Risk iştahı artıyor mu ?
Öncelikle ABD tahvil getirilerinin %1.40 seviyelerinden dengelenmesinin piyasalara nefes aldırdığını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz hafta ABD 10 yıllıklarının %1.60 seviyelerini aşması sonrası global ölçekte sert satışlar gözlenmişti. Yeni hafta ile tahvil piyasalarının sakin seyretmesi sonucu riskli varlık statüsündeki enstrümanların ralli yaptığını takip ettik. Bu konuda dikkat çeken en önemli gelişme Avustralya Merkez Bankasının 3,1 milyar dolar ile normalin iki katı uzun vadeli tahvil satın almasıydı. Tahvil piyasasında geçtiğimiz hafta hızlanan satış baskısı ile Avustralya 10 yıllık tahvilinin getirisi %2 seviyesine yaklaşmasının ardından müdahale geldi. Bu hamle, merkez bankalarının tahvil piyasasında oluşan fiyatlamaları izlediğine ilişkin net bir sinyal olması nedeniyle bu gelişme önemli olarak nitelendirilmelidir.
Korona virüs aşısına yönelik ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Johnson&Johnson firmasının korona virüse karşı geliştirdiği aşının acil durum kullanımını onayladı. Böylece Jonhson&Johnson aşısı, Pfizer/BioNTech ve Moderna'dan sonra ABD'de acil durum kullanım onayı alan 3'üncü aşı oldu. Aşılama hızının artması ile ekonomik aktivitede toparlanma beklentileri arasında doğru orantı bulunuyor. Dolayısıyla üçüncü aşının da onaylanmış olması, piyasalarda pozitif aktiviteye ilişkin beklentileri güçlendiriyor.
ABD’de 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketinin haftasonu Temsilciler Meclisinde onaylanmış olması da yine risk alma iştahına doğrudan etkide bulunan pozitif bir gelişme olarak söylenebilir. Yalnız Senatoda onaylanma sürecine yönelik aksaklıkların bulunduğunun altını çizelim. Senatoda ilgili yetkililerin açıkladığı bir karara göre, asgari saatlik ücretin 15 dolara çıkarılması ile ilgili madde ekonomik destek paketinde yer alamayacağını ve yeni tasarının bir kere daha Temsilciler Meclisine gelmesinin yüksek olasılık olduğunu hatırlatalım.
Gün içerisinde küresel ekonomik aktiviteye yönelik datalar beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde imalat PMI Endeksi Şubat’ta 54.8’den 57.9’a yükselerek üç yılın zirvesine ulaştı. Yine Almanya imalat PMI verisi de Şubat ayında güçlü bir ekonomiyi işaret ederek 57.1’den 60.7 seviyesine yükseliş kaydetti. ABD tarafında da ISM imalat endeksinin 60.8’e yükselerek üç yılın zirvesine ulaştığını gördük. 2021 yılına ekonomilerin kuvvetli bir başlangıç yaptığını gösteren verilerin pozitif havaya güçlü katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz.
Yeni günde AB tarafından gelecek veri akışını takip edeceğiz. Almanya işsizlik oranı ve perakende satışlar verisi ile birlikte Euro Bölgesi öncü enflasyon datası izleniyor olacak. Şubat ayına ilişkin yıllık bazda daha önceki tahmin olan %0.9 seviyesinde herhangi bir değişiklik beklenmiyor.
MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR
ABD Temsilciler Meclisi’nin her iki partiden 180'i aşkın üyesi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Türkiye’yle ilgili mektup gönderdi. Kongre üyeleri mektupta Biden yönetiminden, Türkiye politikasına şekil verirken “rahatsız edici” insan hakları konusuna da eğilmesi çağrısında bulundu.-VoA
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Cemal Kaşıkçı cinayetine ait raporun yayınlanmasından günler sonra ABD’nin gelecekte Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a "gerekirse" yaptırım uygulama hakkını saklı tuttuğunu belirtti.
Asya hisse senetleri Salı günkü işlemlerde karışık bir seyre yöneldi. Çin ve Japonya hisse senetleri satış ağırlıklı b,ir seyir izlerken, Güney Kore tatil dönüşü pozitif bir seyre yöneldi. Çin Banka ve Sigorta Düzenleme Kurulu Başkanı Guo Shuqing yaptığı bir konuşmada, deniz aşırı piyasalarda balon oluşmasından 'çok endişeli' olduklarını belirtti.
ABD Senatosu, Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketini bu hafta görüşecek.Temsilciler Meclisinde daha önce kabul edilen tasarı, Senatoda onaylanmasının ardından Beyaz Saray'a gönderilecek.
Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, yükselen tahvil getirilirenin yatırımları etkilemekte olduğuna dair herhangi bir kanıt görmediğini söyledi. Aşılama ve ekonomik iyimserliğin faizleri yükseltiyor olabileceğini belirten Barkin, bunun "doğal bir reaksiyon" olduğunu da ifade etti.
JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimonr, ekonomiye çok fazla mali teşvik sağlamanın aşırı ısınma yaratma riski olduğunu söyledi. Ancak şu anda ekonomide bir aşırı ısınmsa endişesi taşımadığını ifade etti.
Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Banka'nın hali hazırda ulusal otoritelerin ellerinde olan ve finansal balonların engellenmesini ve krizlere karşı tampon olunmasını amaçlayan "makroihtiyatı politika"da daha büyük rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ekonomide toparlanmanın muhafazakar tahminlerden daha güçlü olabileceğini söyledi.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, koronavirüs salgınının Euro Bölgesi ekonomileri üzerinde ağır baskı yaratmaya devam ettiği uyarısında bulundu.
Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, ECB'nin istenmeyen, arzu edilmeyen her türlü sıkılaşmaya karşı tepki verebilecek durumda olduğunu ve vermesi gerektiğini söyledi.
AC Asia ex, Japan % 0,43 alıcılı
S&P 500 % -0,45 satıcılı
Euro Stoxx 50 % -0,35 satıcılı
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı