Trump’ın Bolton kabusu


 

“PİYASANIN ROTASI”

Trump’ın Bolton Kabusu…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 8,929,922 – tedaviye pozitif cevap veren 4,419,717 – ölü sayısı 467,671 kişiye ulaşmıştır. Global çapta vaka sayısı 9 milyon kişiye ulaşırken, ABD ve Almanya’da ikinci dalga endişeleri giderek artmaktadır.

Fed’in önderliğinde Merkez Bankaları’nın matbaa güçleri ile sınırsız para basmaları, piyasalarda her şeyi al rallisini tetiklerken, iş tehlikeli seviyeye ulaşmaktadır. Para politikası ile corona virüsü kaynaklı değişen tüketici davranışlarını değiştirmek oldukça zor olurken, normalleşme sürecinde hane halkının harcama eğilimleri oldukça zayıf başlangıca işaret etmektedir.

ABD tarafında Bolton’un kitabı domino etkisi yaratırken, Trump bu durumdan oldukça rahatsız olmaktadır. Yargı içinde engelleme çabaları boşa çıkan Trump’ın bir sonraki hamlesi merak edilirken, Boltona’a hapis cezası talepleri yükseltmektedir. Trump, iddiaları kesin olarak yalanlasa bile ABD Başkanlık seçimleri öncesinde oldukça zor bir duruma düşmüştür.

Bolton kitabı ile tetiklenen ABD Başkanlık seçimleri gündeminde ise, Anket ortalama güncel durum Biden 50.6 – Trump 41.1

Haftanın genelinde ABD büyüme, Almanya IFO ve RBNZ – TCMB faiz kararlarını takip edeceğiz. RBNZ için herhangi bir değişiklik beklenmemektedir. TCMB için GCM Yatırım Araştırma beklentimiz politika faizinin %8,25 seviyesinden %8 seviyesine indirilecek şekilde 25 baz puanlık faiz indirimi beklentimiz bulunmaktadır.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3000 seviyesi üzerinde 3080 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak algı için 3000 seviyesi önemli olmaktadır. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6921 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde kalıcılık etkin olmaktadır. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1700 üzerinde $1752.50 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 6.8538 seviyesi ile 6.80 üzerinde fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 472.125 seviyesi ile 500 seviyesine doğru hareket etmektedir. Dolar temasında (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu)) bir miktar gerileme bulunmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası değer kazancını silerek, -%0,57 değer kaybı göstermektedir.

Kıymetli madenler,1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %0,75 değer kazancı – Gümüş %2,29 değer kaybı göstermektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu;

“Önce Gezi olayları, 17-25 Aralık kumpasları, çukur eylemleri ve sınırlarımıza dayanan terör saldırıları, ardından FETÖ’cü hainlerin 15 Temmuz darbe girişimi, yine ekonomimizin hızını bir miktar yavaşlattı. Ancak yılmadık, durmadık, daha çok çalıştık, daha çok mücadele ettik. Nitekim 2017’de yüzde 7 buçukluk büyüme rakamına ulaştık.

“Biz büyüdükçe, güçlendikçe Türkiye’ye yönelik saldırılar, Türkiye’nin önünü kesmek için yapılan girişimler de arttı. Ağustos 2018’de ekonomimiz döviz spekülasyonu üzerine kurulu bir saldırıya daha maruz kaldı. Yine sanayicisiyle, esnafıyla, çiftçisiyle, ihracatçısıyla çok çalıştık ve 2019 yılının son çeyreğinde yüzde 6’lık büyüme oranına ulaştık. 2020’nin ilk çeyreğinde mart ayının önemli bir kısmını salgınla mücadeleyle geçirmemize rağmen, yüzde 4 buçukluk büyüme oranı elde ettik. Eğer mart ayında salgının hiç etkisi olmasaydı, 1 veya 1 buçuk puan daha yüksek büyüme oranı elde edebilirdik. Tüm bu yaşadıklarımız, Türkiye ekonomisine, olumsuzluklara ve badirelere karşı bağışıklık kazandırdı. Hamdolsun her saldırıdan daha fazla tecrübe ve daha fazla güç elde ederek çıkmayı başardık.”

“Aldığımız önlemlerin etkilerini mayıs ayı ile birlikte görmeye başladık. Devletin destekleri ve özel sektörün gayretiyle ekonomide toparlanma sinyalleri oldukça güçlü geliyor. Ekonomik Güven Endeksi, mayısta yüzde 20 artarak 62 değerine çıktı. İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı, mayısta yüzde 62,6 seviyesine yükseldi. Salgına rağmen yatırım cephesinde de sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Kurulan şirket sayısı, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 22,2 oranında arttı. Borsamız yeniden 100 binin üzerine çıkarak, 115 bin bandına dayandı. Haziran başından itibaren konut ve otomobil sektöründe hareketlilik hız kazandı. İhracatçılarımız hem mevcut pazarlarını güçlendirmek hem yeni pazarlar bulmak için yoğun bir gayret içinde. Merkez Bankası döviz rezervimizi yeniden 93 milyar doların üzerine çıkardı. Ticari ilişkilerimizin yoğun olduğu ülkelerle yerel para birimleri üzerinden ticareti kolaylaştırmak ve dış finansman ihtiyacımızı karşılamak amacıyla takas anlaşmaları yapıyoruz. Böylece Türk Lirasını dünya çapında işlem gören, istikrarlı ve itibarlı bir para birimi haline getiriyoruz.”

“Daha önce olduğu gibi eski büyüme oranlarımıza ulaşacağız. Yılın ikinci yarısıyla birlikte, ekonomide gerçekten çok büyük bir ivme bekliyoruz. Küresel üretim ve tedarik zincirinde Türkiye’nin ağırlığının gün geçtikçe daha çok hissedileceği bir döneme giriyoruz. Kaliteli ve dinamik beşeri sermayemiz, stratejik konumumuz ve güçlü altyapımız, önümüzdeki fırsatları değerlendirmek için en büyük avantajlarımızdır. Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefimize, hiç olmadığımız kadar yakınız.”

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 187,685 kişiye çıkarken, ölü sayısı 4,9502 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 2,945,240 kişiye ulaşmıştır. Günlük vaka sayısı (1192) 1000 kişi üzerinde devam etmektedir.

Bakan Koca: Bazı illerimizde, vaka artışına rağmen yoğun bakım hasta sayımız düşük: Ankara’da 84, Konya’da 46, Bursa’da 43, Batman’da 22, Siirt’te 8, Van’da 5. İyileşen hasta sayımız bugün yeni vaka sayımızdan 220 fazla. Tedbirlerle aradaki farkı giderek açmalıyız.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar