Piyasalarda bugün


 

Haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda görünüm ABD - Çin görüşmelerinin ana ekseninde gelen haberler nedeni ile olumlu seyretmeye devam ediyor. Piyasalar son günlerde ekonomik verilerden çok yapılan açıklamalara daha fazla tepki vermeye başladığını görüyoruz. Yılı kapatırken bu tip haberlerin 2020 yılı için daha çok ön planda olacağının sinyallerini almaya devam ediyoruz. 

Dün TCMB 2020 yılı için Para ve Kur Politikasını açıkladı. Enflasyon hedefi %5 olarak korunurken yıl içerisinde yapılacak toplantı sayısının 12’ye çıkarılması piyasa açısından önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca toplantıda fiyat istikrarının tamamlayıcı unsuru finansal istikrarın gözetilmeye devam edileceği ve önümüzdeki yıl Zorunlu Karşılık oranlarının politika aracı olarak kullanılmaya devam edileceği verilen notlar arasında yer aldı. Merkez Bankası’nın PPK toplantı sayısını artırmasını piyasa ile iletişimin daha sağlıklı bir şekilde kurulması açısından olumlu olarak değerlendiriyoruz.   

Yurt içi piyasalarda Borsa İstanbul günü 108.659 puan seviyesinde kapattı. İlk denemesinin ardından 108.000 seviyelerinden satış geldiğini geçtiğimiz günlerde görmüştük. Yılın son işlem günlerinde beklenti 110.000 ve üzerine aktarılmış durumda. Dün ABD’den gelen Halk Bankası ile ilgili haberde New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde görülen davada  Halkbank’ın özel ve sınırlı bir şekilde yargılanma talebini dava yargıçı tarafından reddedildi. Bugün hem HALKB hissesinde hem de endeksin genelinde pozitif yansıyabilir. 

Bugün ABD’den gelecek olan ekonomik veri seti oldukça önemli. Hafta içerisinde ABD piyasalarından gelen ekonomik veriler karışık seyirde devam etti. ADP Tarım Dışı İstihdam beklentinin altında kalması bugün açıklanacak verilerin önemini artırdı. Özellikle gelecek hafta yapılacak FOMC toplantısı öncesi piyasaların gözü bu veride olacak. İşsizlik verisinin %3,6 seviyesinde kalması beklenirken Tarım Dışı İstihdam rakamlarının 186 bine yükselmesi gerekiyor. 

Döviz tarafına bakacak olursak dün TCMB’den haftalık döviz pozisyonları ile ilgili açıklama geldi. Uzun zamandır ilk defa yerli yatırımcının döviz pozisyonlarını 1,4 Milyar Dolar azalttığını görüyoruz. Ancak dövizden çıkan paranın hangi enstrümana yöneldiği konusu net değil. Burada önemli olan noktanın döviz pozisyonlarındaki azalmanın sürekli hale gelmesi olduğunu düşünüyoruz. DolarTL 5,75 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor. Önümüzdeki hafta düzenlecenek TCMB toplantısına kadar yatay hareketin devam etmesini bekliyoruz.


Kaynak: INVESTAZ
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar