ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları


15 Ocak Çarşamba günü küresel piyasaların gündeminde ABD ile Çin arasında birinci fazı imzalanan ticaret anlaşması vardı. Yakın zamanda Çin’e gideceğini açıklayan Trump, anlaşmanın ikinci fazı için çalışmalara başlandığını fakat üçüncü fazın söz konusu olmadığını belirtti. Anlaşma, genel hatlarıyla, Çin’in Amerika’ya ait teknoloji ve şirket sırlarının çalınmasına karşı önlem almasını, avantaj sağlamak için kur manipülasyonundan uzak durmasını ve $200 milyarlık ABD ürünü almasını içeriyor. Gümrük vergilerinin ise ancak ikinci faz imzalandıktan sonra kaldırılacağı belirtildi.
İmza töreni öncesinde rekor tazeleyen ABD hisse senedi endeksleri kapanışa doğru gelen satışlarla kazanımlarının bir bölümünü geri verdi. Dow Jones endeksinde yer alan dokuz sektörün beşi günü primle sonlandırdı. %1,93 yükselen sağlık sektörü en güçlü sektör olurken onu %0,77 primle tercihli tüketim takip etti. Bugün bilanço açıklayan UnitedHealth endeksin en güçlü şirketi olurken Visa %1,9, Merck %1,8 primle endeksi yukarı çeken şirketler arasında yer aldı. S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörün sekizinde yükseliş yaşandı. %1,41 yükselen altyapı sektörü en güçlü sektör olurken onu %0,85 primle sağlık sektörü takip etti. 

UnitedHealth Group 2019 yılı son çeyreği için $3,90 ile $3,78 beklentisinin üzerinde hisse başı kar açıkladı. Söz konusu dönemde toplam gelir yıllık bazda %4,3 oranında artışla $60,90 milyar oldu ve $61,07 milyar tahmininin altında kaldı. Açıklamanın ardından bir miktar değer kaybeden şirket, günü %2,83 yükselişle sonlandırdı. 
Bank of America 2019 yılı son çeyreği için $0,74 ile $0,69 beklentisinin üzerinde hisse başı kar açıkladı. Söz konusu dönemde toplam gelir ise $22,35 milyar oldu. Açıklamayla birlikte %0,7 değer kazanan hisse, seans açıldıktan sonra negatif alana geçerek günü %1,84 kayıpla sonlandırdı.

Günün son dikkat çeken bilançosu Goldman Sachs’tan geldi. Şirket, 2019 yılı son çeyreği için $4,69 ile $5,52 beklentisinin altında hisse başı kar açıkladı. Son çeyrekte kurumun net geliri yıllık bazda %23 artışla $9,96 milyar oldu ve $8,56 milyar tahminini aştı. Açıklamanın ardından hafif değer kazanan hisse, günü %0,18 kayıpla tamamladı.
Facebook %0,95, Google %0,6, Netflix %0,11 yükselirken , Apple %0,43, Amazon %0,4 geriledi.

%0,27 primle kapanan İngiltere FTSE 100 endeksinde yer alan on bir sektörün dokuzunda yükseliş yaşandı. %1,7 yükselen altyapı sektörü en güçlü sektör olurken onu %1,68 primle sağlık sektörü takip etti. %0,98 gerileyen finansalların ise yükselişi sınırladığı görüldü. Endekste en yüksek ağırlığa sahip olan şirketlerden HSBC %0,1, BP Plc %0,14 değer kaybetti. Günü %0,18 kayıpla tamamlayan Almanya Dax endeksinde on sektörün beşi değer kaybetti. %0,83 değer kaybıyla tercihli tüketim en zayıf sektör olurken %1,37 yükselen altyapı sektörü kayıpları sınırlayan sektör olarak dikkat çekti. Daimler %2,5, Deutsche Bank %2,36 kayıpla endeksin en zayıf şirketleri oldu. 

Ekonomik veri bakımından hareketli geçen günde, İngiltere TÜFE dikkat çeken veriler arasında yer aldı. Aralık ayında %0,2 olması beklenen veri değişim göstermedi. ABD tarafında ise ÜFE Aralık ayında %0,2 olan beklentinin altında kalarak %0,1oldu. 
Beige Book’ta, yakın vadeli görünümün olumlu olduğu, ABD ekonomisinin 2019’un son altı haftasında ılımlı büyüme kaydettiği, işgücü piyasasının sıkı görünümü koruduğu, imalat sektöründeki istihdamın gerilediği, konut satışlarının yatay kaldığı raporlandı.
Yarın Almanya TÜFE ile ABD perakende satışlar ve haftalık işsizlik başvuruları öne çıkıyor.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar