Uluslararası sermaye piyasaları


Eurotahvil Piyasaları

ABD Tahvil piyasasında bugün yapılacak olan 30 yıllık tahvil ihalesi öncesinde, gün içerisinde karışık seyreden ABD 10 yıllık tahvil getirisi, 30 yıllık ihracın da sorunsuz geçmesiyle beraber %1.62 seviyelerine çekildi ve dün kapanışa göre 4 baz puan aşağıda işlem gördü. Avrupa bölgesi tahvillerinde ise İngiltere, Fransa ve İspanya dışında negatif seyir hakimdi. İngiltere on yıllık tahvilin getirisi bir baz puan gerileyerek %0.77 seviyesinden işlem görürken, Almanya on yıllık tahvilin getirisi ise -%0.29 seviyesinden günü yatay negatif sonlandırdı.

Türk hazine eurotahvilleri, yakın ve orta vadede düne göre 2 baz puan artarken, uzun taraf yatay işlem görüyor. Beş ve on yıl vade sırasıyla 5.80% ve 6.80% seviyelerinde işlem görürken, risk primi de bir baz puan düşüşle 442’e çekildi. Otuz yıl vadeli eurotahvil getirisi ise düne göre 1 baz puan yükselerek 7.10% seviyelerinden işlem gördü. Şirket tarafında da zayıf likidite koşulları hakim olmaya devam etti. TL’nin ve CDS’nin dar sayılabilecek bantta işlem görmesinin dışında, bir çok vadede zayıf kalan likidite nedeniyle, getiriler yavaş bir hızda aşağı gelmeye devam etti. İş Bankası 2024 vadeli senior kıymet 5,70% getiri seviyesinden işlem görürken, İş Bankası 2030 vadeli sermaye benzeri kıymet 7,50% getiri seviyesinden günü kapattı

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Johnson&Johnson’ın ABD’de şu ana kadar 6 milyondan fazla kişide uygulanmış olan aşısı pıhtı haberlerinin ardından, ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından uygulamalarının durdurulması yönünde tavsiyede bulunuldu. Haber ile birlikte seans öncesinde yönünü aşağı çeviren vadeli endeks kontratları, beklenenden daha yüksek gelen enflasyon verisinin ekonomik toparlanma olarak yorumlandığı seansta yönünü tekrardan yukarı çevirmeyi başardı. Dow Jones endeksi negatif ayrışarak günü %0,2 oranında ekside tamamlarken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri günü sırasıyla %0,33 ve %1,05 oranlarında primlenerek sonlandırdı. Almanya’nın tahminlerin altında açıkladığı ZEW beklenti anketine karşın, DAX ve Euro Stoxx 50 endeksleri günü %0,13 oranında artıda tamamladı. FTSE 100 endeksi ise günü yatay kapattı.

S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörün yedisi günü kazanımlarla tamamlarken, bilanço açıklamaları öncesinde finansallarda %0,92 oranında görülen kayıplar endeksi baskıladı. Günü %0,5 civarında ekside tamamlayan sanayi ve temel tüketim hisseleri de endeksi aşağı çekti. %1 üzerinde primlenen altyapı ve takdirsel tüketim sektörleri ise endeksi yukarı taşıdı. J&J’e yönelik gelişmelerin ardın şirket hisseleri günü %1,34 oranında ekside tamamlarken, rakip şirket hisseleri Moderna ve Biontech sırasıyla %7,40 ve %6,68 primlendi. Havayolu hisselerinde ise ayrışmalar görüldü. Delta hisseleri %1,15 değer kaybederken, Southwest ve United hisseleri sırasıyla %0,91 ve %0,88 oranlarında değerlendi. Boeing ikinci ayda net pozitif uçak satışlarını bildirmesinin ardından günü% 1,5 artıda tamamladı. Goldman Sachs ayrıca bilançolar öncesinde şirketi en iyi seçimlerden olarak nitelendirdi. Apple yaptığı açıklamada, 2021’deki ilk ürün tanıtımın 20 Nisan’da gerçekleşeceğini söyledi. Yeni Ipad modellerinin lanse edilmesi bekleniyor. %2,43 oranında değerlen şirket hisseleri Dow Jones endeksinde en iyi performans gösteren şirket oldu. Diğer FAANG hisselerinden Facebook negatif ayrışarak günü %0,57 ekside sonlandırırken, Amazon Alphabet ve Netlix ise %0,17 ila %0,5 arasında primlendi.

DAX endeksinde yer alan on bir sektörün altısı günü değer kazanımlarıyla tamamlamayı başarırken, iletişim hizmetleri ve altyapı hisselerinde sırasıyla %1,26 ve %0,89 oranlarında yaşanan kayıplar endeksi baskıladı. Gayrimenkul ve teknoloji sektörleri ise sırasıyla %0,9 ve %0,65 oranlarında primlenerek endeksi yukarı taşıdı. SAP Salı günü yaptığı açıklamada, finansal hizmetler portföyünü ortaklaşa genişletmek amacıyla Dediq ile ortaklığa girmeyi kabul ettiğini duyurdu. Alman yazılım şirketi, yatırımlarını ticari kredi, bankacılık, sigorta, sigorta finansmanı ve banka yönetimi gibi alanlara odaklayacak özel bir finansal hizmetler sektörü birimi oluşturacak. Şirket hisseleri gelişme ışığında %0,83 oranında primlendi. Endekste en iyi performans gösteren şirket %3,33’lük kazanımlarıyla Delivery Hero olurken, Volkswagen günü %1,32 oranında ekside tamamlayarak en zayıf performansı gösteren şirket oldu. Günü Deutsche Bank %0,95, BMW %0,69,Daimler %0,42 ve Daimler %0,41 oranında kayıplarla sonlandırdı.

Yatırımcılar ABD’nin bugün açıkladığı enflasyon verisini yakından takip etti. Seans öncesinde duyurulan Mart ayı verisi %0,5 seviyesinde yer alan beklentilerin üzerinde %0,6 olarak açıklandı. Almanya’nın paylaştığı Nisan ayı ZEW beklenti anketi ise 79’dan 70,7’e geriledi ve dikkatleri üstüne çekti. Yarın, ABD’nin duyuracağı haftalık bazda MBA mortgage (ev kredisi) başvuruları takip ediliyor olacak. Avrupa tarafında ise önemli bir ekonomik veri bulunmamakta.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Dolar endeksi, J&J aşısının ABD’de durdurulması, beklentilerin hafif üzerinde gelen enflasyon verilerinin FED üzerinde baskı yaratacak boyutta olmaması ve otuz yıllık ABD tahvil ihracının başarılı geçmesiyle gerileyen uzun vadeli faizler nedeniyle kritik 92 seviyesini kırarak 91.80 seviyesine geriledi. Güne 1.1910 seviyesinden başlayan EURUSD paritesi gün içinde 1.19’u aşağı yönlü kırsa da burada kalıcı olamadı ve CPI verileri sonrasında hızlı bir şekilde 1.1930 seviyelerine yükseldi. Parite günü %0.34 değer kazanarak 1.1950 seviyelerinde sonlandırdı. GBPUSD paritesi ise gün içinde en düşük 1.3690 seviyesini gördü ve ABD kapanışında 1.3754 seviyelerinde hafif pozitif işlem gördü.

Güne $1745 seviyesinden başlayan Spot Altın’da, ABD tahvillerindeki gerileme ve dolardaki değer kaybı sonrasında alımlar hızlandı ve günü %0.72 değer kazanarak $1745 seviyesinden sonlandırdı. Güne $24.82 seviyesinde başlayan Spot Gümüş ise altındaki harekete paralel olarak düşen faizler ve açıklanan enflasyon verileri sonrasında $25.50 seviyelerine yükseldi ve günü %2.19 değer kazanarak sonlandırdı. LME metallerinin hemen hepsinde ise pozitif seyir hakimdi. Bakır %0.43 ve Nikel %0.17 değer kazanarak günü sonlandırdı. Mayıs vadeli WTI petrol, %0.80 değer kazanarak günü $60.18 seviyesinden kapatırken, Haziran vadeli Brent petrol %0.62 yükselerek $63.67 seviyesinden alıcı buldu.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar