Piyasalarda bugün


Aralık ayının ilk haftasına küresel piyasalar oldukça hızlı bir giriş yaptı. Küresel piyasalarda gözler son dönemde belirsizliği her geçen gün artan ABD - Çin arasındaki birinci faz anlaşmasının olup olmayacağı üzerinde yoğunlaşmıştı. Bu yüzden dünya liderlerinin bir araya geldiği NATO zirvesinden gelen açıklamalar hem yurtiçi hem de yurt dışı piyasalardaki oynaklığın artmasına sebep oldu. Konu gündemine bakıldığında ticaret savaşları, Türkiye’nin Rusya’dan almış olduğu S400 füzeleri, Hong Kong protestoları ve Suriye’deki yapılanmaydı. Şu an için bir çok konuda mutabık kalınması yada ortamdaki gerginliğin bir miktar azalması dün ABD borsalarının pozitif olarak kapatmasını sağladı. İki taraftan yapılan açıklamada 15 Aralık öncesinde birinci faz anlaşmasının yapılacağı belirtildi. Ancak ABD Başkanı Trump’ın bu konuyu başkanlık seçimine kadar uzatma isteği hala hakim görüş olarak duruyor. 

 

Bugün yurtiçi piyasalarda TCMB’nin 2020 yılına ait Para ve Kur Politikası sunumunu takip edeceğiz. Bu hafta içerisinde gelen büyüme ve enflasyon verileri TCMB’nin önümüzdeki hafta gerçekleştireceği PPK toplantısında faizleri 150 baz puan ve üzerinde indirime gitmesi beklentilerini artırmış durumda. 

 

Haftaya pozitif başlayan Borsa İstanbul 108.000 üzerinde kalma isteği hakim olsa da gelen olumsuz verilere sert tepki vermesi yukarı trendin zayıflamasına sebep oluyor. Ancak gerek yurt dışı piyasalardaki pozitif hava gerekse gündemin normalleşmesi günü 107.700 seviyesinden kapatan Bist100 endeksinin 108.000 - 110.000 bantı arasına yerleşmeye çalışacağını gösteriyor. Teknik açıdan bakıldığında 106.500 ve 105.500 seviyeleri önemli destek noktaları olarak karşımıza çıkmaya başlıyor. 

 

Konut sektörünün canlandırılması amacı ile dün özel bankalardan peş peşe konut kredi faiz oranlarının aşağı çekildiği açıklamaları geldi. Bu haberler Borsa İstanbul’da inşaat sektörü ve diğer alt sektörlerine pozitif yansıyabilir. 

 

DolarTL tarafına bakıldığında Barış Pınarı Harekatı öncesi başlayan 5,70 - 5,80 bantı arasında sıkışık kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Son günlerde ABD’den gelen verilerin beklentilerin altında kalması, Çin ticaret görüşmeleri doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine sebep oldu. Buna bağlı olarak DolarTL 5,70 seviyelerine yaklaştı. ABD 10 yıllık tahvillerindeki yukarı hareket, gelen olumsuz haberler karşısında hane halkının dövize yönelmesi ve henüz ellerindeki dövizi bozmaması ekonomiye olan güvenin henüz tabana yayılmadığını gösteriyor. Dolar’ın yeniden diğer para birimleri karşısında değer kazanmaya başlaması DolarTL’nin 5,80 ve üzerine atmasına sebep olabilir. 

Kaynak: INVESTAZ
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar