptığı haberleri doğrultusunda Brent Petrol’ünde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.  

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 42 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 35,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı 45yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 43,00, 44,20 ve 40,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 34,40, 33,40 ve 32,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında gerçekleşen swap kullanımı sonucu kurun aşağı yönlü hareketi takip edilirken, küresel risk iştahındaki dalgalanma ve ABD – Çin arasında devam eden gerginlik sonucu Altın’ında yükselişini sürdürdüğü takip edildi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Gram Altın’ında Ons Altın’a benzer olarak yukarı yönlü hareketi gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 379 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 377 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 382, 385 ve 387 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 379, 377 ve 374 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar