Powell haftası


“PİYASANIN ROTASI”

Haftanın Makro Teması

Fed Başkanı Powell Yarı Yıl Para Politikası Sunumu / ABD 4.Çeyrek Büyüme / Almanya IFO / RBNZ Faiz Kararı / Türkiye Kapasite Kullanım Oranı – Ticaret Dengesi

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi Mart 2020 (%1,2727) Yüksek Seviyesi Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

22 Şubat Pazartesi Saat 16.45 ECB Başkanı Lagarde

23 Şubat Salı Saat 18.00 Fed Başkanı Powell

24 Şubat Çarşamba Saat 18.00 Fed Başkanı Powell

Powell Haftası…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 110,306,289 – tedaviye pozitif cevap veren 69,967,550 – ölü sayısı 2,441,611 kişiye ulaşmıştır.

ABD ekonomisinde virüsün negatif etkileri özellikle istihdam dinamiklerini vururken, toparlanmanın zaman alacak olması ve ekonominin destek olmadan kendi başına ayakta kalamaması riskleri oluşturmaktadır. Hazine Bakanı Yellen, istihdam toparlanmanın 2022 yılında olabileceğini ve teşviklerin gerekliliğini net olarak vurgulamıştır. Yellen’e benzer şekilde Fed Başkanı Powell her fırsatta ekonomiye desteğin şart olduğunu ve bunun için bilançoyu gerektiği kadar büyüteceklerini açıklamıştır. Tam toparlanma desteklerin son bulduğu, ekonominin yaşam destek ünitesinden çıktığı zaman olacaktır.

Parasal gevşeme ve teşviklerin sonucunda ABD’de enflasyonun ayak sesleri daha yüksek gelirken, Fed tarafında enflasyon varlığı artık kabul edilmiştir. Piyasa bunu daha önce fiyatlamasına alsa bile Fed’in bunu kabul etmesi piyasa sonrasına kalmıştır. Enflasyon olduğunu fakat buna çok anlam yüklememek gerektiğini vurgulayan Powell tarafında ise kısa dönemde değil orta dönemde enflasyon ve bilanço büyüklüğü açmazı devreye girecektir.

Piyasa katılımcıları enflasyon beklentileri tarafında daha şahin olurken, Fed daha güvercin kalmaktadır.

ABD tahvil faizlerinde enflasyon algısı yeni normal olurken, 10 yıllık başa baş tahvil faizi %2,1755 seviyesi ile yükselişinde hız kesmektedir. 10 yıllık faiz %1,3110 yüksek seviyesini gördükten sonra %1,3008 seviyesinde dengelenmektedir. Mart 2020 yüksek seviyesinin (1.2727) üzerinde kalıcı olup olmayacağı kısa dönemli algı için referans olabilir.

ABD endeksleri enflasyon teması ve ekonominin teşvik olmadan kendi başına potansiyel oluşturamaması riskleri nedeni ile yukarı yönlü momentumda hız kesmektedir. Yeni yukarı potansiyel için şirket karlılıklarında büyüme ve harf tartışmalarından ziyade ekonomik toparlanmanın hızlanması gerekmektedir.

Bu hafta Fed Başkanı Powell’ın para politikası sunumunda enflasyon temasının öne çıkması ve bunun ne derece tehlikeli olup olmadığına ilişkin sinyal etkili mesajların gelmesi beklenebilir. Bu olası açıklamalar tahvil dinamiklerini etkileyeceğinden Dolar teması buna bağlı reaksiyon gösterebilir.

Powell açıklamalarına ilave olarak ABD 4.çeyrek büyüme verisi büyüme potansiyelinden ne kadar uzaklaşıldığını göstermek adına önemli olacaktır. Büyüme için beklenti %4,1 seviyesinde yer alırken önceki gerçekleme %4 olmak üzere ABD büyüme potansiyelinden oldukça düşük kalmaktadır.

RBNZ faiz kararını 24 Şubat Çarşamba günü saat 04.00’te açıklayacaktır. Araştırma olarak %0,25 seviyesinde olan faizde herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

Türk varlıklarında TCMB Ağbal pozitif etkisi devam ederken, sıkı para politikası duruşunda disiplinin süreceğine ilişkin mesajlar pozitif katkı sağlamaktadır. Yurt içi dinamiklerde oyun kurucu TCMB olurken, yurt dışı tema için Dolar belirleyici olacaktır.

USDTRY paritesi için psikolojik 7 seviyesi referans olmaktadır.

Türkiye dinamiklerinde 5 yıllık CDS 286.365 seviyesi ile 300 seviyesi altında hareket etmektedir. Bu noktadan sonra 300 altında kalıcı olup olmayacağını izleyeceğiz.

Dolar endeksi klasik (mor) ve Dolar endeksi bloomberg (turuncu) tarafında yataylık sürmektedir. (90 psikolojik algı takip!) Dolar endeksinde aşırı artış veya azalış için Fed’in bilançosunda keskin hareketler olması gerekmektedir.

 

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar