ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları


8 Ocak Çarşamba günü genel olarak Avrupa endekslerinde ve ABD tarafında ise yukarı yönlü hareketler izlendi. ABD ile İran arasındaki gerginlik, İran’ın Irakta yer alan ABD askeri üstlerini hedef almasıyla, tırmandı. Üstlerde ölü olmaması ve Başkan Trump’ın İran’ın geri adım attığını ve daha fazla yaptırıma maruz kalacaklarını belirtmesi savaş ihtimallerin şimdilik düşmesine yol açarken endekslerde alım ve güvenli liman olan altın ve hızla yükselen Petrol ve enerji hislerinde değer kaybına yol açtı.
Bugün açıklanan verilere baktığımızda ABD tarafında MBA Mortgage Başvuruları 13,5% artarken özel sektör istihdam 160 bin beklentisinin üzerinde 202 bin olarak gerçekleşti. Tüketici kredileri ise Kasım ayında 16 Milyar dolar beklenirken 12,5 olarak gerçekleşti.


S&P 500 endeksinde Teknoloji ve sağlık sektöründe yer alan hisseler öncülüğünde kazançlar görülürken, Enerji 1,3% ile en çok kaybettiren sektör oldu. S&P 500 endeksinde işlem hacimleri 10 günlük ortalamanın 40% üzerinde gerçekleşti. Endekslerdeki yatay harekete karşı Volatilite endeksi VIX 6,2% azalarak 12,93’e ulaştı. FAANG hisselerin performansına baktığımızda; Facebook 1,487% , Apple 1,88% primlendi. Amazon 0,05% ve Netflix 3,40% ve Google 1,16% primlenerek günü sonlandırdı. Fakat bu hisseler arasında 5 günlük en iyi ve en zayıf performans sırasıyla 4,28% artışla Google’da ve 2,36% artışla Apple’da görüldü. İran’da yaşanan uçak kazası sonrasında Boeing hissesi 1,15% değer kaybetti.
Avrupa tarafındaki endekslerde genelde alımlar görülürken işlem hacimleri son 10 günün ortalamasının yaklaşık 30% üzerinde gerçekleşti. İngiltere tarafında önümüzdeki dönemde Lordlar kamarasında Brexit oylaması yapılacağı için sakin bir gün geçirilirdi. FTSE 100 endeksinin 0,01% yatay kapanırken Telekom sektörü 1% kazançla endeksi yukarı taşımaya çalışırken, en çok aşağı çeken sektör ise 0,65% kayıpla Enerji tarafında oldu. Endekste yer alan 39 hisse artıda sonlandırırken 58 hisse değer kaybetti. Almanya DAX hisse senedi piyasası 0,71% değer kazanırken Sağlık 1,82% kazançla en çok yukarı çeken sektör konumundaydı.
Yarın ABD tarafında Haftalık işsizlik başvuruları, Devam eden başvuruları yer alıyor olacak.

Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar