Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Küresel merkez bankalarından gelen destek mesajlarına ekonomik toparlanma iyimserliğinin eşlik etmesi ile rekor tazeledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Geçtiğimiz Cuma günü ABD piyasaları, geç açıklanan ve beklentileri aşan ÜFE verisine karşın, küresel merkez bankalarından yükselen destek mesajlarına ekonomik toparlanma iyimserliğinin eşlik etmesi ile rekor tazeledi. ÜFE verisi, manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %4,2 ve %3,1 seviyelerinde artışlar gösterdi. Manşet veri Ekim 2011, çekirdek veri de Ağustos 2011’den bu yana en yüksek seviyelerde gerçekleşti. ABD 10 yıllık tahvil faizleri Çin’den gelen yüksek enflasyon verilerinin de etkisiyle, güçlü gelen veriye ilk etapta yukarı yönlü tepki verdi. Ancak sonrasında %1,6585 seviyesine gerilediğini izledik. Bu arada VIX endeksinde de mevcut gelişmelerin etkisiyle düşüş eğiliminin devam ettiğini görüyoruz. 20 seviyesinin altındaki seyrini sekizinci günde de sürdüren endeks haftayı 16,69 seviyesinden tamamladı. Endeksler cephesinde, S&P 500 endeksi %0,77 değer kazancıyla 4.128,80 ile üçüncü kez rekor tazelerken, Dow Jones endeksi de %0,89 artışla 33.800,60 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi de %0,51 artışla 13.900,18 seviyesinden kapandı. Hisseler tarafında, özellikle ekonomik büyümeye haasasiyeti yüksek olan sektör hisselerinin aşılamadaki hızlanmanın desteğiyle alıcılı seyir izlediği takip edildi. Carnival Corp hissesinde Wall Street cephesinden iki adet yukarı yönlü güncelleme almasına ek olarak, ertelenmiş talep ve yaz sezonunun başlangıcına dair planlarla yükseliş %2’yi aştı. Diğer yandan General Electric ve JP Morgan hisselerinde de yükselişler %1 civarındaydı. Haftalık bazda endekslere baktığımızda Dow Jones endeksi %2, S&P 500 endeksi de %2,7 artış ile Şubat ayından bu yana en iyi haftalık performanslarını gösterdi. Nasdaq endeksi ise büyük teknoloji sektörü hisselerinde %6’yı aşan yükselişlerle pozitif ayrışarak %3,1 getiri sağladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, Çinli regülatör kuruluş ve ticaret şirketi Alibaba'ya antitekel soruşturması kapsamında 18,2 milyar yuan (2,8 milyar dolar) ceza kestiği yönündeki haberlerle satıcılı seyir görülüyor. Alibaba cezayı ödeyeceğini ve regülasyonlarla uyumlu çalışmaya devam edeceğini açıkladı. Ceza şirketin yıllık gelirinin %4'üne karşılık geliyor. Ayrıca, pandemi sonrası küresel ekonomik toparlanmanın eşit ilerlememesi de negatiflikte etkili olan bir diğer unsur. ABD vadeliler de, 10 yıllık tahvil faizlerinin bu sabah %1,65’li seviyelerdeki sakin seyrini sürdürmesine karşın hafif realizasyonlara sahne oluyor.

Yurt dışında ABD’de bütçe dengesi verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri Şubat ayında 311 milyar dolar açık vermişti. Ayrıca bu hafta ABD’de bilanço sezonu Goldman Sachs ve JP Morgan’ın da aralarında bulunduğu büyük banka karları ile başlayacağını belirtmek isteriz. Beklentiler ekonomideki toparlanma öncülüğünde şirketlerin karlılığının arttığı yönünde. Euro Bölgesi cephesinde de perakende satışlar verisi izlenecek. Şubat ayında aylık ve yıllık bazda sırasıyla %5,9 ve %6,4 düşüşler kaydetmişti. Asya cephesinde Japonya’da ÜFE verisi izlenecek. Verinin Mart ayında aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %0,3 artışlar kaydetmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de Mart ayı TÜFE verisi izlenecek. Piyasa beklentisi verinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %2,5 ve %1,6 artış kaydedeceği yönünde. Euro Bölgesi’nde de ZEW Beklenti Anketi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri Mart ayında aylık bazda 4,4 puan artışla Eylül 2020’den bu yana görülen en yüksek seviye olan 74 puan seviyesine yükselmişti. Asya cephesinde Çin’de ticaret dengesi Mart ayı verisi izlenecek. Verinin 52 milyar dolar fazla vermesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar