Millî Savunma Bakanlığının Faaliyetlerine İlişkin Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi


Millî Savunma Bakanlığının faaliyetleri ve gündemdeki konulara ilişkin Basın Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Millî Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Deniz Albay Zeki Aktürk tarafından gerçekleştirilen toplantıda aşağıdaki bilgiler paylaşıldı:

SON 1 HAFTADA 35 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

Öncelikle iki gün önce Bakanlığımıza bağlı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketinin (MKE A.Ş) Kayaş/Ankara'da bulunan Kapsül Fabrikasında meydana gelen yangında yaralanan işçilerimize bir kez daha acil şifalar diliyoruz.

Olaya ilişkin adli ve idari soruşturma devam etmekte olup bu konuda gelişme oldukça kamuoyuna bilgilendirme yapılacaktır.

Yine, bu hafta içerisinde Milletler Ligi'nde şampiyon olarak dünyanın en büyüğü unvanını alan ve ülkemize büyük bir gurur ve mutluluk yaşatan A Millî Kadın Voleybol Takımımızı, bu muazzam başarısından dolayı bir kez daha tebrik ediyoruz.

PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere, millî birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içinde ve sınır ötesinde proaktif ve kesintisiz bir şekilde başarıyla icra edilen operasyonlarla ve kararlılıkla uyguladığımız terörü kaynağında yok etme stratejisi ile Irak ve Suriye'nin kuzeyi dâhil;

-  Son bir haftada 35 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

-  Böylece etkisiz hâle getirilen terörist sayısı bu yıl içinde 848'e, 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar ise 38.191'e ulaşmıştır.

Yine, Irak'ın kuzeyinde başarıyla icra edilen Pençe-Kilit Harekâtı'nda 18 Temmuz 2023'e kadar 573 terörist etkisiz hale getirilmiş, değişik çaplarda toplam 1.291 silah ve 556.498 mühimmat ele geçirilmiş, 2.103 mayın/el yapımı patlayıcı (EYP) tespit ve imha edilmiş, 597 mağara/sığınak kullanılamaz hâle getirilmiştir.

Dün de Pençe-Kilit bölgesinde devam eden Arama Tarama faaliyetinde bir sığınakta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirilmiştir. (1 adet Zagros keskin nişancı tüfeği, 2 adet Doçka, 1 adet RPG-7, 14 adet AK-47, 2 adet PKM ile çok sayıda mühimmat ve çeşitli miktarda malzeme)

Kahraman Mehmetçiğin büyük bir fedakârlık ve olağanüstü gayretle yürüttüğü bu başarılı mücadele sonucu, sözde elebaşlarının etkisiz hâle getirilmesi dâhil terör örgütüne ağır darbe vurulmuş, örgütün hareket kabiliyeti bitme noktasına getirilmiş ve yıllardır milletimizin başına musallat olan terör belasını defetmede önemli bir aşamaya gelinmiştir.

2 BİN 866 KİŞİ HUDUDU GEÇEMEDEN YAKALANDI

Hudutlarımızda alınan ilave ve etkin tedbirler sayesinde;

- Son bir haftada hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 189 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 20'si FETÖ mensubu olmak üzere 27'si teröristtir. 2.866 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.

- 2023 yılında ise hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 4.065 şahıs yakalanmıştır. Bu şahıslardan 201'i FETÖ mensubu olmak üzere 306'sı teröristtir. 125.822 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.

Ayrıca;

- Geçtiğimiz bir hafta içerisinde icra edilen operasyonlarda 7 kilogram uyuşturucu ve 361 adet muhtelif uyuşturucu hap ele geçirilmiştir.

-  01 Ocak'tan itibaren icra edilen operasyonlarda ise 2.369 kilogram uyuşturucu, 1.051 adet muhtelif uyuşturucu hap ve 23 adet muhtelif silah ele geçirilmiştir.

Hudutlarımızın ve halkımızın güvenliği için hudut birliklerimizin imkân ve kabiliyetleri sürekli geliştirilerek sınır güvenliğinde etkin tedbirler alınmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilgili bakanlık ve kamu kurumları ile koordineli olarak devam edilecektir.

SURİYE'DE TERÖRİSTLERİN TACİZLERİ SÜRÜYOR

Suriye'de hayatın normalleşmesine yönelik insani yardım ve altyapıyı destekleme faaliyetlerimiz, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak yürütülmektedir.

Suriye'de istikrarın bir an önce sağlanması, Suriyelilerin emniyetli bir ortama geri dönüşleri ve normalleşmenin sağlanmasına yönelik çalışmalara da devam edilmektedir.

Bu yılın başından itibaren harekât bölgelerimize terör örgütü tarafından 3'ü son bir haftada olmak üzere 79 taciz ve saldırı gerçekleştirilmiş, kahraman komandolarımızın anında müdahalesi ile 27'si son bir haftada olmak üzere 631 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

Suriye'nin kuzeyindeki harekât bölgelerinde yapmış olduğumuz mutabakatlara uyuyor, muhataplarımızdan da uymalarını beklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.

Bölgede kalıcı barışın sağlanması amacımız doğrultusunda diyalog, temas ve koordinasyon çalışmalarına da devam edilmektedir.

YUNANİSTAN İLE OLUMLU HAVANIN DEVAM ETTİRİLMESİ İÇİN KARŞILIKLI ÇABALAR SÜRÜYOR

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Ege ve Akdeniz'de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hak ve menfaatlerini tavizsiz bir şekilde korumaya devam etmektedir.

Komşumuz Yunanistan ile deprem sonrası gelişen olumlu havanın devam ettirilmesi ve geliştirilmesi için karşılıklı çabalarımız sürmektedir.

KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI'NIN 49'UNCU YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

Öte yandan Rum teröristlerin Kıbrıs Türkü'ne yönelik insanlık dışı katliamlarını durduran Kıbrıs Barış Harekâtı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 49'uncu yıl dönümünü kutluyor; aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor, hayattaki gazilerimize sağlıklı ve mutlu uzun ömürler diliyoruz.

Bu vesileyle Kıbrıs'ta egemen, eşit, bağımsız iki devletin tek çözüm olduğunu vurguluyoruz.

Türkiye, garantör devlet olarak uluslararası anlaşmalar ve uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklar çerçevesinde Kıbrıs'ta barış, huzur ve güvenliğin teminatı olmaya devam edecektir.

UKRAYNA LİMANLARINDAN 45 ÜLKEYE TAHIL SEVKİYATI YAPILDI

Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında yaşanan, bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil eden gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Bu kapsamda; "Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz" anlayışıyla Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında daha fazla yıkım, gözyaşı ve dram yaşanmaması, ateşkes ve kalıcı barışın sağlanması için etkin, kolaylaştırıcı rol üstlenmeye ve insani krizi hafifletmeye yönelik her türlü desteği vermeye hazırız.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve BM Genel Sekreteri'nin çaba ve girişimleri ile 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da hayata geçirilen "Ukrayna Limanlarından Tahıl ve Gıda Maddelerinin Güvenli Taşınması Girişimi" kapsamında;

- Bir yıllık sürede binden fazla gemi ile yaklaşık 33 milyon ton tahıl ve gıda ürününün ihtiyaç sahibi ülkeler ile küresel pazarlara erişimi başarıyla sağlanmış,

- Taraf ülkelerin mutabakatıyla Girişim; 19 Kasım 2022,  18 Mart ve 18 Mayıs 2023 tarihlerinde uzatılmış ve 3 dönem hâlinde misyonunu başarıyla devam ettirmiş,

- Bu çerçevede Ukrayna limanlarından üç kıtadaki 45 ülkeye tahıl sevk edilmiştir.

Tahıl Anlaşması'nın sürdürülmesine tüm dünya büyük önem vermektedir. Müşterek gayretlerle tesis edilen Anlaşma'nın küresel gıda krizinin önünün alınması için hayati rol oynadığı aşikârdır.

Ancak, bilindiği üzere 17 Temmuz'da Rusya Federasyonu yaptığı açıklama ile Tahıl Girişimi Anlaşması'nın uzatılmayacağını ve durdurduğunu bildirmiştir.

Rusya Federasyonu tarafından durdurulan Tahıl Girişimi'nin devamına yönelik BM, Rusya Federasyonu ve Ukrayna yetkilileri ile temaslarımız Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak devam etmektedir.

Küresel gıda fiyatlarının istikrara kavuşmasına büyük katkı sağlamakla birlikte tüm krizlerin iyi niyet ve diyalogla çözülebileceğini kanıtlayan bu Girişim'in devam etmesini temenni ediyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bölgede barışın temini ve insani yardım konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.

NATO'NUN AKTİF VE YAPICI BİR ÜYESİYİZ

NATO'nun, değerlerini ve sorumluluklarını paylaşan Türkiye, üstlenmiş olduğu tüm görev ve misyonları başarı ile yerine getirmeye, NATO'nun aktif ve yapıcı bir üyesi olmaya devam etmektedir.

14 Temmuz 2023 tarihinde NATO'nun Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri (Enhanced Vigilance Activites-eVA) kapsamında Doğu Avrupa, Orta ve Doğu Akdeniz'de icra edilmekte olan Neptune Strike 23-2 faaliyetine F-16 uçakları, Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağı, TCG Gökçeada ve TCG Göksu fırkateynlerimizle katılım sağlanmıştır.

Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımızın Suudi Arabistan ziyaretinde kendisine eşlik eden Sayın Bakanımız ile Suudi Arabistan Savunma Bakanı tarafından iki ülke arasında Askerî Yetenek, Savunma Sanayii ve Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Alanında İş Birliğine İlişkin Uygulama Planı imzalanmıştır.

TSK TATBİKAT VE EĞİTİMLERE DEVAM EDİYOR

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz hâlihazırda yürüttüğü tüm operasyonları ve görevleri ile eş zamanlı olarak personelinin niteliklerini çağın şartlarına ve harbin değişen doğasına en uygun şekilde geliştirmek amacıyla eğitim ve tatbikat faaliyetlerini de aralıksız sürdürmektedir. Bu kapsamda;

14-21 Temmuz 2023 tarihleri arasında Batı Karadeniz'de Romanya ev sahipliğinde mayın harekâtına yönelik eğitimlerin icra edilmekte olduğu POSEIDON-2023 Tatbikatına Deniz Kuvvetlerimiz tarafından katılım sağlanmaktadır.

IDEF'23, ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ İMKÂNLARINI ARTIRACAK

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve teşvikiyle savunma sanayisinde yerlilik ve millîlik oranının yüzde 80'lere yükseldiği bu dönemde; Türk Silahlı Kuvvetleri olarak insansız kara, deniz ve hava araçlarından helikopterlere, silah ve mühimmattan füzelere, hava savunma sistemlerinden elektronik harp sistemlerine kadar çok geniş bir yelpazede ihtiyacımız olan sistemler yerli ve millî olarak tasarlanmakta, geliştirilmekte ve üretilmektedir.

 25-28 Temmuz 2023 tarihleri arasında İstanbul'da icra edilecek IDEF'23 16'ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın; dost ve müttefik ülkelerin resmî heyetlerini ve savunma sanayinin önde gelen firmalarını buluşturarak, yüksek teknoloji askerî ürünlerin sergilenmesi ve gelişmelerin takibi açısından uluslararası iş birliği imkânlarının artırılmasına önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz.

IDEF 2023 Fuarı'na çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluştan 96'sı üst düzey olmak üzere 200'e yakın heyet ve yaklaşık 600 heyet üyesi ile 1.500 yerli ve yabancı firmanın (650 yerli / 850 yabancı) katılımı beklenmektedir.

Yine, Bakanlığımıza bağlı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketinin (MKE A.Ş) yerli ve millî savunma sanayimiz ile ortak hareket etme stratejisi doğrultusunda potansiyel tedarikçiler ile bir arada olmak ve ortak iş birliği imkânlarını değerlendirmek üzere 18 Temmuz 2023 Salı günü gerçekleştirdiği faaliyete 576 firma ve 1.188 firma temsilcisi katılım sağlamıştır.

Üstün nitelikli personeli ve sahip olduğu yüksek teknoloji ürünü silah sistemleri ile Silahlı Kuvvetlerimiz; etkin, caydırıcı ve saygın niteliklerini her geçen gün daha da artırmakta, kazandığı imkân ve kabiliyetler ile gücüne güç katmaktadır.

HELİKOPTER VE UÇAKLARIMIZ ORMAN YANGINLARINDA 502 SORTİ YAPTI

Kahraman ordumuz; tüm bu faaliyetlerinin yanı sıra 6 Şubat'ta meydana gelen büyük ve yıkıcı depremler sonrası, ilk andan itibaren devletimizin tüm kurum ve kuruluşları ile birlikte seferber olmuştur.

Hâlihazırda; yaraların sarılması, hayatın normalleştirilmesi için diğer bakanlık ve kurumlarla tam bir koordinasyon içerisinde faaliyetlerini yürütmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından oluşturulan Rezerv Güç ile yangın söndürme çalışmalarına aralıksız destek sağlanmaktadır.

Bu çerçevede geçtiğimiz hafta Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait 4 uçak ve 25 helikopter ile farklı bölgelerdeki orman söndürme çalışmalarına katkı sağlanmıştır. Helikopter ve uçaklarımız tarafından şimdiye kadar 502 sorti yapılarak yangınlara müdahale edilmiştir.

FETÖ İLE MÜCADELE KARARLILIKLA DEVAM EDİYOR

Bakanlığımız; FETÖ ile mücadelesine yeni bilgi, belge ve veriler ışığında bünyesinde FETÖ ile iltisaklı tek bir personel kalmayıncaya dek kararlılıkla devam edecektir.

ÖĞRENCİ VE PERSONEL TEMİNİ / BEDELLİ ASKERLİK

Personel ve askerî öğrenci alımları diğer kamu kurumları ile koordineli olarak yasalar ve ilgili mevzuata uygun, idari ve adli denetime açık, şeffaf ve denetlenebilir bir şekilde gerçekleştirilmekte; bu yıl için planlanan alım/temin faaliyetleri devam etmektedir.

Bu kapsamda; 2023 yılı Millî Savunma Üniversitesi Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okullarına askerî öğrenci temin faaliyetleri 4 Ağustos'a kadar Kara Harp Okulu yerleşkesinde devam edecektir.

Bilindiği üzere Bedelli askerlik tutarı, daha önce yapılan düzenleme ile memur maaş katsayısındaki artış oranına sabitlenmiş ve miktar konusundaki belirsizlik ortadan kaldırılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığınca "Mali ve Sosyal Haklar" genelgesi yayımlanmış ve buna göre bedelli askerlik tutarı 122.351,04 TL olmuştur. 17 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bedelli askerlik müracaat işlemleri başlamıştır.

Sonuç olarak gücünü bağrından çıktığı asil Türk milletinin sevgisi ve güveninden alan kahraman ordumuz;

 - Anayasa'ya ve kanunlara bağlı olarak,

- Millî, manevi ve mesleki değerlerimiz çerçevesinde,

- Atatürk İlke ve İnkılapları ile aklın ve bilimin rehberliğinde,

 - Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri ile amir ve komutanların emirleri doğrultusunda,

- Tüm paydaşlarla uyum, koordine ve istişare içerisinde,

- Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisine verilecek her türlü görevi başarıyla yerine getirecek, dünyanın en güçlü ve en güvenilir orduları arasındaki yerini tahkim edecek ve asil milletimizin gurur kaynağı olmayı sürdürecektir.

Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar