Asya endeksleri, yakında bir ticaret anlaşması imzalanabileceği umuduyla yükseldi


 

 

    ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO zirvesi sırasında Çin ile müzakerelerin çok iyi gittiğine ilişkin açıklaması ve basında yer alan, tarafların anlaşmaya yakın olduğuna dair haberlerle tekrar iyimserliğin hakim olduğu Asya borsalarında endeksler yükseldi.

   Haber yayına hazırlandığı sırada Tokyo Nikkei endeksi yüzde 0.83 artışla 23,327.63 puan, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0.40 artışla 2,889.63 puan, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0.39  artışĺa 26,164.27 puan seviyesindeydi.

    Trump, Salı günü NATO Zirvesi için gittiği Londra'da gazetecilere Çin'le bir anlaşma için tercihinin 2020 'deki ABD Başkanlık seçimi sonrası olduğunu söylemiş ve piyasalarda umutların yıkılmasına yol açmıştı. Bu açıklamanın ertesi günü Trump, basın mensuplarının sorusu üzerine Çin’le ticaret müzakerelerinin çok iyi geçtiğini söyledi.

    Öte yandan, basında yer alan ABD ve Çin’in karşılıklı olarak uyguladıkları ek gümrük vergilerinin geri çekilmesi konusunda uzlaşma aşamasına yakın olunduğu haberi de, piyasada oluşan iyimserlikte etkili oldu.

    Geçen haftanın ikinci yarısından itibaren bir hafta süreyle, özellikle yaklaşık 160 milyar dolarlık yeni bir Çin menşeli mal grubuna yönelik olarak 15 Ağustos’ta yürürlüğe girecek olan ABD yaptırımlarının akıbeti konusundaki endişeler, endekslerdeki gevşemede önemli rol oynamıştı.

    Konuyla ilgili olarak ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross da, Çin’le bir anlaşma yapılmaması halinde 15 Aralık’ta yeni yaptırımların devreye gireceğini söylemişti. Ross, üst düzey görüşme olmadığı ama teknik personeller düzeyinde temasların devam ettiğini açıklamıştı.

     Piyasa uzmanları iyimserliğe rağmen, yakın bir tarihte anlaşma olmaması halinde 15 Aralık’ta yürürlüğe girecek yaptırımın yürürlüğe girip, girmeyeceğinin yakından izleneceğini ifade ediyor.

 


Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar