NATO bitti, Endeks 110 bin yolculuğuna devam edecek mi?


Yurtiçi piyasalar, salı günü yaşadığı kaybın ardından dün biten NATO Zirve’sinden olumsuz bir açıklamanın gelmemesi ile iyimser bir hava izledi. Günü %0.85 yukarıda 107.901 puanla tamamladı. İçeride haber akışlarına bağlı fiyatlamaların hakim olduğu bu haftada olası gelişmelerin önemle takip edileceğinin altını çizelim. Bugün içerisinde veri gündemi sakin ve yurtiçi piyasaların gündeminde TCMB’nin 2020 para politikası çerçeve metni takip edilecek. Çok majör etki yaratmasını beklemesek de, gelecek sene stratejilerin görülebilmesi adına önemli olabilir. Bu sabah Asya piyasalarında olası bir ticaret anlaşmasının iyimserliğine karşı olumlu bir hava var. Bunun Borsa İstanbul açılışında pozitif yönde etki oluşturmasını bekliyoruz. Fakat endeskte 110.000 seviyesinden daha güçlü bahsedilmesi adına 108.000-108.500 dirençleri üzerindeki kalıcılık önemli. Aşağıda ise 106.000 ana destek noktası majör önemini koruyor. Dolar/TL’de ise 5.75 çevresindeki fiyat hareketi devam etmekte. Türkiye CDS priminde kısa vadeli yukarı yönlü tepkisine bağlı olarak kurda anlık reaksiyonlar görsek de 5.70-5.82 ana bandını bozmuş değil. İyimser havanın korunması ile 5.71 bölgesine doğru uzamalar söz konusu olsa da bu seviyenin altındaki anlamlı kalıcı duruş geri çekilmelerin devam etmesi adına önemli olacak.

Yurtdışı piyasalar stresli geçen NATO Zirvesinin ardından ticaret cephesindeki iyimserlik ile haftanın üçüncü işlem gününü pozitif tamamladı. Fransa’da yeniden bir grevin bugün itibariyle başlaması beklenirken, bu durum o bölgede yeniden siyasi endişelerin gün yüzüne çıkmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra İngiltere’de erken seçimlere sayılı günler kala anketler Muhafazakâr Parti’nin araya açtığını gösteriyor. Bu durum Sterlinin 1.30 üzerine atmasına ve son 6 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasına imkân tanıdı. Bugün veri gündeminde daha çok ikincil düzey veriler olacak ve olası haber akışlarının fiyatlamalarda etkili olabileceğini belirtelim.

Ons altın ticaret anlaşmasına dair olumlu havanın etkilerini sınırlıda olsa hissetmesine karşın dün ABD ADP Özel sektör istihdam değişimi verisinin kasım ayı değeri beklentilerin altında kalarak 67K kişilik artışa işaret etmesi tarım dışı istihdama dair beklentileri zayıflattı. Bu sabah takip ettiğimiz pozitif fiyatlamada dünkü veri etkisinin devam ettiğini görüyoruz. Ons altın yatırımcısı gözünü ticaret belirsizliklerinde yaşanan kısmi iyimserliklere değil verilere ve gelecek haftalara beklenen Fed kararına çevirmiş durumda. Bu nedenle yarınki TDİ verisi de bu anlamda kritik olacak.

OPEC toplantısı bugün başlıyor. Bu sabah petrol fiyatlarında takip edilen satıcılı hava daha çok resmi toplantı öncesinde üyelerden gelen kararsız açıklamaların dünde kendini göstermesiyle oluştu. Bir yandan daha fazla arz kesintisi olması tartışılırken, diğer yandan 300-400 Bin varil kesintinin makul olabileceği değerlendiriliyor. Bugün resmi toplantıda görüşmeler yapılır ve açıklamalarda sıklık artabilir. Nihai kararın ise geçmiş dönem toplantı deneyimleri baz alındığında ABD piyasalarının açılış saatine doğru gelmesi mümkün olabilir. Fakat olası sürpriz her gelişmeye karşıda dikkatli olmak gerekebilir.

A1 Capital Günlük Bülten
Manşetteki haberler

·         Moody's, BDDK tarafından çıkarılan belirli sorunlu kredilerin kayıttan düşülmesine imkân verilmesinin kredi notu için pozitif bir gelişme olduğunu bildirdi.

·         NATO Genel Sekreteri, Türkiye tarafında kullanılan S-400 füze savunma sistemi NATO savunmasıyla asla entegre edilemeyeceğini dile getirdi. (Matriks)

·         Fransa, halkın ve özellikle Parislilerin günlük hayatını ciddi manada zorlaştıracak tarihin en büyük grevin yarın başlaması bekleniyor.

·         Basında yer alan bilgiye göre, takip edilen olumsuz açıklamalara karşın ABD ve Çin ticaret anlaşmasına yakın oldukları değerlendirildi. (Bloomberg HT)

·         Konuya yakın kaynaklar Suudi Aramco'nun halka arzını hisse senedi başına 32 riyal ile pazarlanan aralığın en üstünden fiyatlamayı değerlendirdiğini belirtti. Bugün halka arzla ilgili detayların belli olması bekleniyor.

·         ABD'de Kasım ayında istihdam artışı yavaşladı. ADP özel sektör istihdamı Kasım'da beklentilerin altında kalarak 67 bin kişi arttı.

·         ABD Başkanı D.Trump, NATO Zirvesinin başarılı olduğunu, Türkiye’nin de bir NATO üyesi olarak iyi bir iş çıkardığını belirtti.

·         ABD'de Senato Dış İlişkiler Komitesi, ABD seçimlerini etkilemeye çalışması ve Ukrayna'ya karşı gösterdiği saldırganlık nedeniyle Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulanmasına yönelik bir yasa tasarısını değerlendiriyor ve tasarı gelecek hafta Komite'de oylanacak.

·         OPEC, Viyana'da bu hafta yapılacak toplantılardan global petrol arz kısıntısı anlaşmasında öngörülen kısıntı miktarının derinleştirilmesi yönünde bir karar çıkması için etkinliğini artırmaya başladı. Ancak Rusya'nın bu öneriyi henüz kabul etmediği ifade ediliyor.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay pozitif bir açılış bekleniyor.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar