Endeksler iyimser virüs kötümser


“PİYASANIN ROTASI”

Haftanın Makro Teması

ABD JOLTS / Çin Enflasyon / Türkiye İşsizlik / BoE Toplantı Tutanakları / RBA Faiz Kararı

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0,50 Üzerinde Kalıcı Olacak (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

7 Temmuz Salı Saat 16.00 Fed Üyesi Bostic

7 Temmuz Salı Saat 21.00 Fed Üyesi Daly ve Barkin

8 Temmuz Çarşamba Saat 19.15 Fed Üyesi Bostic

9 Temmuz Perşembe Saat 19.00 Fed Üyesi Bostic

Endeksler İyimser – Virüs Kötümser…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 11,420,374 – tedaviye pozitif cevap veren 6,161,729 – ölü sayısı 533,780 kişiye ulaşmıştır. Küresel boyutta vaka sayısı 11,5 milyon kişiye yaklaşırken, ABD için işler iyi gitmemektedir.

2013 yılında Çin’de covid19 virüsünün tespit edildiği ve dondurulan virüs örneklerinin RaTG13 ismi ile adlandırılmıştır. Sunday Times’da çıkan haber göre inceleme yapan laboratuvar için virüsün kaynağı olup olmadığı konusunda somut bilgiler olmadığı belirtilmiştir.

Ekonomilerde “v” şeklinde hızlı toparlanma beklentileri azalırken, fiyatlama tarafında borsa endeksleri para politikaları desteklerinin süreceği beklentisi ile yükselmektedir. Asya piyasası haftaya pozitif başlarken, S&P500 endeksi 3165 seviyesinde bulunmaktadır.

Türkiye tarafında Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu;

  • “Şu anda da yıllık yüzde 12,6 seviyesinde olan enflasyonu, en kısa sürede tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız ve bunu da başaracağız.
  • “Faizlerdeki düşüş, otomobilden konuta, tüm piyasalarda belirgin bir canlandırmayı da beraberinde getirdi. Bakın şu anda özellikle konut satışlarında ciddi bir patlama var. Otomotiv sektöründe ciddi bir patlama var. Sulamadan enerjiye, ulaşımdan sağlığa geniş bir alanda ardı ardına yaptığımız açılış törenleri de ülkemizin kalkınma mücadelesindeki azmin ifadeleridir. Önümüzde hizmete hazır hale gelmiş eserleri tüm yaz ve sonbahar boyunca sürecek bir açılış takvimi var. Durmak yok yola devam. Bu parolayla ülkemize ve milletimize yaptığımız hizmetleri kesintisiz sürdürmekte kararlıyız.”
  • “Bu defa Türkiye’nin şahlanışını durduramayacaklar”

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sigara ve alkol ÖTV’sinde 6 ayda bir yapılan otomatik artış devreye girmiştir.

GCM Yatırım Araştırma tarafından hazırlanan analizlerimiz;

  •  “ABD – Meksika – Kanada Anlaşması Devreye Giriyor” okumak için tıklayınız.
  • “Tesla, İkinci Çeyrekte Zarar Etmeyebilir” okumak için tıklayınız.
  • “Kalabalığın Çılgınlığı ve Altın Çıkarma Maliyeti” okumak için tıklayınız.
  • “ABD ve Avrupa Hisse Senetleri İçin Analist Beklentileri ve 12 Aylık Hedef Fiyatları” okumak için tıklayınız.
  • “Gram Altın’da Gelişmeler ve Teknik Görünüm” izlemek için tıklayınız.
  • “Altın ve Gümüş Yeni Çeyrekte Yükseliş Eğilimine Devam Edecek mi” izlemek için tıklayınız.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3000 seviyesi üzerinde 3165 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak algı için 3000 seviyesi önemli olmaktadır. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,6956 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde kalıcılık etkin olmaktadır. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1700 üzerinde $1772 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 6.8628 seviyesi ile 6.80 üzerinde fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 467,260 seviyesi ile 500 seviyesi altında baskılanmaktadır. Dolar temasında (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu)) gerileme bulunmaktadır.

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 5 günlük performansları (- kırmızı  / + yeşil) Türk Lirası, %0,06 değer kaybı  göstermektedir.

 

Kıymetli madenler, 5 günlük performansları (- kırmızı  / + yeşil) Altın %0,02 değer kaybı – Gümüş %0,73 değer kazancı göstermektedir.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 205,758 kişiye çıkarken, ölü sayısı 5,225 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 3,630,480 kişiye ulaşmıştır. Günlük vaka sayısı (1148) 1000 kişi üzerinde devam etmektedir.

Bakan Koca: Son 3 günde, ortalama vaka sayısının en çok arttığı iller: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Mardin, Konya, Bursa, Diyarbakır. Yoğun bakım hasta sayımız, yeni vakaları takiben, artış eğiliminde. TEDBİR VARKEN, “Bugün vefat eden sayısı” kanıksanacak tablo değil.

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar