Çocuk Aşıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği tarafından kurulan Aşı Okulunda aşılama hakkında merak edilen 10 sorunun yanıtı verildi.

Çocuklar Neden Aşılanmalı

Çocukluk çağında ciddi komplikasyonları olan ve hatta ölümle sonuçlanabilen ve  çok tehlikeli olan bulaşıcı hastalıklardan çocuklarımızın korunmaları için mutlak suretle aşılanmaları gereklidir.

Aşı Çocuklarımızı Hangi Hastalıklardan Korur 

Verem

Polio “Çocuk Felci”

Difteri

Boğmaca

Tetanoz

Kızamık

Kızamıkçık

Kabakulak

Haemophilus influenzae tip b (Hib hastalığı)

Hepatit B

Hepatit A

Suçiçeği

“zatürre, menenjit, sepsis, bakteriyemi (kan iltihabı), akut orta kulak iltihabı, vs.” gibi pnömokokların neden olduğu hastalıklar

Hangi aşıdan kaç doz vurulmalı 

Aşağıdaki aşıların yapılmasına doğumdan sonra veya bebek iki aylık olunca başlanır ve büyük bir çoğunluğu bebek  2 yaşına varıncaya kadar bitirilir. Bunlar:

“Ulusal Aşı Programımızda” yer alan aşılar (Ulusal Aşı Programımızda” yer alıp, TC Sağlık Bakanlığı tarafından çocuklara yapılması zorunlu olarak ilan edilen aşılardır ve Sağlık Ocaklarında ücretsiz olarak yapılmaktadır.)

3 doz Polio “Çocuk felci” aşısı

4 doz difteri/boğmaca/tetanoz (DBT) aşısı

4 doz Hib aşısı

3 doz hepatit B

Verem aşısı (BCG)

1 doz Kızamık Kızamıkçık Kabakulak aşısı

4 doz PCV aşısı

Dünya Sağlık Teşkilatının Önerdiği ancak “Ulusal Aşı Programımızda” yer almayan aşılar Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) çocukluk çağında yapılmasını önerdiği aşılar olup,  ücret mukabilinde çocuk hekimi muayenehanelerinde yapılabilmektedir.

1 doz suçiçeği aşısı

2 doz Hepatit A aşısı

Aşılar Güvenli mi

Aşıya bağlı ciddi reaksiyonlar çok nadir de olsa görülebilir. Ancak aşılanmamış çocuklarda oluşabilecek ciddi hastalıkların riski, aşılara bağlı ciddi reaksiyonlardan çok daha fazla olduğu bilinmektedir.

Aşının Yan Etkisi Var mı 

Evet, aşılamalardan sonra yapılan aşıya bağlı olarak yan etkiler görülebilir. Bunlar; hafif ateş, döküntü ve aşı yerinde ağrıdır. Bu gibi bulgular normal olup, korkutmamalıdır. Bu konuda aşıyı uygulayan sağlık profesyonelleri gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.

Aşı Sonrası Çocukta Ciddi Bir Aşı Reaksiyonu Olursa Ne Yapmalıyız 

Çocuğunuzda ciddi olduğunu düşündüğünüz herhangi bir süregen veya ciddi durum olduğunda doktorunuza telefon edin veya doğrudan çocuğunuzu doktoruna götürün.

Çocuk Aşılarına Okulda Başlanabilir Mi

Çocuğunuzun aşılanmasına doğumdan hemen sonra veya 2 aylık olduğunda başlanmalı ve yaşına gelene kadar bitirilmelidir. Böylece çocuğunuza kreşlerde veya okulda da hastalık bulaşmasını önlemiş olursunuz. Daha da önemlisi 5 yaşın altındaki çocukların bağışıklık sistemleri henüz tam olarak olgunlaşmadıklarından, aşılanmamış olan bu çocuklar bu ciddi enfeksiyon hastalıklarına karşı koyamazlar ve bunlarda ciddi hastalık belirtileri ortaya çıkabilir.

Aşı Kartının Önemi Nedir 

Aşı kartının tutulması, size ve sağlık personeline çocuğunuza yapılmakta olan aşıların takibinde büyük kolaylık sağlayacaktır. Aşı kartı, çocuğunuza henüz ilk aşısı yapılırken düzenlenmeli ve her defasında yapılan aşılar işaretlenmelidir. Bu uygulama size başka bir yere göç ettiğinizde, başka bir hekime veya sağlık teşkilatına müracaat ettiğinizde ve çocuğunuz kreşe veya okula başladığında çok yardımcı olacaktır. Her doktora başvurduğunuzda “Aşı kartını” yanınızda götürmeyi unutmayın.

Aşılar Ücrettsiz mi Nereden Temin Edebiliriz

Sağlık Bakanlığının düzenlediği “Ulusal Aşı Programı”na dahil olan Verem, Çocuk Felci “Polio”, Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Kızamık Kızamıkçık ve Kabakulak, Hepatit B ve Haemophilus influenzae tip b (Hib aşıları ücretsiz olarak Sağlık ocaklarında yapılmaktadır. Diğer, Hepatit A ve Suçiçeği aşıları ise Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) çocukluk çağında yapılmasını önerdiği aşılar olup,  ücret mukabilinde çocuk hekimi muayenehanelerinde yapılabilmektedir.

Daha Fazla Bilgiyi Nereden Alabilirim 

Daha fazla bilgi için doktorunuza veya size en yakın Sağlık Ocağına başvurabilirsiniz. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak asiokulu.org

 

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı



Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar