ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları


ABD başkanı Trump ve eşinin Covid-19testlerinin pozitif olduğunun duyurulmasının ardından dünya endekslerindesatıcılı bir seyir görüldü. Yatırımcıların virüs ile ilgi çıkan haberleriyakından takip ettiği bu dönemde, gelen haber piyasalarda şok etkisi yarattı.ABD seçimlerine bir ay kala, seçimin ertelenme ihtimali, münazaralarıngeleceğinin belirsizliği, Başkan Yardımcısı Pence’in süreçteki rolünün neolacağı ve Başkan Trump’ın vücudunun virüse nasıl tepki vereceği gibisenaryolar fiyatlandı. $2,2 trilyonluk mali destek paketi Demokratlarönderliğinde temsilciler meclisinden geçerken, önümüzdeki günlerdeCumhuriyetçilerin çoğunluğa sahip olduğu Senato tarafından da oylanacak. ABD’de bugün açıklanan istihdam raporundaki karışık sonuçlar, endekslerinbaskılanmasında rol oynadı. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq günü sırasıyla%0,48 %0,96 ve %2,22 oranlarında değer kaybederek sonlandırdı. Avrupaendekslerinde durum farklı değildi. Ancak, seansın sonuna doğu gelen alımlarakarşın Dax ve Euro Stoxx 50 sırasıyla günü %0,3 ve %0,1 oranında düşüşletamamladı. FTSE 100 ise pozitif ayrışarak %0,39 primlendi.

S&P 500 endeksinde on sektörden beşigünü ekside kapatırken, altyapı ve enerji hisseleri diğer alanlara göre günükazanımlarla tamamladılar. En büyük değer kayıpları ise teknoloji ve tüketicihizmetleri hisselerinin günü sırasıyla %2,71 ve %1,38 oranlarında eksidekapatmasıyla gerçekleşti. Tesla yılın üçüncü çeyreğinde Wall Street’inbeklentilerinin hafif üzerinde 139.300 araç teslim ettiğini açıkladı. Ancak buhaber hissenin günü %7,4 oranında ekside kapatmasına engel olamadı. NobelEnerji’nin $4 milyar karşılığında Chevron ile birleşme kararının açıklanmasınınardından Chevron hisseleri günü %1,1 yükselişle sonlandırdı. Covid-19haberlerinden en çok etkilenen havayolu şirketleri bugünkü gelişmeler ışığındagüne satıcılı başladı. Ancak Pelosi’nin seans ortasında havayolu şirketlerineyaptığı çağrıyla birlikte sektör hisseleri toparlandı. Yapılan açıklamada malidestek paketindeki gelişmeler ışığında işten çıkarmaların durdurulmasıbeyanında bulundu. American Airlines ve United Airlines sırasıyla günü %3,34 ve%2,36 primle kapattı.

Almanya Dax endeksinde dokuz sektörün üçügünü artıda kapatırken endeks, altyapı hisselerine gelen alımlarla destekgördü. Sektör hisseleri günü %1,82 primlendi. Sağlık sektörü hisselerine%1,74 oranında gelen satışlar endeksi aşağı çekti. BMW ve Mercedes’ebatarya tedarikinde bulunan Electrek.Co’nun Tesla tarafından satın alınmahaberi Alman otomobil üreticisi BMW hisselerine %0,5 oranında negatifyansırken, Daimler günü yatay kapattı. Bayer hisselerindeki kötü seyir haftanınson işlem gününde de devam etti. Günü %3 düşüşle kapattı.

Dünkü yoğun ekonomik veri akışı ardındanpiyasalar bugün AB bölgesinin açıkladığı yılık bazdaki TÜFE verilerini takipetti. Manşet TÜFE verileri beklentilere ve bir önceki veriye göre daha fazladaralarak -%0,3 olarak açıklandı. Bir önceki veri ise -%0,2 idi. Çekirdekenflasyon ise önceki döneme göre yirmi baz puan düşerek %0,2 ile tarihi dipseviyesinde açıklandı. ABD tarafında açıklanan Eylül istihdam verileri toplamda859 bin, özelde 850 bin, imalatta 35 bin ve işsizlik oranın da %8,2 olarakaçıklanması beklenirken, sırası ile 661 bin, 877 bin, 66 bin ve 7,9% olarak açıklandı. Katılım oranı %61,9’dan %61,4’e gerilerken, çalışma süreleriise haftada 34,6 saatten 34,7’ye yükseldi. Ücretlerdeki artış ise %0,1 oranındaABD imalat yeni siparişleri beklentilerin hafif altında %0,7 olarakaçıklanırken dayanaklı mal siparişleri beklentilerin hafif üzerinde %0,5 olarakaçıklandı. Michigan Üniversitesi’nin Tüketici güven endeksi isebeklentilerin ve bir önceki verinin üzerinde 80,4 olarak revize edildi.

Önümüzdeki hafta ABD tarafındaaçıklanacak ticaret dengesi, MBA mortgage başvuruları, haftalık yeni işsizlikbaşvuruları, Bloomberg tüketici güven endeksi ve toptan satış stoklarıpiyasalar tarafından takip edilecek. Avrupa’da ise, Fransa, Almanya, BirleşikKrallık ve AB bölgesinin hizmet PMI verileri ile birlikte aylık bazda Almanyave Birleşik Krallığın açıklayacağı sanayi üretimi verileri önemkazanacak.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar