Yılbaşı sofralarında tavuktan vazgeçemeyenlere lezzetli bir tarif Fırında Sebzeli Bütün Tavuk
Yılbaşı gecesi, yılın en özel akşamlarından biridir. Hepimiz sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz bu gecede sofralarımızı özenle hazırlar ve lezzetli yemekler yapmaya çalışırız. Tabii ki sofralarımızın başköşesinde tavuk veya hindi eti bütün ihtişamı ile yerini alır. Bu özel gecede tavuk etinden vazgeçemeyenlere Yemek Stilisti İnci Bak’tan lezzetli bir tarif geliyor: Fırında Sebzeli Bütün Tavuk
Yeni yılı karşıladığımız gecenin özel olması için her zaman itina gösteririz. İster aile ister arkadaşlarımızı ağırlıyor olalım mutlaka en lezzetli yemekleri yapmak isteriz. Böyle bir gecede ise en önemli detaylardan bir tanesi de ana yemekte ne olduğudur. İşte tavuk etinden vazgeçemeyenler için Yemek Stilisti İnci Bak’tan hem pratik, hem ekonomik hem de lezzetli “Fırında Sebzeli Bütün Tavuk” tarifi geliyor.
Yıl boyunca yüksek protein değeri, besleyiciliği ve ekonomik olması ile herkesin kalbini kazanan tavuk eti, besin öğeleri açısından değerlendirildiğinde dana ve koyun etinden daha düşük enerji, daha düşük yağ, daha düşük doymuş yağ ve daha az kolesterol içerir.
Fırında Sebzeli Bütün Tavuk
Malzemeler:
1 adet bütün tavuk
1-2 adet havuç
1 adet kırmızı soğan
30 g tereyağı
1 çay bardağı kayısı marmeladı
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Baharatlı karışım için:
1 dal taze biberiye
1 dal kuru adaçayı
1 çay yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı tane karabiber
1 çay kaşığı zerdeçal
1/2 bardak sızma zeytinyağı
Yapılışı:
Havucu, kabuğunu soyduğunuz soğanları irice doğrayıp fırın tepsisine yayın. Taze biberiyeyi, adaçayını, tuzu, tane karabiberleri, zerdeçalı ve sızma zeytinyağını havanda ezerek krem haline getirin.
Hazırladığınız karışımı tavuğun içine ve dış tarafına elinizle yedirerek sürün. Bütün tavuk etini sebze ile yaydığınız tepsiye aktarın.
180 dereceye ayarlı fırında, 50 - 60 dakika pişirin. Pişme sırasında arada tepsinin içinde biriken yağı etin üzerine dökün. Tavuk etipişince üzerine sürmek için oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ile marmeladı karıştırın. Bu karışımı tavuk etinin her tarafına sürün. Tekrar sıcak fırına verin. 10 - 15 dakika daha pişirin. Tavuk eti pişince ve üzeri kızarınca fırından alın.
Tepsinin içindeki suyu süzerek tavuk suyunu ayırın. Tavuk suyu ile tepsideki sebzelerinizi bir sos tenceresine alın. Unu ve 1 tatlı kaşığı kadar tuzu ekleyin. Orta ateşte 15 dakika kaynatın. En son nar ekşisini ekleyin. Birkaç taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Tavuğunuzun yanında servis yapacağınız sebzeli sosunuz hazırdır.
Hibya Haber Ajansı