Fed – BoE – BoJ haftası



“PİYASANIN ROTASI”

Fed – BoE – BoJ Haftası…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 72,221,644 – tedaviye pozitif cevap veren 47,265,286 – ölü sayısı 1,612,015 kişiye ulaşmıştır.

Aşı gelişmelerinde pozitif gerçekleşmeler sürerken, ABD tarafında aşılamanın başlaması için geri sayım sürmektedir. Acil onaya izin verilmesi sonrasında ilk aşının yüklenmesi, tedarik ağı oluşturulması ve lojistik taşıma sorunlarının ortadan kaldırılması işlerin iyi gittiğini göstermektedir.

ABD teşvik paketi görüşmelerinde ilerleme sadece görüşme aşamasında kalırken, somut adımlar gelmemektedir. Fakat piyasa dinamikleri buna rağmen risk algısında iyimser kalmayı tercih etmektedir. Aşının ana dinamik olması nedeni ile kötümser taraf şimdilik seçilmemektedir.

ABD ile İngiltere arasında BREXIT görüşmelerinin devam edeceğinin açıklanması GBP üzerinde pozitif etkili olurken anlaşmasız BREXIT halen yüksek ihtimal olarak durmaktadır.

ABD Başkanı Trump, savunma yasasını veto edeceğini açıkladı. Özellikle Türkiye tarafını ilgilendiren yaptırımlar konusunda zaman kazanılmıştır.

Haftanın genelinde takip edilecek başlıklar arasında Fed – BoE – BoJ faiz kararları, Almanya IFO, Türkiye sanayi üretimi – TCMB beklenti anketi yer alacaktır.

  • Fed: Fed faiz kararını 16 Aralık Çarşamba günü saat 22.00’de açıklayacaktır. Fed Başkanı Powell saat 22.30’de konuşmasına başlayacaktır. Araştırma olarak Fed’in bu toplantıyı pas geçmesini beklerken, Powell’ın konuşma tonlamasında güvercin kalmasını bekliyoruz. Özellikle pandemi sürecinden ekonomiye dönük risklerde para politikası ile ne kadar başarı sağlandığı tartışmaları ve ekonominin destek olmadan ne zaman normalleşeceği soruları öne çıkabilir.
  • BoE: İngiltere Merkez Bankası faiz kararını 17 Aralık Perşembe günü saat 15.00’te açıklayacaktır. Araştırma olarak BoE’nin bu toplantıyı pas geçmesini beklerken toplantı tarihine kadar BREXIT tarafında pozitif anlaşma olmama ihtimalinde banka faiz indirimine giderek politika faizi sıfır seviyesine çekebilir düşüncemiz yer almaktadır. Bu noktada BREXIT faiz kararı için ana referans olacaktır.
  • BoJ: Japonya Merkez Bankası faiz kararını 18 Aralık Cuma günü açıklayacaktır. Araştırma olarak BoJ tarafında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3650 seviyesi üzerinde 3673seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak 3650 üzerinde kalıcılık referans olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,9047 seviyesinde bulunurken, %1 seviyesine doğru momentumunu sürdürmektedir. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1800 seviyesi üzerinde $1836 seviyesinde bulunmaktadır. EURUSD paritesi 1,2132 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 7,8678 seviyesi ile 8,00 seviyesi altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 380.719 seviyesi ile 400 seviyesi altında hareket devam etmektedir. Dolar temasında  (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu)) zayıflık sürmektedir.

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 5 günlük (7 – 14 Aralık) performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası, %0,73 değer kaybı göstermektedir.

 

Kıymetli madenler, 5 günlük (7 – 14 Aralık) performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %1,48 değer kaybı – Gümüş %2,30 değer kaybı göstermektedir.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 1,836,728 kişiye çıkarken, ölü sayısı 16,417 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile hasta/vaka sayılarında artış devam ederken, toplam test sayısı 21,079,716 kişiye ulaşmıştır. Günlük hasta sayısı (5103) 6000 kişi altında sürmektedir.

 

Bakan Koca: Bugün tespit edilen 5.103 hastamız var. Ağır hasta sayısındaki artış hızı azalmaya devam ediyor. Hasta sayımızdaki artış hızı da azalıyor. Aşıdan etkin olarak fayda sağlayıncaya kadar kapalı ve kalabalık ortamlardan sevdiklerimiz için uzak duralım.

 

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar