BİST100 endeksi


Artan coronavirüs vakalarının ekonomik ve sağlık açısından yarattığı tehdit risk iştahının hafta başından bu yana küresel ölçekte düşmesine neden olurken, jeopolitik olarak artan gerginlikler düşüşe destek oluyor.

ABD’de yaşanan teşvik paketi belirsizliği sürmeye devam ediyor. Son olarak Trump teşvik paketinin 3 Kasım sonrasına kaldığını açıkladı ve bunun sebebinin Pelosi olduğunu ifade etti. 3 Kasım’da gerçekleşecek seçim öncesinde ise anketlerde Joe Biden mevcut Başkan Donald Trump’ın önünde.

İç piyasaya bakıldığında ise Akdeniz gerginliğinin yanı sıra Fransa ve ABD ile de tansiyon yükseldi. ABD’nin S – 400 test denemelerini kınaması ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Yapacağınız yaptırımı yapın’ açıklamasında bulunurken, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un önce Müslümanlara yönelik söylemleri ve Fransa’da bir derginin Erdoğan’ın karikatürünü yapması Türkiye – Fransa arasındaki tansiyonu artırdı.

Küresel piyasalarda zayıf görünüm sürerken, içeride ana gündem TCMB Enflasyon Raporu’ydu. BİST100 endeksi %0,22 oranında düşüşle geçtiğimiz işlem gününe 1.150 seviyesinden başlangıç yaptı.

Merkez Bankası yılın son Enflasyon Raporu toplantısı piyasanın ana gündeminde olup, toplantıda verilecek mesajlar TL varlıkların fiyatlamasında etkili oldu. Toplantıda Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyonunu yukarı yönlü revize etmesiyle piyasada satışlar hızlandı. TCMB Başkanı Uysal enflasyonun 2020 yıl sonunda %12,1 olarak gerçekleşeceğini, 2021 yıl sonunda %9,4'e gerilemesinin beklendiğini açıkladı. Bir önceki raporda 2020 yılı yıl sonu enflasyon tahmini %8,90, 2021 yılı içinse %6,9’du. Ayrıca Uysal swap anlaşmaları içinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Açıklamaların ardından Dolar / TL 8,28 olan yeni zirvesini gördü. BİST100 endeksi Cumhuriyet Bayramı öncesindeki yarım iş gününde günü %2,22 oranında düşüşle 1.126 seviyesinden tamamladı.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar