Euro bölgesi’nden büyüme rakamı takip edilecek


Haftanın orta gününde de yine ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler ön plandaydı. Özelikle ABD Başkanı Donald Trump’ın, Hong Kong protestocularını destekleyen yasa tasarısını imzalamasıyla birlikte gerilen ABD – Çin ilişkileri ticaret müzakerelerinin gidişatı konusunda soru işaretlerine neden olmuştu. Öte yandan Trump’ın, Latin Amerika ülkelerine ve AB tarafına başlatmayı düşündüğü ek gümrük tarifeleri de yine ticaret savaşlarını artıran unsurlar arasındaydı. Dün ise ABD merkezli bir haber kuruluşu olumsuz haber akışlarına rağmen ABD ile Çin’in ticaret anlaşmasına çok yakın olduklarını açıkladı. Medya kuruluşundan gelen haberler sonrasında son günlerde havada dolaşan kara bulutlar kısmende olsa dağıldı. Özellikle bu haber sonrasında Çin hükümetine yakın medya kuruluşunun genel yayın yönetmeni tarafından yapılan haberlerin borsaların yükselmesi için yapıldığını söyledi. Özellikle Çin merkezli ajanslardan gelen bu haberler kafaları karıştırdı.

Diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz Brexit tarafında ise 12 Aralık’ta yapılması beklenen İngiltere seçimlerine yönelik anketler takip ediliyor. Son gelen anketler Muhafazakar Parti’nin, İşçi Partisi karşısında oy farkını arttırdığını söylüyor. Bu durumda anlaşmalı bir Brexit ihtimalini güçlendirerek Sterlin varlıkları üzerinde alış yönlü işlemlere neden oluyor.

Ekonomik takvimde ise günün ilk seansında Euro Bölgesi, Almanya ve İngiltere’den Hizmet PMI rakamları takip edildi ve rakamlardaki olumlu tablo dikkat çekti. ABD’de ise ADP tarafından Tarım Dışı İstihdam Raporu açıklandı ve data 140 Bin beklentilerine karşılık 67 Bin ile hayal kırıklığı yarattı. ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksleri’nde de istenilen sonuçlar yakalanamazken Markit tarafından yayınlanan Bileşik PMI ile Hizmet PMI’I piyasa beklentilerini karşıladı. Bugünkü ekonomik takvimde ise dikkatlerimiz Euro Bölgesi GSYİH ve Perakende Satışları ile ABD’den Fabrika Siparişleri ve Ticaret Dengesi verilerinde olacak.

EURUSD

Ticaret savaşları cephesinden son gelen manşetler sonrası oluşan kısmi iyimserlik ABD 10 yıllık tahvil faizlerini toparladı ve Avrupa’dan takip ettiğimiz olumlu Hizmet PMI rakamlarına rağmen parite tarafında satış yönlü işlemlere neden oldu. Günün ikinci seansında ABD’den takip ettiğimiz olumsuz veri akışları ise paritedeki yönü tersine çevirdi ve parite tekrardan 1.1075 üzerine çıktı. Şayet bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirse alış yönlü işlemler hızlanabilir ve 1.1100, 1.1130 ve 1.1155 direnç seviyeleri ilk etapta önemli olabilir. Aşağı tarafta ise 1.1000 – 1.0975 bandını takip etmeye devam ediyoruz. Buranın altına inilmedikçe satış yönlü hareketler hız kazanmayabilir. Bu bant öncesinde ise gün içerisinde 1.1075, 1.1060, 1.1045 ve 1.1030 ara destekleri izlenebilir.

USDTRY

Londra’da başlayan ve 2 gün süren NATO Zirvesi’yle birlikte oynaklık gördüğümüz kur tarafında yukarı tarafta 5.79 aşağı tarafta ise 5.70 seviyeleri önemini korumaya devam ediyor. Zirve ile ilgili her ne kadar Başkan Donald Trump tarafından olumlu geçtiğine dair sinyaller verilse de özellikle S-400 başta olmak üzere bazı sorunların hala daha masada kaldığını görmekteyiz. Bu durumda TL varlıklarındaki aşağı yönlü hareketleri baskılamakta. Kurda TL lehine hareketler görmemiz halinde ise ilk etapta 5.7330 devamında ise 5.70 noktasını destek olarak takip edeceğiz. 5.70’in kırılması durumunda ise 200 günlük üstel hareketli ortalamasına kadar geri çekilmeler görebiliriz. Yukarı tarafta ise 5.7760 ve 5.7900 seviyeleri kritik. Bu seviyelerin aşılması durumunda ise 5.8230 noktası hedef haline gelebilir.

 

GBPUSD

12 Aralık’ta yapılacak olan İngiltere seçimlerine yönelik gelen haber akışları Sterlin varlıklarına değer katmaya devam ederken parite’de son 7 ayın zirve seviyelerine ulaştı. Öte yandan İngiltere’den gelen olumlu veri akışları da alış yönlü işlemleri destekledi. Teknik olarak ise parite kritik olarak gördüğümüz 1.3000 direncini kırmasıyla birlikte yukarı yönlü hareketlerini hızlandırdı. Şuanda ise 1.3100 direncinin hemen üzerinde fiyatlanıyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması 1.3300 direncini orta vadede hedef haline getirebilir. Toparlanma hareketlerinde ise 1.3080, 1.3065, 1.3030 ve 1.3000 desteklerini izleyeceğiz. Satış yönlü hareketler görebilmemiz içinse 1.3000 altında kapanışlar görmemiz gerekebilir.

BRENT PETROL

Bugün başlayacak OPEC zirvesi öncesinde arzı kısıntısına yönelik gelen haber akışları ile ticaret savaşlarından gelen olumlu haber akışları sonrası toparlanan siyah altın 63.00 direncine yaklaştı. Öte yanadn beklentilerden daha fazla azalan petrol stoklarıda alış yönlü işlemleri destekledi. Şayet 63.00 direnci kırılabilirse 64.00 ana direnci ilk etapta hedef haline gelebilir. Bu seviye öncesinde ise 63.30, 63.50 ve 63.75 ara dirençleri izlenebilir. Aşağı tarafta ise 60.50 ana destek seviyesi önemli görünümünü korusa da bu seviye öncesinde 62.50, 62.15, 61.75, 61.50 ve 61.20 ara destekleri önemli olabilir.

ONS ALTIN

Hafta başından bu yana ticaret savaşlarına yönelik gelen olumsuz haber akışlarıyla birlikte 1485 direncini test eden Değerli Metal yine ticaret savaşlarına yönelik gelen olumlu haber akışlarıyla birlikte geri çekildi ve 1475 desteğine yaklaştı. Eğerki fiyatlar bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirse tekrardan yukarı yönlü hareketler görebiliriz. Ancak alışların hızlanabilmesi için 1485’in geçilmesi gerekebilir. 1475’in altında ise 1453 desteklerini takip edeceğiz. 1453’ün kırılması halinde ise ana destek olarak takip ettiğimiz ve Ağustos ayından bu yana kırılamayan 1445 noktası hedef haline gelebilir.

Kaynak: IŞIK FX
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar