Emtia & FX vadeli kontratları (Futures)


ABD tarafında açıklanan ADP verisi dışında önemli bir verinin olmadığı işlem gününde piyasalar ABD ile İran arasındaki gerilimi takip etti. İran’ın Irak’ta bulunan ABD üslerine yönelik saldırısı sonrasında piyasalarda panik havası hâkim olurken ABD’nin yanıt verip vermeyeceği merak konusuydu. İran saldırının generale yapılan saldırıya bir karşılık olduğunu ve savaş istemediklerini açıklarken ABD başkanı Trump akşam saatlerinde basın toplantısı düzenledi. Trump kendisinin ABD başkanı olduğu sürece İran’ın nükleer silaha sahip olamayacağını, İran’ın yapmış olduğu füze saldırısından herhangi bir ABD askerinin zarar görmediğini, tesislerde ise zararın oldukça küçük olduğunu belirtti. Trump açıklamasında NATO’nun Orta Doğu’da yaşanan olaylarla daha fazla ilgilenmesi gerektiğini açıklarken yeni ekonomik yaptırımların yolda olduğunu ve bu yaptırımların İran’ın tavrı aynı şekilde devam ettiği sürece uygulanacağını belirtti. Yaptırım seçeneğinin piyasalar için sürpriz olmaması ve askeri seçeneklerin en azından şimdilik gündeme gelmemesi altın ve petrol tarafında satış baskısını beraberinde getirdi. İran saldırısı sonrasında $1611 seviyesine kadar yükselen ancak daha sonra kademeli olarak $1575 seviyesine kadar geri çekilen altın Trump’ın açıklamaları sonrasında $1555 seviyesine kadar geri çekildi ve işlem gününü yaklaşık $20 kayıpla sonlandırdı.


G10 para birimlerine baktığımızda tamamının dolara karşı değer kaybettiğini görüyoruz. Yen altına paralel olarak Trump’ın açıklamaları sonrasında güvenli liman talebinin azalmasıyla dolara karşı %0.7’ye varan kayıpla işlem gördü ve USDJPY paritesi 109 seviyesinin de üzerine çıktı. Parite 108.94 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalamasının üzerinde tutunduğu sürece yukarı yönlü hareket devam edecektir. EURUSD paritesinde ise %0.40’a yakın bir kayıp var ve 1.1110 seviyelerinden işlem görmekte. 1.1140 seviyesinde bulunan 200 günlük hareketli ortalamanın kırılmış olması satış baskısını artırıyor, aşağı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1.1093 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalama en önemli destek noktası olacaktır.


Haftalık DOE petrol stok verisinde ham petrol stoklarında 3.2 milyon varil azalma beklentisine karşılık 1.1 milyon varil artış açıklandı. Benzin stoklarında da beklentilerden daha fazla bir artış söz konusu. Beklentilerden yüksek açıklanan stok verisi sonrasında $61 seviyesine kadar geri çekilen ham petrol Trump’ın açıklamaları sonrasında $60 seviyesinin de altına geldi. Jeopolitik riskin azalması bir miktar daha satış baskısını beraberinde getirebilir. Aşağı yönlü hareketin devam etmesi durumunda $58.50 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalama takip edilecek en önemli destek noktası olacaktır.


Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar