Bozkırlı sanatçı Sami Çelik’ten Pusula’ya ziyaret


Konyaspor'un 100. Yıl Etkinlikleri dolayısıyla Konya'ya gelen Konyalı yorumcu, besteci, udi ve oyuncu Sami Çelik, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Rasim Atalay'ı ziyaret etti.

Konyaspor'un 100. Yıl Etkinlikleri dolayısıyla Konya'ya gelen Konyalı yorumcu, besteci, udi ve oyuncu Sami Çelik, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Rasim Atalay'ı ziyaret etti. Sami Çelik ziyarette Konya'nın geleneklerini ve kültürünü tanıtmak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmaları ve projeleri anlattı.

Konya ve Bozkır Türk Halk Müziği Sanatçısı ve aynı zamanda TRT 1'de yayınlanan Seksenler dizisinin Konyalı Yorgancı'sı, Konyaspor için yaptığı Konyaspor Marşı ile de taraftarın gönlünde yer edinen Sami Çelik, Pusula Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rasim Atalay'ı ziyaret ederek çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Bir Konya aşığı olarak Seksenler dizisinde Konya kültürüne, geleneklerine ve gastronomisine ait değerleri tanıtmak amacıyla birçok çalışmaya imza attığını ifade eden Çelik, "Devletin kanalı olan TRT 1'de Seksenler dizisinde Konyalı Yorgancı'yı yazdırmak, Konyalı vasfıyla Konyaspor forması giymek ve atkısını takmak çok önemli. Bize, Konya'ya ait ne değer varsa gün yüzüne çıkarmak, daha çok tanıtmak için yer aldığımız bütün platformlarda emek veriyoruz. Seksenler dizisinde Konya çetneviri yaptık. Etliekmek, arabaşı çorbası yaptık. Sille'yi elimizden geldiğince anlattık. Ben Bozkır, Konya ve Konyaspor sevdalısıyım. Seksenler dizisinde kamera, dükkana girdiğinde karşıda Konyaspor forması asılı. Boynumda üç, dört yerde Konyaspor atkısı. Seksenler Dizisi Senaristi ve Yönetmeni Birol Güven en son bana, 'Samicim diziyi Konyalı dizisi yaptık' dedi. Elimden geldiğince Konya vurgusunu hep ön plana çıkarmaya çalıştım. Buradan Konya Büyükşehir Belediyesi'ne de teşekkür etmek istiyorum. Biz arabaşı programı yapmak istedik. Sağ olsunlar hemen 500 kişilik arabaşı hazırlamak istediler. Her türlü, her konuda destek çıkmak için girişimde bulundular. Bir şehrin 2 kültür elçisi vardır. Biri sanat diğeri de futboldur. Bugün Konya'da 5 dönem önceki siyasetçi hatırlanmaz ama bir Kör Ahmet 100 yıl yaşar. 200 yıl sonra Kör Ahmet derler. Sami Çelik, Konyalı Mustafa Kazanova derler" dedi.

YORGANCILIKLA MÜZİK BİR ARADA

Müzik ile ilk tanışmasını anlatan Çelik, "Memleketim, Bozkır ilçesi Çat Köyü'nde Zabıta Mehmet Karakoyun vardı. Komşumuzdu. O bağlama çalardı. Bana da o kadar güzel geliyordu ki bende her fırsatta yanına gider dinler, müsait zamanlarda da bağlama çalmaya çalışırdım. Sağ olsun bana öğretti. Bizim aileyi bırak sülalede müzik ile ilgilenen yoktu. Daha sonrasında ilkokul öğretmenimin Abdullah Özcan'ın müziğe yönelmem de çok payı var. Bana ne olmak istiyorsun diye sorduğunda 'imam' olmak istediğimi söylemiştim. Çünkü babam, abim imamdı. Bana baktı baktı, sen sanatçı olacaksın dedi. Daha sonra yorgancılık yaptım. Yorgancılık yaparken de müziğe devam ettim. Benim 40 yıl önce Konya Bozkır'da Yorgancı Hasan diye bir ustam vardı. Bana 40 sene önce, 'Evladım bu iş sana zamanı geldiğinde lazım olacak. Bu altın bilezik. Unutma yorgancılığı' demişti Ben o zamanlar anlamamıştım. 40 yıl sonra yorgancılık mesleği benim Seksenler dizisinde işime yaradı" diye konuştu.

'SANATÇILARIMIZIN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ'

Ud enstrümanı ile arasındaki bağdan da bahseden Çelik, "Ud, gençlerin ve türkülerden, Türk Halk Müziği'nden uzaklaşmış insanların dikkatini çok çeken bir enstrüman. Bağlama ile çıktığın zaman âşık zannediyorlar. Ud çok başka, çok kibar bir enstrüman. Udu ben türküleri insanlarımıza sevdirmek için kullanıyorum. 'Sami Çelik kimi dinler' sorusuna cevap verecek olursam da, Konyalı Mustafa Kazanova'yı, rahmetli Ahmet Özdemir'i, Kazancı Bedih'i, Neşet Ertaş'ı, Muhammet Ertaş'ı, Çekiç Ali'yi, Kibariye'yi, rahmetli Müslüm Gürses'i, yeter ki yüreğe dokunsun her eseri dinlerim. Yeni jenerasyondan ise Fettah Can'ı, Ersay Üner'i dinlerim ve eserlerini beğenirim. Her devrin herkes tarafından kabul görmüş beğenilenleri, sevenleri vardır. Önemli olan öldükten sonra değil, yaşarken değerlerini bilmek. Rahmetli Mustafa Konyalı Konya'nın en kıymetli sanatçılarındandı. Aşık Salihi'nin şarkılarını şuan Türkiye'de okumayan sanatçı neredeyse yok. Konyalılar olarak sanatçılarımızın kıymetini bilmeliyiz" şeklinde konuştu.

DİZİ VE SİNEMA PROJELERİ YOLDA

Yeni projelerinden de bahseden Çelik, "Yine bir dizi projemiz var. TRT 1'de 'Muhteşem Eşleşme' dizisinde inşallah yer alacağım. Almanya'ya ilk giden Türkleri anlatan uzun soluklu bir dizi olacak. Afrikalı Ali ile oynadığımız Hurdacının Kızı sinema filmimiz var. Ağır dram filmi. İnşallah yakında vizyona girecek. İnşallah önümüzdeki dönemde Bozkır'da bir sinema filmi çekeceğim. Ben çok sonradan tiyatro ve sinemaya girdim ama uzun yıllardır sahnedeyim. Sahnede olmanın verdiği tecrübeyi Seksenler'de kullandım. Rasim Öztekin gibi büyük bir usta ile aynı sahneyi paylaştım. Bu benim için çok büyük bir gururdur. Unutulmaz bir anıdır" ifadelerini kullandı. 

Pusula - Mehmet Günnar

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar