Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güçlü gelen makro verilerin desteğinde alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, vaka sayılarındaki artış ve teşvik paketi cephesinde devam eden belirsizliklere karşın, güçlü gelen makro verilerin desteğiyle alıcılı seyir izledi. ABD'de koronavirüs salgının etkilerinin güçlü şekilde hissedildiği ve ekonomik açıdan en kötü çeyrek olarak kaydedilen 2. çeyreği takiben ülkede 3. çeyrekte ekonomi yıllık bazda %33,1 ile rekor büyüme kaydetti. Ayrıca, 24 Ekim haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi Mart ayından bu yana ikinci kez 800.000 seviyesinin altında 751.000 olarak, beklentiden iyi seviyede açıklandı. Nasdaq endeksi 1,64% yükselişle 11.185,59 puandan kapanırken, S&P 500 endeksi 1,19% değer kazanarak 3.310,11 puandan kapanış yaptı. Dow Jones endeksi ise %0,52 yükselişle 26.659,11 puandan kapandı. Bu arada dün, hem ABD’de hem de dünyada endişe verici boyutlara ulaşan vaka sayıları nedeniyle VIX endeksi 41,2 ile 15 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları, salgının endişe verici boyutlara ulaşarak yeniden kısıtlamaların gündeme gelmesine sebep olmasına ek olarak, Apple’ın zayıf gelen bilançosu sonrası Asya’da tedarikçi şirket hisselerinde görülen satışlar nedeniyle negatif seyir izliyor. ABD vadeliler cephesinde de, Apple hisselerinde, şirketin üçüncü çeyrek iPhone satışlarının yıllık bazda %16 düşüş kaydetmesine ek olarak, ileriye yönelik sözlü yönlendirme yapılamaması nedeniyle %4’ün üzerinde düşüş kaydetmesi öncülüğünde satıcılı seyir hakim.

Yurt dışında ABD’de Eylül ayı çekirdek kişisel tüketici harcamaları ve Ekim ayı Chicago PMI; Euro bölgesinde de üçüncü çeyrek GSYH büyümesi ve Ekim ayı TÜFE verisi izlenecek. ABD’de Fed açısından önemli enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketici harcamalarının aylık bazda %0,2 artış göstermesi, yıllık artış rakamının da Ağustos ayındaki %1,6’dan %1,7’ye yükselmesi bekleniyor. Euro bölgesinde ise GSYH’nin üçüncü çeyrekte çeyreklik bazda %9,6 büyüme, yıllık bazda da %7,0 daralma kaydedeceği; TÜFE’nin ise Ekim ayında manşet ve çekirdek bazda sırasıyla yıllık %-0,3 ve %0,2 seviyelerinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor

Gelecek gündemde neler var?

Yeni haftada ABD ve Euro Bölgesi’nde Markit PMI verilerinin revizyonları izlenecek. ABD özelinde ise, istihdam verileri takibimizde olacak. ADP Özel Sektör İstihdam Artışı verisinin Ekim ayında aylık bazda yatay seyir izleyerek 750.000 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Tarımdışı istihdam verisinin de önceki aya benzer olarak 635.000 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca Kasım ayı FOMC toplantısı da gündemimizde olacak. Toplantıda faizlerde değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Euro cephesinde ise Sentix yatırımcı güveni, perakende satışlar, ÜFE ve PMI verileri izlenecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar