Çin’in Londra Büyükelçiliğinden BBC açıklaması


Sözcü, açıklamasında “Bir süredir BBC World News tarafından yapılan yayınlar, radyo ve televizyon idaresine dair yönetmelik ile yabancı kanalların uydu yayınlarına yönelik yönetmeliğin ilgili kuralları ile haberlerin doğru ve adil olması şartını ihlal etmenin yanı sıra, Çin’in ulusal çıkarlarını ve birliğini baltalıyor. Bu davranışlar, yabancı kanalların Çin’de yayın yapması için uyması gereken şartlara aykırı. Dolayısıyla Çin Ulusal Radyo ve Televizyon İdaresi, kanalın yayın başvurusunun bir yıl süreliğine kabul edilmeyeceğini bildirdi.” ifadesini kullandı.

Sözcü, yüzyılın yalanını uydurmaya hevesli olan BBC’nin yaptığı Çin’le ilgili haberlerin yalnızca gazetecilik etiğini ihlal etmekle kalmayıp, aynı zamanda ciddi çifte standartla ve derin ideolojik ön yargılarla dolu olduğunu hatırlatarak, bu tür girişimlerin Çin’de büyük öfke uyandırdığını vurguladı.

Çinli Sözcü, “Bazı insanlar sürekli olarak ‘özgür habercilik’ iddiasını dile getiriyor, ancak aklı başında herkes, bunun Batılı medya kuruluşlarının yalan haberler uydurmak ve diğer ülkeleri karalamak için kullandığı bir bahane olduğunu görebilir. Dünya üzerindeki her ülke, haber medyasına gerekli denetimleri uyguluyor. Çin Ulusal Radyo ve Televizyon İdaresi’nin kararı meşru ve mantıklıdır.” dedi.

Sözcü, Çin’in BBC’yi Soğuk Savaş zihniyetinden vazgeçmeye, yalan haberler üretmeyi ve yaymayı bırakmaya, adil olmayan, taraflı ve sorumsuzca haberler yapmayı sonlandırmaya, kötü niyetli saldırılarını durdurmaya, Çin Komünist Partisi’ni ve Çin hükümetini karalamaya ve ilgili sahte haberlerin yarattığı kötü etkilerin giderilmesi için önlemler almaya çağırdığını sözlerine ekledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, iki gün önce yaptığı açıklamada, Çin’in BBC World News’in yayınlarını durdurma kararının medya özgürlüğünü kısıtladığını ve kabul edilemez olduğunu savunmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price da “Çin’in kararını kınıyoruz.” demişti.

İngiltere ve ABD yönetimlerinin tepkilerinin aksine, farklı ülkelerden internet kullanıcıları Londra’yı olayı kışkırtmakla eleştirdi. Yapılan yorumlarda, “Çin medya kuruluşunu yasaklayan İngiltere’ye tepki olarak Çin de BBC’nin yayınlarını durdurdu. İngiltere, kendi yanlış eylemlerinin cezasını çekiyor.” ifadeleri kullanıldı.

 

Son yıllarda hem yurtiçi hem de yurtdışı turizmin hızla geliştiği Çin’de seyahat acentesi sayısında da patlama yaşanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın istatistiklerine göre Çin’deki seyahat acentesi sayısı 2020 itibarıyla 40 bin 682 oldu. Ülkenin bütün bu seyahat acenteleri, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde salgına karşın 25 milyon 250 bin seyahat organize etti. Bu sayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ulusal seyahat acentelerine ilişkin hazırladığı rapora göre, bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla yüzde 49 kadar bir azalmaya denk düşüyor.
 
Söz konusu dönem boyunca yerli turistler için ilk 10 destinasyon Zhejiang, Hubei, Hainan, Jiangsu, Guizhou, Guangdong, Yunnan, Hunan, Anhui ve Shaanxi kentleri oldu. Öte yandan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bahar Bayramı tatili sırasında ülkenin A seviyeli turistik mevkilerinin normal biçimde açık kalacağını açıkladı. Bu kararla birlikte ülkedeki turizm hareketinin daha da artması bekleniyor.

 

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar