Jeopolitik riskler canlı kalmaya devam ediyor
JEOPOLİTİK RİSKLER CANLI KALMAYA DEVAM EDİYOR..
ABD’nin İran’lı generali öldürmesinin ardından konuyla ilgili gerilimin karşılıklı açıklamalarla devam ettiğini izledik. Bu bağlamda gelen haberlere göre İran, ABD'nin dış operasyonlarından sorumlu generali Kasım Süleymani’yi öldürülmesine misilleme yapmak için 13 farklı senaryoyu değerlendiriyor. İran Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada, bu senaryolardan en zayıfının bile ABD için “tarihi kâbus” olacağı belirtiliyor. Bununla birlikte İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise ABD'nin saldırısını "devlet terörü" olarak niteledi. Zarif açıklamasında "Bu İran'a karşı bir saldırı eylemidir ve İran'a silahlı bir saldırı yapılmasına eşittir. Buna karşılık vereceğiz. Ancak orantılı bir karşılık vereceğiz, orantısız değil" şeklinde konuştu. ABD tarafında ise Dışişleri Bakanı Pompeo'dan açıklama geldi. Pompeo, Trump'ın aldığı karar hukuka uygun açıklamasını yaparken ayrıca ''askeri ve ekonomik adımlar atabiliriz. 2020 yılı İran için kötü geçecek.'' ifadelerini kullandı. Bunun dışında NATO, Irak'taki askeri personelinin bir kısmının yerini geçici olarak değiştirdiğini duyurdu. Akşam saatlerinde bir diğer sıcak gelişme ise İran tarafında yaşanmıştı. ABD istihbaratından 2 yetkilinin yaptığı son dakika açıklamasına göre, ABD ordusu kırmızı alarma geçerken kaynaklar, İran'ın İHA ve balistik füzelerini ABD hedeflerini vurabilecek yerlere konuşlandırdığını öne sürmüştü. Nitekim İran’ın misillemesi dün gece gerçekleşti. İran, Irak’ın Anbar’da ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esad üssüne balistik füzeli saldırı düzenledi. Bu saldırı sonrası İran Kasım Süleymani ve arkadaşlarının intikamı için ilk misillemenin gerçekleştirildiğini açıkladı. Saldırı sonrası ölü ya da yaralı bilgisi henüz gelmiş değil. Sonuç itibariyle jeopolitik risklerin, tansiyonun iyiden iyiye yükseldiği bir süreç yaşanmaya devam edecek diyebiliriz.
Yaşanan bu son gelişmelerin ardından ABD endeksleri güne düşüşlerle tamamladı. Salı günü gelen tepki alımları sonrası jeopolitik gerilimin devam edeceğine ve risklerin arttığına dair algının riskli varlıklardan çıkışları yeniden tetiklediği ve güvenli varlıklara doğru eğilimin yeniden artmasına neden oluyor. Bu bağlamda dün ons Altın’da da yaşanan geri çekilmelerin ardından İran misillemesi sonrası 1600 Dolar üzeri seviyelere doğru yükselişlerin gerçekleştiği gözlendi. Ham Petrol fiyatlarında da 65 Dolar’a kadar yeniden yükseliş meydana geldi. Sabah ABD ve Avrupa vadelileri ile Asya endeksleri ise satışlarla karşılaşmış durumda. Bu yönde fiyatlamanın bir süre daha devam etmesini olası görüyoruz.
Dün Avrupa’da takip edilen verilerden olan enflasyon ise Aralık ayında son 8 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatlarındaki artış Kasım'daki yüzde 1'den Aralık'ta yüzde 1.3'e yükselerek beklentileri karşıladı. Çekirdek enflasyon ise yüzde 1.3'te kaldı. Enflasyondaki artışta enerji fiyatlarındaki artış etken oldu.
ABD’de izlenen veri ise dün dış ticaret açığı idi. ABD'de dış ticaret açığı Kasım'da Çin'le devam eden ticaret savaşlarının etkisiyle 3 yılın en düşük seviyesine indi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre dış açık % 8.2 düşüşle 43.1 milyar dolar oldu. Bu, Ekim 2016'dan beri en düşük açık olarak kayda geçti. Beklenti dış açığın 43.7 milyar dolar olmasıydı. İthalat % 1 düşüşle 251.7 milyar dolara gerilerken ihracat % 0.7 artışla 208.6 milyar dolara yükseldi. İhracat artışı, ekonominin 2019 yılının sonunda güçlü kalmaya devam ettiğine işaret etti.
USDTRY
Haftanın ikinci işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de açıklanan ISM İmalat Dışı PMI Endeksi’nin Aralık ayında 53,9 seviyesinden 55,0 seviyesine yükseldiği izlendi. Gün içerisinde ABD Dolar Endeksi’nde 97 seviyesi üzerinde toparlanma hareketleri takip edilirken, gün içerisinde, ABD’nin İran’lı generali vurması ile Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilim sonucu gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybından da etkilenen Türk Lirası üzerinde oluşan baskıyla yükseliş yönündeki eğilimini devam ettiğini takip edildi. Gün sonunda yaşanan gelişmeler ve devam eden siyasi ve politik riskler ile birlikte kurun art arda beşinci gününde de sınırlı kazançlarını sürdüğü gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,97 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,99, 6,01 ve 6,04 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,95, 5,92 ve 5,90 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Haftanın ikinci işlem gününde, Avrupa Birliği’nde Parkende Satışlar verisi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 artarken, Euro Bölgesi’nde öncü TÜFE verisinin ise Aralık ayında yüzde 1,3’e yükselerek son 8 ayın zirvesine yükseldiği görüldü. Yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilim sonucu gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybına rağmen, açıklanan veriler ve yaşanan gelişmeler sonrasında Türk Lirası’nda gözlenen değer kazanımları ile birlikte gün sonunda, çaprazın kayıplarını sürdürdüğü görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,65 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,67 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,62, 6,60 ve 6,57 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,67, 6,69 ve 6,72 direnç seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Haftanın ikinci işlem gününde, Avrupa Birliği’nde Parkende Satışlar verisi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 artarken Euro Bölgesi’nde öncü TÜFE Aralık ayında yüzde 1,3’e yükselerek son 8 ayın zirvesine yükseldiği takip edildi. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan ISM İmalat Dışı PMI Endeksi’nin Aralık ayında 53,9 seviyesinden 55,0 seviyesine yükseldiği izlendi. Gün içerisinde Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilim sonrasında Dolar Endeksi’ndeki toparlama hareketine rağmen, gün sonunda açıklanan veriler ile birlikte paritenin kayıplarını sürdürdüğü izlendi.
Bugün, ABD’de ADP Tarım Dışı İstihdam verisi takip edilecektir.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1140 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1170 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1110, 1,1090 ve 1,1070 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1170, 1,1200 ve 1,1220 direnç seviyeleri takip edilebilir.
XAUUSD
Haftanın ikinci işlem gününde, Altın’ın Orta Doğu’da artan gelirim ile 1582 Dolarlık rekor seviyesinden sonra 1560 günlük dip seviyesini test ederek günü 1565 Dolar seviyesinde sonlandırdığı takip edilmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise Ons Altın, Orta Doğu’daki artan jeopolitik gerilimlere tepki olarak son yedi yılın en yüksek seviyesini test ettikten sonra devam eden güvenli liman talebi ile birlikte 1570 Dolar seviyelerinde yükselişini sürdürdüğü gözlendi. Günün erken saatlerinde, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurdu. Saldırıların hemen ardından Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyinin bir toplantı gerçekleştirdiği kaydedilirken artan jeopolitik tansiyon ile birlikte Altın’ın 1611 Dolar seviyesini test ettiği gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1590 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1600, 1611 ve 1620 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1582, 1573 ve 1565 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.
GBPUSD
Haftanın ikinci işlem gününde Birleşik Krallık’ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de açıklanan ISM İmalat Dışı PMI Endeksi’nin Aralık ayında 53,9 seviyesinden 55,0 seviyesine yükseldiği izlendi. Gün içerisinde Orta Doğu’da artan gerilimin ardından ABD Dolar Endeksi’nde 97 seviyesi üzerinde toparlanma hareketleri gözlenirken, gün sonunda açıklanan veriler ve güçlenen Dolar ile birlikte GBPUSD paritesinin kayıplarını sürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3110 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3170 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3050, 1,2990 ve 1,2940 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,3170, 1,3220 ve 1,3280 direnç seviyeleri takip edilmelidir.
USDJPY
Haftanın ikinci işlem gününde Birleşik Krallık’ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD’de açıklanan ISM İmalat Dışı PMI Endeksi’nin Aralık ayında 53,9 seviyesinden 55,0 seviyesine yükseldiği takip edildi. Gün içerisinde Orta Doğu’da artan gerilimin ardından ABD Dolar Endeksi’nde 97 seviyesi üzerinde toparlanma hareketleri gözlenirken, açıklanan veriler ve güçlenen Dolar ile birlikte gün sonunda, USDJPY paritesinin art arda ikinci gününde de kazançlarını sürdüğü izlenmişti. Günün erken saatlerinde, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurdu. Saldırıların hemen ardından Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyinin bir toplantı gerçekleştirdiği kaydedilirken artan jeopolitik tansiyon ile birlikte artan güvenli liman talebi doğrultusunda paritenin aşağı yönlü hareketini sürdüğü gözleniyor.
Tek olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,60 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,10, 107,90 ve 107,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 108,60, 108,90 ve 109,20 direnç seviyeleri takip edilebilir.
HAM PETROL
Haftanın ikinci işlem gününde Ham Petrol, ABD’nin İran’lı generali vurması ile Orta Doğu’da artan jeopolitik gerilim sonucu yükseldiği üç aylık zirvesinden yatırımcıların ABD ile İran arasındaki gerilimin Orta Doğu'da arz aksaklıklarına neden olup olmayacağını görmek için beklemeye geçmeleri ile birlikte tutunamayarak gün sonunda 62 Dolar seviyelerine gerilediği takip edildi. Günün erken saatlerinde, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurdu. Saldırıların hemen ardından Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyinin bir toplantı gerçekleştirdiği kaydedilirken artan jeopolitik tansiyonun etkisi doğrultusunda Petrol’de yukarı doğru hareket gerçekleştiği gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 63,40 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 62,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petrol’deki yuakrı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 64,20, 65,00 ve 66,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 62,60, 61,80 ve 61,00 destek seviyeleri takip edilmelidir.
XAGUSD
Haftanın ikinci işlem günündeki 15 Ocak’ta imzalanması beklenen ABD ile Çin arasındaki birinci faz ticaret anlaşmasının etkilerine rağmen, Haftanın ikinci işlem gününde Gümüş, Orta Doğu’daki artan jeopolitik gerilimlere tepki olarak gün içerisinde yükselişine devam ederken, yaşanan gelişmeler ile birlikte gün sonunda Gümüş’ün kazançlarını sürdüğü takip edildi. Günün erken saatlerinde, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurdu. Saldırıların hemen ardından Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyinin bir toplantı gerçekleştirdiği kaydedilirken artan jeopolitik tansiyon ile birlikte Gümüş’ün yukarı yönlü ivme kazandığı gözleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 18,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 18,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 18,70, 18,90 ve 19,10 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş’teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 18,30, 18,10 ve 17,90 destek seviyeleri takip edilmelidir.
Kaynak:AHL Analiz
Hibya Haber Ajansı