ABD'de teşvik haberleri


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Teknoloji üzerinden bir süredir devam eden ancak ABD'de teşvik haberleriyle ikinci planda kalan ABD - Çin gerilimi bu sabah piyasalarda etkisini hissettiriyor. ABD'nin Çin'in bazı teknoloji şirketleriyle ilişkileri yasakladığına yönelik haber akışıyla birlikte Çin Şanghay endeksi teknoloji hisseleri öncülüğünde %2'ye yakın düşüyor. Asya'da çoğu borsa endeksi de eksi bölgede seyrederken, ABD vadelerindeki kayıp yaklaşık %0,5. Dolar endeksi (DXY) de daha önce gördüğü 92,5 seviyesinden tepkiyle karşılaşıyor. Gelişmekte Olan Ülke para birimleri ise satıcılı. Yurtiçinde tarafa baktığımızda; kurdaki hareket yakından izlenirken,  dün TCMB'nin likidite adımlarıyla ilgili açıklamasının ardından farklı likidite kanalları kullanılarak Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyetinin  (AOFM) artırılması bekleniyor.  Diğer yandan, dün akşam TCMB, BDDK ve banka yöneticilerinin yaptığı toplantı sonrasında bu sabah yapılan açıklamalar takip ediliyor. Bu gelişmelere karşın, TL'deki zayıflığın şu dakikalarda devam ettiğini gözlemliyoruz. Gün içerisinde kur hareketi ve olası haber akışları yakından izlenecektir.  

      

 

MAKROEKONOMİ     
   
TCMB dün basın duyurusu yaparak normalleşme süreciyle birlikte hedefli likidite imkanlarının (3 aylık repo ihaleleri,6 ay ve 1 yıllık swaplar)  kademeli olarak azaltılacağını belirtti. Halihazırda AOFM artmakta. 16 Temmuz'da %7,34'ü görmüştük ve dün itibarıyla %9,75'ten fonlanan kanalların artışıyla AOFM %7,88'e çıktı. Toplam 3 aylık fonlamanın miktarı 60 milyar TL ve maliyeti ise %6,83. 3 aylık ihalelerin olmadığı varsayımıyla AOFM %8,26'ya çıkmakta.

Tablo 1. Önümüzde vadesi dolacak 3 aylık repo ihaleleri



Ayrıca TCMB döviz piyasasında yaşanan gelişmeler üzerine elindeki araçları, fyat ve finansal istikrar çerçevesinde, piyasalardaki oynaklığın azaltılması adına kullanacağı taahhüdünü yineledi.

BDDK dün daha önce uluslararası kalkınma bankaları için getirilen yurt içinde değerlendirmek kaydıyla TL'ye erişim sınırlandırmasının kaldırılması kararını yurt dışı tüm bankaları kapsayacak şekilde genişletti.

Bugün yurt içinde TSİ 14.30'da TCMB tarafından haftalık sermaye ve kredi gelişmeleri ve DHMİ tarafından temmuz ayına yolcu istatistikleri açıklanacakken, yurt dışında ise ABD'de TSİ 15.30'da temmuz ayına ilişkin resmi tarım dışı istihdam verisi takip edilecek.  

Haziranda ABD'de tarım dışı istihdam toparlanmasını sürdürerek 4,8 milyon kişilik artışla tahminlerin üzerinde artmış ve işsizlik oranı da %11,1 seviyesine gerilemişti. Son dönemlerde vaka sayısında artış var ve tarım dışı istihdam verisi öncesi takip ettiğimiz ADP özel sektör istihdam verisi temmuz ayında beklentilerin altında kalarak 167 bin kişi artarak temmuz ayı istihdamında yavaşlama olduğunu göstermişti. Ayrıca her ne kadar manşet PMI verileri genişleme bölgesinde olsa da istihdam alt endekslerinde azalma vardı. Beklenti temmuz ayında istihdamın önceki aya göre azalarak 1,578 milyon kişi artması yönünde.

Dün BoE faiz oranlarını ve varlık alımlarını değiştirmezken ayrıca ekonomik projeksiyonları da takip edildi. BoE'ye göre işsizlik oranı salgın nedeniyle bu sene sonuna kadar %7,5 seviyesine yükselecek daha önceki tahminler çift haneliydi ve gelecek senede yüksek seviyelerde kalacak. Ayrıca toparlanmanın daha uzun süreceği fakat şiddetinin önceki tahminlere göre daha az olacağını belirtmekte. Daha önceki projeksiyonlarda 2021 ortalarında ekonominin eski durumuna geleceği tahmin edilmekteyken, bu tarih 2021 sene sonu olarak güncellendi. Enflasyon öngörülerinde de bu sene 0 seviyesine daha çok yaklaşılacağı yönünde. Ayrıca raporda negatif faize yönelik olarak şu anda değerlendirdikleri belirtilmekte fakat Bailey negatif faiz aracını kullanmayı düşünmediklerini belirtti.

BDDK'nın yayınladığı günlük verilere göre 30 Temmuz haftasında DTH miktarında haftalık bazda yükseliş gözükmekte. Toplam DTH miktarı 4,71 milyar USD arttı. Kurumsal DTH'ler yaklaşık 0,25  milyar USD artarken, geçen haftada bu rakam 1,76 milyar USD artış yönündeydi. Bireysel DTH'lerde geçen haftada olduğu gibi artış görmekteyiz. Bireysel DTH 4,46 milyar USD artarken, geçen haftada bu rakam 3,19 milyar artış yönündeydi.  TL kredilerde ise artış eğilimi devam ederek haftalık %1,21 arttı. YP krediler de haftalık yatay %0,23 artarken, krediler toplamda %1,88 artmış oldu.

Almanya fabrika siparişleri haziranda aylık bazda %27,9 arttı. Geçen senenin aynı ayına göre ise %11,3 düştü. Aylik bazda iç siparişleri %35,3 artarken, dış siparişlerde %22 artarak küresel ticaretin normalleşmesine yönelik sinyal verdi.

ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları ik haftalık yükselişin ardından 1,44 milyondan 1,19 milyon kişiye düştü ve pandemi başlangıcından beri ilk kez bu seviyeleri gördü. İşsizlik maaşı başvurularında artış trendi bazı eyaletlerde artan vaka sayıları ve kısıtlamaların yeniden uygulamaya konulmasıyla artmaya başlamıştı.

Çin temmuz ayına ilişkin ticaret verilerini açıkladı. İhracat beklentilerden yüksek artarak yıllık %7,2 artaraken ithalat ise %1,4 düştü. Çin ticaret dataları küresel ticaretin seyri açısından önemli ve küresel ekonomik toparlanmaya dair ipucu veren başka bir data oldu.


ŞİRKET HABERLERİ 

Ereğli Demir ve Çelik (EREGL, Sınırlı Pozitif): Ereğli'nin 2020 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı 567,6mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 447mn TL'nin hem de piyasa beklentisi olan 494mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada satış maliyetlerinin beklentimizden düşük, diğer faaliyetlerden gelirinin bir sefere mahsus gelirle beklentimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Şirket'in 2Ç2020'de satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,6 oranında azalarak 7.404mn TL'ye gerilemiştir. Diğer taraftan satışların maliyeti ise aynı dönemde %6,5 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar da %26,5 oranında azalarak 1.189mn TL'ye inmiştir. Brüt kar marjı da %21,7'den %16,1'e gerilemiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %12,4 oranında artarken, diğer faaliyetlerden gelirler ise 15,3mn TL'den 204,1mn TL'ye yükselmiştir. Bu artışta Şirket'in bağlı ortaklığı İsdemir'in, İş Kanunu hükümleri kapsamında 2002 yılında yapılan hisse devir sözleşmesi öncesi çalışan personel haklarından doğan alacakların temini ile ilgili davadan kaynaklanan tahsilat ve tahsilat sonucunda dava tarihi sonrasında tahakkuk eden hisse devir sözleşmesi alacaklarının diğer alacaklar hesabı altında kayıtlara alınması etkili olmuştur. Şirket'in net faaliyet karı da %18 oranında azalarak 1.193mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 23,1mn TL gider, finansman tarafında ise 135,6mn TL'lik gider kaydedilmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 390,4mn TL finansman geliri kaydedilmişti. Böylece vergi öncesi net dönem karı %43,2 oranında azalarak 1.047mn TL olurken, 442,9mn TL'lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 567,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2Ç2019'da 1.308mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak- Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 868mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 2.305mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

İskenderun Demir ve Çelik (ISDMR, Pozitif): İsdemir'in 2020 yılı ikinci çeyrek net dönem karı 462,5mn TL ile bizim beklentimiz olan 179mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada satış maliyetlerinin beklentimizden düşük, diğer faaliyetlerden gelirinin bir sefere mahsus gelirle beklentimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Şirket'in 2Ç2020'de satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,5 oranında azalarak 3.530mn TL'ye gerilemiştir. Diğer taraftan satışların maliyeti ise aynı dönemde %16,2 oranında azalmış ve buna bağlı olarak brüt kar da %41,7 oranında azalarak 551,7mn TL'ye inmiştir. Brüt kar marjı da %21,0'dan %15,6'a gerilemiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %7,2 oranında artarken, diğer faaliyetlerden gelirler ise 21mn TL'den 161,6mn TL'ye yükselmiştir. Bu artışta Şirket'in İş Kanunu hükümleri kapsamında 2002 yılında yapılan hisse devir sözleşmesi öncesi çalışan personel haklarından doğan alacakların temini ile ilgili davadan kaynaklanan tahsilat ve tahsilat sonucunda dava tarihi sonrasında tahakkuk eden hisse devir sözleşmesi alacaklarının diğer alacaklar hesabı altında kayıtlara alınması etkili olmuştur. Böylece Şirket'in net faaliyet karı %28,7 oranında azalarak 640,3mn TL'ye gerilemiştir. Finansman tarafında ise 73,5mn TL'lik gelir kaydedilmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 354,8mn TL finansman geliri kaydedilmişti. Böylece vergi öncesi net dönem karı %42,1 oranında azalarak 726,2mn TL olurken, 263,7mn TL'lik vergi gideri sonrası net dönem karı 462,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2Ç2019 net dönem karı 947,8mn TL idi.
 
İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak- Haziran dönemi net dönem karı 673,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 1.471mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

Eis Eczacıbaşı İlaç (ECILC, Sınırlı Pozitif): Şirketin ikinci çeyrek net dönem karı 100,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde şirket 109,9mn TL net dönem karı kaydetmişti.  Satış gelirleri ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,2 oranında azalan şirketin brüt karı da %24,2 oranında azalarak 46,8mn TL'ye gerilemiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler %17,5 oranında azalırken, diğer faaliyetlerden de 42,7mn TL gelir kaydedilmiştir.  Böylece faaliyet karı %6,2 oranında artarak 49,4mn TL'ye yükselmiştir.  Yatırım faaliyetlerinden 67,3mn TL gelir elde edilirken, 5,9mn TL'lik finansman ve 12,1mn TL'lik vergi gideri sonrasında şirketin net dönem karı 100,7mn TL olmuştur.

İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte şirketin Ocak-Haziran dönemi net dönem karı 187,9mn TL'ye yükselmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 101,3mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

Goodyear (GOODY, Negatif): Şirket 2020 yılının 2. çeyreğinde 27,8mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Şirketin 2Ç2019 net dönem karı 35mn TL idi. Goodyear'ın satış gelirleri 2. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %36 oranında azalarak 452,2mn TL'ye gerilerken, satışların maliyeti ise %29,3 oranında düşüş kaydetmiş ve buna bağlı olarak brüt kar %69,4 oranında azalarak 35,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise 2Ç2019'daki %16,6'dan 2Ç2020'de %7,9'a gerilemiştir. Şirketin operasyonel giderleri aynı dönemde %12,5 oranında artış kaydetmiştir. Diğer faaliyetlerden de 7,4mn TL gider kaydedilmesi sonucu faaliyet zararı 25,4mn TL olmuştur. 2Ç2019'daki faaliyet karı 85,4mn TL idi. Finansman tarafında ise net giderler 2Ç2019'a göre 43,9mn TL azalarak 9,2mn TL'ye gerilemiştir. Tüm bunların etkisiyle de vergi öncesi net zarar 34,6mn TL seviyesinde gerçekleşirken, 6,7mn TL'lik vergi gelirinin etkisiyle 27,8mn TL'lik net dönem zararı oluşmuştur.

İkinci çeyrek zarar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak- Haziran dönemi net dönem zararı 2,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 29mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Pozitif): Koza Altın'ın 2020 yılı ikinci çeyrek net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %13,4 oranında artarak 469,9mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in 2Ç2020'de satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %18,5 oranında artarak 721,4mn TL'ye yükselirken, satışların maliyeti ise aynı dönemde %12,5 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar da %21,4 oranında artarak 497,5mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı da %67,3'den %69'a yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %23,9 oranında artarken, diğer faaliyetlerden 3,3mn TL gelir kaydedilmiştir. Böylece Şirket'in net faaliyet karı da %21,2 oranında artarak 438,3mn TL olmuştur. Aynı dönemde yatırım faaliyetlerinden 146mn TL gelir kaydedilirken, 114,4mn TL'lik vergi gideri sonrası net dönem karı 469,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak- Haziran dönemi net dönem karı 863,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 733,9mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

Koza Anadolu Metal Madencilik (KOZAA, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 2020 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %6,2 oranında artışla 202mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in 2Ç2020'de satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,8 oranında artarak 739,3mn TL'ye yükselirken, satışların maliyeti ise aynı dönemde sadece %7,9 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar da %21,7 oranında artarak 496,5mn TL'ye yükselmiştir.  Operasyonel giderler aynı dönemde %23,9 oranında artarak 68,5mn TL'ye yükselmiştir. Böylece Şirket'in net faaliyet karı da %17,2 oranında artarak 428,3mn TL olmuştur. Aynı dönemde yatırım faaliyetlerinden 148,1mn TL gelir kaydedilmiştir. 114,1mn TL'lik vergi gideri sonrası net dönem karı 462mn TL olurken, azınlık payları düşüldükten sonra ana ortaklık payı net dönem karı ise 202mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak- Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 356,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 346,4mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

İpek Doğal Enerji Kaynakları (IPEKE, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 2020 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %5,3 oranında artışla 104,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in 2Ç2020'de satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,7 oranında artarak 739,9mn TL'ye yükselmiştir. Diğer taraftan satışların maliyeti ise aynı dönemde %8,0 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar da %21,5 oranında artarak 495,2mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %24,1 oranında yükselmiştir. Böylece Şirket'in net faaliyet karı da %17 oranında artarak 426,6mn TL olmuştur. Aynı dönemde yatırım faaliyetlerinden 149,3mn TL gelir kaydedilmiştir. 113,9mn TL'lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 461,4mn TL olurken, azınlık payları düşüldükten sonra ana ortaklık payı net dönem karı 104,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak- Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 185,3mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 171,6mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

Tat Gıda (TATGD, Pozitif): 2020'nin 2. çeyrek finansallarına göre şirketin net dönem karı geçen sene aynı döneme göre %64,6 artışla 32,1mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi şirketin 2. çeyrekte 29mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket'in 2Ç2020 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %35,7 oranında artışla 368,2mn TL'ye yükselirken, satışların maliyeti %32,9 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar bir önceki yılın aynı dönemine göre %46,8 oranında artarak 80,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %10,1 artışla 40,9mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 8,5mn TL gelir elde eden şirketin faaliyet karı %90,2 oranında artmış ve 48,4mn TL'ye yükselmiştir. Şirket finansman tarafında ise 7,2mn TL gider kaydetmiştir. Vergi öncesi karı 41,6mn TL olan şirket, 8,3mn TL vergi gideri ve 1,2mn TL durdurulan faaliyet dönem zararı sonrası 32,1mn TL net dönem karı elde etmiştir.

İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak- Haziran dönemi net dönem karı 60,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 33,2mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

Ülker Bisküvi (ULKER, Pozitif): Şirket'in 2020 yılı ikinci çeyrek ana ortaklık net dönem karı 504,4mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 370mn TL'nin hem de piyasa beklentisi olan 421mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada yatırım gelirlerinin beklentimizden daha yüksek gelmesi etkili olmuştur. Şirket'in 2Ç2020'de satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %17,8 oranında artarak 2.145mn TL'ye yükselmiştir. Diğer taraftan satışların maliyeti ise aynı dönemde %18,8 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar da %15,3 oranında artarak 587,1mn TL'ye ulaşmıştır. Brüt kar marjı ise %28'den %27,4'e gerilemiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %8,1 oranında artarken, diğer faaliyetlerden gelirler ise 9,4mn TL gelir kaydedilmiştir. Şirket'in net faaliyet karı da %23,5 oranında artarak 343,4mn TL olmuştur. Yatırım faaliyetlerinden gelirler 2Ç2019'daki 158mn TL'den 2Ç2020'de 748,6mn TL'ye yükselerek dönem karının yüksek çıkmasında önemli etken olurken, finansman giderleri de 275,3mn TL'den 409,9mn TL'ye çıkmıştır. Böylece vergi öncesi net dönem karı 682,1mn TL olurken, 142,6mn TL'lik vergi gideri sonrası ana ortaklık net dönem karı 504,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Ülker 2Ç2019'da 121,7mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti.

İkinci çeyrek kar rakamıyla birlikte Şirket'in Ocak- Haziran dönemi ana ortaklık net dönem karı 406,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın aynı döneminde 487,2mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydedilmişti.

Ülker ayrıca 2020 yılı beklentilerini de yukarı yönlü güncellemiştir. Buna göre 2020 yılı satış gelirleri beklentisini 9 milyar TL'den 9,1 milyar TL'ye, FAVÖK marjı beklentisini de %17'den %17,1 seviyesine yükseltmiştir.

Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Pozitif): Şirket 6 Ağustos 2020 tarihinde Borsa İstanbul'dan 200.000 TL nominal değerli (Adet) Aksa hissesi satın almıştır. Şirket'in sahip olduğu Aksa paylarının nominal değeri 629.095 TL'dir. (Şirket sermayesine oranı % 0,1943)

SEKTÖR HABERLERİ 

Kimya: İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörünün ihracatı temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre %8,5 gerilerken, hazirana göre %11 artarak 1,59 milyar dolar olarak gerçekleşti. İKMİB'den yapılan açıklamaya göre, sektörün 7 aylık ihracatı ise 10,15 milyar dolara ulaştı. Irak, temmuz ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu. Irak'ı, ABD, Almanya, İngiltere, Hollanda, Belçika, İtalya, İsrail, Romanya ve İran takip etti.

Konut: Kamu bankalarının başlattığı avantajlı konut kredisi paketi kapsamında ikinci el konutlar için uygulanan faiz oranı bir kez daha artırıldı. 2 Haziran'da başlayan kampanya ile yüzde 0,74 faiz uygulayan kamu bankaları, üç hafta önce bu oranı yüzde 0,79'a çıkarmıştı. Bugün alınan yeni kararla ikinci el konutta faiz oranı yüzde 0,87'ye çıkarıldı. Kamu bankaları, yeni bir kararla, konut kredilerinde 12 ay geri ödemesiz uygulamayı sıfır konutlar için de kaldırdı. Sıfır konutlarda kredi faiz oranı yüzde 0,64 ve vade 15 yıl olarak korundu.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Kiler GYO (KLGYO): Şirket 2Ç2020'de 19,9mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 100,8mn TL zarar kaydedilmişti. Şirket'in brüt karı 2Ç2020'de 2,1mn TL gerçekleşirken, net finansman gideri 19mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı çeyreğinde net finansman gideri 172,9mn TL idi. İkinci çeyrek zarar rakamıyla birlikte Şirket 2020 yılının Ocak - Haziran döneminde 4,7mn TL zarar kaydetmiştir. Geçen yılın aynı dönemindeki zarar 112,8mn TL idi.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,80 seviyesinden %7,88 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 225,1 milyar TL ile 165 milyar TL'si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 35,2 milyar TL'si %7,25'ten piyasa yapıcı bankalara, 22,9 milyar TL'si BİST'te %9,75'ten, 2 milyar TL'si  ise BAPP'ta %9,75'ten kullandırıldı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dün güne %0,55 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %0,50-%0,55 bandında hareketin ardından, %0,54 seviyesinden günü kapattı.

​Yurt içi tahvil piyasasında, verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, kısa vadeli tarafta günlük bazda 100 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 77 baz puana varan yükselişler görüldü.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar