Orta Doğu’nun tansiyonu yüksek
Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler piyasalarda etkisini göstermeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta kapanışına doğru ABD’nin, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Irak Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesiyle birlikte Orta Doğu’da artan gerginlik haftasonunda gelen açıklamalar ile birlikte devam etti. Haber akışlarına baktığımızda İran tarihinde ilk kez, büyük bir savaşı temsil eden ‘’Kırmızı Bayrağı’’ bir Cami’nin kubbesine çekti. Yabancı bir medya kuruluşuna konuşan İran Dini Lideri Ali Hamaney ise savaşın ABD tarafından başlatıldığını ve aynı şekilde karşılık verilene kadar bu savaşın bitmeyeceğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump ise bu açıklamalara yönelik olarak herhangi bir Amerikan vatandaşı yada hedefine saldırılması durumunda fazlasıyla karşılık verileceğini belirtti. Öte yandan İran aldığı karar doğrultusunda 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmasındaki taahütlere uymayacağını açıkladı. Ayrıca Irak’ta zaman zaman duyulan füze sesleri de yine endişeleri ayakta tutuyor. Şuanda ABD ile İran’ın burun buruna gelmesi piyasalardaki risk iştahını sert bir şekilde olumsuz etkiliyor. Yaşanan bu gelişmeler ile birlikte güvenli liman varlıkları ön plana çıkarken Ons Altın yaklaşık olarak son 6 ayın zirve seviyelerine ulaşmış durumda. ABD Endeksleri başta olmak üzere küresel borsalarda ise satış yönlü işlemler ön plana çıkıyor. Eğerki bu gerginlik artmaya devam ederse piyasalardaki risk iştahı azalmaya devam edebilir. Bu yüzden bölgeye yönelik yaşanacak gelişmeler dikkatle takip edilmeli.
Diğer küresel risk unsuru olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları cephesinde ise olumlu gelişmeler yaşanıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın, 15 Ocak tarihinde 1.faz anlaşmasının imzalanacağını duyurması sonrası Çin tarafı bu bilgiyi teyit etti. Şuanda bu konuya dair olumlu gelişmeler yaşansa da Orta Doğu’da yaşanan olaylar bu pozitifliği şuanda gölgeliyor.
Günün ekonomik takviminde ise dikkatler majör ülkelerden gelen Hizmet PMI rakamlarındaydı. Günün ilk saatlerinde Çin tarafından Hizmet PMI rakamları takip edildi ve data 52.5 ile bir önceki aya göre bir miktar zayıfladı. Avrupa’dan gelen rakamlarda ise İtalya, Fransa, Almanya ve Bölge’den gelen Hizmet PMI verileri beklentilerin üzerinde sonuç aldı. Öte yandan Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güveni ile ÜFE ve Almanya Perakende Satışları verileride piyasadaki tahmin edilen rakamların üzerinde sonuç aldı.
Günün geri kalanında ise ABD’den Hizmet PMI rakamlarını izleyeceğiz. Ancak tüm dikkatlerimiz Orta Doğu’da yaşanacak ekstra gelişmelerde olacak.
EURUSD
Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler sonrası 1.1100 seviyelerini test eden parite gerek Cuma günü olumsuz gelen ISM İmalat PMI’ı gerekse bugün Avrupa’dan gelen olumlu veri akışlarıyla birlikte toparlandı ve tekrardan kritik olarak gördüğümüz 1.1170 üzerine çıktı. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlarsa tekrardan toparlanma görebiliriz. Ancak alış yönlü işlemlerin ivmelenmesi için 1.1240 seviyesi önemini korumaya devam ediyor. 1.1170 altına inmesi halinde ise 1.1100 noktasını takip etmeye devam edeceğiz. Ancak öncesinde 1.1155 ve 1.1130 ara destekleri takip edilebilir.
USDTRY
Sınırmızda ABD ile İran arasında yaşanan gelişmeler küresel risk iştahını olumsuz etkilerken TL varlıklarında da negatif etki yaratıyor. Öte yandan Libya merkezli haber akışları da yine TL üzerinde baskı unsuru olmaya devam ediyor. Bu gelişmeler ile birlikte 5.95 üzerinde seyretmeye devam ediyoruz. Alış yönlü işlemlerin artış gösterebilmesi için 6.00 psikolojik direncini takip etmeye devam ediyoruz. Geçilmesi halinde ilk etapta 6.0145, 6.0370 ve 6.0865 dirençlerini izleyeceğiz. Geri çekilmelerde ise 5.95 ilk etapta devamında ise 5.93 ve 5.90 destekleri izlenebilir. Ancak bu desteklerin geçilebilmesi için gerek küresel gerekse iç tarafta daha olumlu gelişmeler görmemiz gerekebilir.
GBPUSD
Cuma günü ABD’den takip ettiğimiz olumsuz ISM İmalat PMI rakamları sonrası toparlanan parite bugün olumlu İngiltere verileri sonrası yükselişine devam etti. Ancak Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler ve hala daha Brexit tarafında yaşanan belirsizlik yukarı yönlü atakları sınırlamakta. Şuanda 1.3170 direncine yakın bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın geçilmesi durumunda 1.3195, 1.3220, 1.3250 ve 1.3300 dirençleri test edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 1.3120, 1.3100, 1.3075 ve 1.3040 desteklerini izleyebiliriz.
BRENT PETROL
ABD ile İran arasında yaşanan gerilim sonrası haftaya 70 Doların üzerinde başlayan siyah altın kar satışlarıyla birlitke bir miktar geri çekildi. Bölgedeki gerilimin durumu şuanda alış yönlü işlemlerin devamı açısından kritik olabilir. Yeniden yönünü yukarıya çevirmesi durumunda yaşanacak alış yönlü işlemlerde 70 direncini takip edeceğiz. Buranın geçilmesi halinde 71.00 direnci ilk etapta hedef haline gelebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 68.50 desteğini takip edeceğiz. Kırılması durumunda ise 67.00 desteğine doğru geri çekilmeler görebiliriz.
ONS ALTIN
ABD’nin İran generalini öldürmesiyle birlikte iki ülke arasında artan gerilim güvenli liman varlıklarını ön plana çıkarmaya devam ediyor. Yaşanan gelişmeler sonucunda şuanda 1470 noktası üzerinde seyrine devam eden Değerli Metal bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayabilirse alış yönlü işlemlerine devam edebilir ve ilk etapta 1585 direnci hedef haline gelebilir. 1470 altına sarkması durumunda ise 1450 noktası kritik olacaktır. Ancak bu seviye öncesinde 1467, 1464, 1460 ve 1455 ara destek seviyeleri takip edilebilir.
Kaynak: Işık FX
Hibya Haber Ajansı