Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Makro veriler ve paket iyimserliğinin desteğinde pozitif seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, güçlü gelen makro verilere ek olarak, Başkan Biden’ın 2,25 trilyon dolarlık altyapı yatırım programının piyasalarda risk algısını güçlendirmeye devam etmesiyle alıcılı seyir izledi. Endeksler cephesinde S&P 500 endeksi %1,18 değer kazancıyla 4.019,87 seviyesinden kapanırken, Nasdaq endeksi, Alphabet, Amazon, Microsoft ve Netflix hisselerinde %2’yi aşan artışlar öncülüğünde, %1,76 yükseliş kaydederek 13.480,11 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,52 artışla 33.153,21 seviyesinden kapandı. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de dün %1,6699 seviyesine gerilediğini belirtmek isteriz. Yeni harcama planı yatırımcıların risk iştahını güçlendirirken, uzun vadeli doğası gereği enflasyon üzerinde kısa vadeli artışlar yaratarak tahvillerin fiyatlarını baskılayacak nitelikte olmaması faizlerdeki rahatlamada etkili olan ana unsur olarak öne çıkıyor. Makro veriler cephesinde de dün açıklanan ISM imalat PMI verisinin Mart ayında aylık bazda 3,9 puan artışla 64,7 ile Aralık 1983’ten bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmesi de ekonomik büyüme iyimserliğini güçlendirdi. Ancak endeksin alt kalemi olan ödenen fiyatlar verisinin aylık bazda 0,4 puan gerilemiş olmasına rağmen beklentinin üzerinde kalması, fiyatlardaki düşüşün arzu edilen düzeyde olmadığını işaret ediyor.

Bugün ne bekliyoruz? 

Bu sabah GOÜ piyasalarında da Kutsal Cuma tatili sebebiyle Hong Kong, Hindistan ve Singapur piyasalarının kapalı olduğundan hacmin düşük olduğu günde, ABD kaynaklı teşvik iyimserliğinin yansımalarının devam ettiğini gözlemliyoruz. Güney Kore özelinde de ABD'nin küresel mikro-işlemci eksikliğini tartışmak için yarı iletken ve otomobil şirketleriyle buluşmayı planladığı yönündeki haberler pozitif seyirde etkili oluyor. ABD vadeliler cephesinde de alıcılı seyir hakim

Yurt dışında ABD’de Mart ayı tarımdışı istihdam verisi izlenecek. İstihdam artışının 650K ile Ekim 2020’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşeceği tahmin ediliyor. İşsizlik oranının da %6,2 seviyesinden %6 seviyesine gerileyeceği tahmin ediliyor. Ortalama saatlik kazançlar cephesinde piyasa beklentisi verinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,1 ve %4,5 artışlar kaydedeceği yönünde. Bu arada bugün ABD ve Avrupa piyasalarının kapalı olacağını da belirtmek isteriz.

Gelecek gündemde neler var?

Yakın gündemde ABD’de ISM hizmet PMI ve fabrika siparişleri verilerine ek olarak dayanıklı mal siparişleri ve Markit hizmet PMI verilerinin revizyonlarını takip edeceğiz. ISM hizmet PMI Mart ayı verisinin aylık bazda 3,1 puan artışla 58,4 seviyesine yükseleceği öngörülüyor. Üretim cephesinde de Ocak ayında aylık bazda %2,6 artış kaydeden verinin Şubat’ta %0,5 gerilediği öngörülüyor. Diğer yandan, dayanıklı mal siparişleri ve Markit hizmet PMI verilerinin revizyonlarına ilişkin piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlatmak gerekirse dayanıklı mal siparişleri Şubat ayında manşet ve çekirdek olarak aylık bazda %1,1 ve %0,9 düşüşler kaydetmişti. Markit hizmet PMI öncü verisi de Mart ayında aylık bazda 0,2 puanlık ılımlı yükselişle 60 seviyesinde gerçekleşmişti. Asya cephesinde de Japonya’da hizmet PMI verisinin revizyonunu izleyeceğiz. Öncü veri aylık bazda 0,2 puan artışla 46,5 seviyesine ılımlı yükselmişti.

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar