Veri akışının zayıf olduğu günde gözler yine ticaret gelişmelerinde olacak
Dün akşam Türkiye’nin Esad güçlerine, Soçi mutabakatında belirlenen alanlara çekilmesi için tanıdığı sürenin dolmasına az bir süre kala gerçekleşen hava saldırısında 33 asker yaşamını yitirdi, 32 asker yaralandı. Saldırı haberi sonrası Perşembe akşam 21:00 sıralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında olağanüstü güvenlik zirvesi toplandı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan ve kuvvet komutanları katıldı. Zirve sürerken NATO ve ABD ile temaslar hız kazandı. Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da ABD Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ile telefon görüşmeleri yaptı. Toplantı sırasında açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Gayrimeşru rejime misliyle mukabele edilmesi kararlaştırılmıştır” dedi. Toplantı sonrası Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Hatay’da Suriye sınırının sıfır noktasına gitti. Saldırıya diğer siyasi partilerden de tepkiler geldi. MHP lideri Devlet Bahçeli “MHP, hükümetin alacağı siyasi, askeri her kararın bedeli ne olursa olsun yanında duracak, destekçisi olacaktır. İdlib’e kara ve hava operasyonu süratle icra edilmelidir” açıklamasını yaptı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Türk askerlerine yönelik hava saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradığını ve bilgi aldığını söyledi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise düzenlediği basın toplantısında TBMM’yi toplantıya çağırdı.
İdlib’de artan tansiyon Türk Lirası’nda etkisini gösterirken saldırı haberi sonrası dolar/TL Perşembe geç saatlerde psikolojik 6,20 seviyesini aştı. İdlib’de tansiyonun yükselmesinin yanında küresel çapta koronavirüs etkisiyle güvenli liman arayışı ve TCMB rezervleri üzerindeki tartışma sebebiyle Perşembe günü kur 6,18’i aşmıştı. Kamu bankaları bu yükselişte 1 milyar dolar döviz satışı gerçekleştirdi. Bugün Türk Lirası üzerinde İdlib gelişmeleri yine etkili olacak. Ayrıca saat 10:00’da açıklanacak Türkiye 2019 ve dördüncü çeyrek büyüme verileri de izlenecek. Türkiye ekonomisinin dördüncü çeyrekte yıllık %5 büyüme kaydetmesi bekleniyor. Çeyreklik büyüme beklentisi ise %1,5 seviyesinde. Büyümenin öncü verilerinden olan sanayi üretiminin de son çeyrekte artmaya devam etmesi büyüme tahminlerdeki iyimserliği destekliyor.
Koronavirüsün global bir kriz potansiyeli taşıması sebebiyle 2011’den bu yana en kötü gününü geçiren Wall Street’te S%P 500 endeksi Perşembe gününü %4,4 ekside kaparken 2011’den bu yana en sert günlük düşüşünü yaşadı. Haftalık %11 düşüş, zirveden en hızlı geri çekilme olarak kaydedildi. Sabah saatlerinde %1.2 düşen S&P 500 vadelileri Cuma günkü açılışın da pek parlak geçmeyeceğine işaret ediyor. Yatırımcılardaki korku Asya seansına da sıçradı. Japon Topix %4, Çin Şanghay Bileşik %3,4, Güney Kore Kospi endeksi ise %3 düşüş kaydediyor. Virüs etkisi diğer varlık sınıflarında da etkili oluyor. WTI ham petrol varil fiyatı 46 doların altına gerileyerek kritik bir seviyeyi kırdı. ABD ve Avustralya 10 yıllık tahvil getiriler rekor düşük seviyelerine yakın seyrediyor. Panik havası kur cephesinde de görülüyor. Japon yeni dolara karşı %0,6 yükselirken offshore yuan %0,1 geriliyor. Dolar/Yuan 7,0183’e kadar yükseldi. EM kurlarında ise en sert satışlar %1,2 ile Endonezya rupisi ve %0,8 ile Güney Afrika randında görülüyor.
Kaynak:AHL Yatırm
Hibya Haber Ajansı