Virüs vakaları artsa da borsaların keyfi yerinde


Borsa İstanbul’da 28 Şubat’tan bu yana uygulanan açığa satış yasağı sona ermek üzere. Bloomberg HT’nin ulaştığı kaynaklara göre Takasbank’ta otomasyon çalışmalarında sona gelindi. Böylece ödünç menkul kıymet piyasasının etkin bir şekilde çalışması sağlanacak. Otomasyon sisteminin çalışmasıyla ilk aşamada BIST-30 hisselerinde açığa satışa izin verileceği, ardından uygulamanın tüm hisse senetlerinde tekrar başlayacağı belirtiliyor. Açığa satış yasağı ilk olarak geçen yılın Ekim ayında 7 banka için uygulanmaya başlamıştı. Daha sonra Şubat ayında tüm pay piyasasında açığa satış yasağı getirilmişti. MSCI da 24 Haziran’da yaptığı açıklamada “Sermaye kontrollerinin uzaması ya da daha sıkı bir hal alması” durumunda Türkiye’yi gelişen ülke sınıflamasından çıkarabileceğini duyurmuştu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Çin'in kredi notunu teyit etti. Çin'in kredi not görünümünün "durağan" olduğuna işaret edilen açıklamada, ülkenin önümüzdeki birkaç yıl içinde diğer orta gelirli ekonomilerin üzerinde büyüme performansı sergileyeceği ifade edildi. Açıklamada, büyümenin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19), ABD-Çin gerilimleri, ekonominin yeniden yapılandırılması çalışmaları ile finansal riskler ve belirsizliklerden etkilenebileceğine dikkat çekildi. Öte yandan Çin 55,8 milyar dolarla "yeşil tahvil" liderliğini korudu. Çin'in geçen yıl yatırımcılara sunduğu ''yeşil tahvil'' miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 33 artarak 55,8 milyar dolara ulaştı. Çin, bu rakamla 2019'da da en fazla yeşil tahvil işlemi yapan ülke statüsünü korudu.

Fitch 2020 küresel küçülme tahminini değiştirmedi. Fitch Ratings, 2020 yılı için küçülme tahminini değiştirmeyerek yüzde 4.6'da bıraktı. Çin tahminin yükseltti. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2020 yılına ilişkin küresel küçülme tahminini değiştirmeyerek yüzde 4.6'da bıraktı. Önceki raporuna kıyasla daha güçlü toparlanma beklentisine sahip olan kurum, ABD, İngiltere ve İspanya'da Mayıs'ta perakende satışlarda sert aylık yükseliş olduğunun altını çizdi. Fitch, Çin GSYİH tahminini önceki raporunda bulunan yüzde 0.7'den yüzde 1.2'ye yükseltirken, ABD büyüme tahminini eksi 5.6'da korudu.

Tüketici Güven Endeksi bir önceki aya göre Haziran ayında %5,2 oranında artarak 62,6 değerini, reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre %22,2 oranında artarak 89,8 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %8,5 oranında artarak 55,5 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %9,3 oranında artarak 86,4 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %33,1 oranında artarak 78,0 değerini aldı. Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

ABD'de bekleyen konut satışları Mayıs'ta aylık bazda yüzde 44.3'lük rekor artış kaydetti. National Association of Realtors (NAR) verilerine göre ABD'de bekleyen konut satışları Mayıs'ta aylık bazda yüzde 44.3'lük rekor artış kaydetti. Bu rakam, verinin tutulmaya başlandığı 2001'den beri görülen en büyük aylık artış oldu. Virüs pandemisi nedeniyle satışlar Mart ayında yüzde 20.8, Nisan'da yüzde 21.8'lik düşüş kaydetmişti. Beklentiden iyi gelen veri, pandemi sonrası ekonominin diğer alanlarının olduğu gibi konut sektörünün de normalleşmeye başladığına işaret etti.

USDTRY

 

Haftanın ilk işlem günü DolarTL özellikle 17 Haziran’dan bu yana önceki günlerden farklı olmayan şekilde hareket etmeye devam etti.

 

Geçen hafta TCMB’nin faizde değişiklik yapmaması sonrası kurda önemli bir hareketlenme meydana gelmemişti.

 

Dolar’ın yaşanan son virüs vaka sayılarındaki artış ve yeniden alınan önlemler sonucu olarak artan endişelerle talep görmesine rağmen kurun bu hareketten de etkilenmediği gözleniyor.

 

Dün içeride açığa satış yasağının XU030 endeks hisseleri için kaldırılmaya hazırlanıldığına dair gelen haber sonrası borsaya alım gelirken kur tarafında yine önemli bir hareketlenme meydana gelmedi.

 

Önümüzdeki günlerde kurun 6.80-6.86 bandı aralığında hareketini sürdürmesni bekliyoruz.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6.86 seviyesi yakınlarını test etse de yine bu bölgeyi aşamadan günü tamamladığı gözlendi. Gelebilecek olası satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,83, 6,80 ve 6,77 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,86, 6,88 ve 6,90 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Güne 7.69 seviyelerinde başlayan EURTRY paritesi, Dolar endeksinin yönünü yukarıya doğru çevirmesiyle paritede gerçekleşen düşüş karşısında gün içinde en yüksek 7.7375 seviyelerini görse de daha fazla yukarı yönlü potansiyel yakalayamadı ve geri çekildi. Bu geri çekilmede Türk Lirası’ndaki değer kaybına yönelik aşırı bir hareketin olmaması da bir etken oldu denilebilir.

 

7.68 üzeri seviyesi üzerinde son birkaç gündür devam eden tutunma ile EURTRY’de Dolar’daki güçlenme devam ederse ve Türk Lirası’nın kayıp yönlü hareketleri meydana gelirse yukarı yönlü eğilim etkisini sürdürebilir.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,68 seviyesinde destek bularak hareket ettiği gözlendi. 7,75 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,68, 7,65 ve 7,55 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,72, 7,75 ve 7,78 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

EUR/USD paritesi haftanın ilk işlem günü 1.1287 seviyesinde ulaştığı beş günün en yüksek seviyelerinden 50 pipin üzerinde bir gerileme kaydetti.

 

ABD Dolarının diğer para birimleri karşısında güçlenmesi paritenin gerilemesine neden oldu. ABD’deki önde gelen borsa endekslerinin Cuma günkü gerilemesi ardından dün toparlanmasıyla ABD Dolar Endeksi kayıplarını geri aldı ve 97,50 seviyesinin üzerine yükseldi.

 

Dün Almanya'da enflasyon Mayıs ayında kaydedilen % -0,1'den öncü veriye göre Haziran ayında aylık bazda %0,6'ya yükseldi ve piyasaların %0,3'lük beklentisinin üzerinde geldi.

 

ABD tarafında ise Bekleyen Konut Satışları, Nisan ayında kaydettiği %21,8'lik düşüşün ardından Mayıs ayında aylık bazda %44,3 oranında arttı. Bu veriler, piyasaların %19,7'lik artış beklentisinden çok daha yüksek olarak gerçekleşti.

 

Teknik olarak incelediğimizde dün paritenin 1,1200 seviyesinde destek bulduğu gözlendi. 1,1200 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1290, 1,1340 ve 1,1360 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1210, 1,1160 ve 1,1130 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Ons Altın, dün 1.770 Dolar bölgesi civarında dar bir işlem aralığında sıkışmış şekilde hareket etti.

 

Ons Altın geçen Cuma günü kaydettiği 25 Dolar civarındaki güçlü gün içi yükselişini haftanın ilk işlem gününde sürdürmekte başarısız oldu ve Asya seansının erken saatleri sırasında 1.775 Dolar bölgesine doğru yükselişi ardından kısmi şekilde gün içi gerileme kaydetti.

 

Küresel borsalarda sınırlı bir toparlanma güvenli varlıkların talep bulmasına yardımcı olurken, ABD Tahvil faizlerindeki iyi sayılabilecek bir gün içi yükseliş de kıymetli metal üzerindeki baskıyı artırdı.

 

Koronavirüs vaka sayılarındaki artışların kısıtlamaların yeniden uygulanmasına neden olabileceğine dair endişeler ons Altın’da yükseliş eğilimini desteklemeye devam edebilir.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1765 Dolar seviyesinde destek bulduğu gözlendi. Devam eden talep ile Ons Altın’ın 1765-1745 bölgesi üzerinde yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1775, 1782 ve 1790 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1765, 1745 ve 1735 destek seviyeleri kısa vadede bugün de takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

GBP/USD paritesi, 24 Haziran’dan bu yana devam eden düşüş eğilimli hareketiyle birlikte gün içinde en düşük 1.2250 seviyesini test etti.

 

Covid-19 kaynaklı vaka sayılarındaki artış ABD’de bazı eyaletlerde önlemlerin tekrar alınmasına neden olurken bu endişeler Dolar’da talep artışı ile sonuçlanıyor. İngiltere’de ise Leicester’de önlemlerin artırılmasının gündemde olması da Sterlin’de baskı oluşturuyor.

 

Dolar’ın güçlenmesi karşısında GBPUSD paritesinde yönün aşağı olmaya devam ettiği gözleniyor.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin dün 1,2250 seviyesinde tutunma gösterdiği izlendi. 1.2250 ve 1,22 seviyeleri üzerinde kaldığı sürece gelebilecek olası tepki alımları ile paritedeki yukarı yönlü hareketlerin görülmesi durumunda 1,24, 1,2450 ve 1,2480 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleri olacak. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2250, 1,2200 ve 1,2110 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

USDJPY 

 

USD/JPY paritesi, piyasalardaki riskten kaçınma hissiyatı üzerine 107.88’e kadar yükselse de devamını getiremedi.

 

Parite, haftaya aşağı yönlü boşluklu bir başlangıcının ardından Japonya’dan beklentilerden zayıf gelen perakende satışları verilerini takiben bu boşluğu hızlıca doldurdu ve 107.90 direnç bölgesine tırmandı. Ancak parite yükselişinin ivmesi yeterli düzeyde devam etmedi ve piyasalardaki riskten kaçınma hissiyatı üzerine satışlarla karşılaştı.

 

Koronavirüs vaka sayılarındaki küresel artışın yeniden kısıtlama önlemleri getirebileceği ihtimalleri, V şeklinde keskin bir küresel ekonomik toparlanmaya dair umutlara zarar verirken, yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesine ve Japon Yeni’nin talep bulmasına neden oluyor.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107.00 Dolar seviyesinde destek bulduğu gözlendi. Bugün bu destek seviyesinin üzerinde kalabilirse yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107.90, 108.20 ve 108.50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107.00, 106,40 ve 105.95 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

Koronavirüs salgınının ikinci dalgasına ve ekonomik toparlanmaya olası zararlarına dair artan endişeler, piyasa hissiyatı üzerinde olumsuzluk yaratıyor.Fakat ABD’de artan koronavirüs vakalarına rağmen ekonomilerin tam bir kapatmaya gitmeyeceğine dair algı ile arz kısıntılarının sürmesi, petrol stoklarının azalması ve sondaj kuyu sayılarında devam eden düşüş eğilimi petrol fiyatlarını destekliyor.

Başta ABD olmak üzere Avrupa ve Asya’da ülkelerin ekonomileri desteklemek adına daha fazla adım atabileceğine dair gelen mesajların da ekonomik aktiviteye sağlayacağı katkı açısından petrol fiyatlarına destek olduğunu söyleyebiliriz

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün düşüşte 40 Dolar’da destek bularak Cuma günkü düşüşünden sonra günü yükselişle tamamladığı gözlendi. 40 Dolar destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 42.20, 43.00 ve 43,65 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 40.00, 37.00 ve 35.40 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın ilk işlem gününe 380 TL seviyesi yakınlarında başlayan Gram Altın gün içinde bu seviyenin üzerine çıkmayı denese de başarılı olamadı.

 

Günün devamında Dolar’daki geri 6.84-6.85 seviyelerinde devam eden hareketlilik ve ons Altın’ın 1720 Dolar üzerindeki tutunma eğilimiyle başlayan geri çekilme ile Gram Altın’ın 380 TL civarında hareket ettiği ve günü tamamladığı izlendi.

 

Gram Altın’ın Mayıs başından gelen kısa vadeli düşüş çizgisine değerek buradan destek aldığı ve dün de bu trend üzerindeki hareketinin devam ettiği gözleniyor.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 389 TL seviyesinde destek bulduğu gözlendi. 389-385 TL destek bölgesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 392, 396 ve 400 TL takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleri olacaktır. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 389, 385 ve 381 TL destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar