Delta Varyantının Endişe Veren Tablosu !
Delta Varyantı tablosu korkutuyor ! TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Onur Naci Karahancı “Kanada’da 200.000 COVID-19 vakasının veri analizine göre Delta varyantının endişe verici olmayan varyantlara göre hastane yatışını %120, yoğun bakım yatışını %287 ve ölümleri %137 oranında artırdığı da belirtilmektedir” açıklamasını yaptı.
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) her çarşamba düzenlediği Pandemi Bültenlerinin 10’uncusu “Dünyada COVID-19 Pandemisinin Durumu” başlığıyla çevrimiçi olarak gerçekleşti. Bültenin sunumunu TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Onur Naci Karahancı yaptı.
Karahancı sunuma Dünya Sağlık Örgütü’nün COVID-19 pandemisi için yayımladığı bültenlerin 19-25 Temmuz haftasındaki verilerini aktararak başladı:
- Yeni vaka sayısı %8’lik artışla 3,8 milyonu geçti.
- Toplam vaka sayısının önümüzdeki iki hafta içinde 200 milyonu geçmesi bekleniyor.
- Bir önceki hafta günlük ortalama 490 bin olan haftalık vaka insidansı, günlük ortalama 540 bine yükseldi.
- Son iki haftada ortalama 57 bin olan haftalık ölümler, %21’lik bir artışla 69 bine ulaştı.
- Amerika kıtasında %30, Batı Pasifik’te %25 vaka sayısı artışı olurken; ölüm sayılarındaki artış Amerika’da %29 artarken, Batı Pasifik’te %3 azaldı. Güneydoğu Asya’da ise vaka sayısı artışı %3, ölüm sayısı artışı %30 oldu.
Delta varyantının diğer varyantlara göre daha hızlı çoğalma ve daha bulaşıcı olma özellikleri taşıdığını kaydeden Karahancı, “Kanada’da 200.000 COVID-19 vakasının veri analizine göre Delta varyantının endişe verici olmayan varyantlara göre hastane yatışını %120, yoğun bakım yatışını %287 ve ölümleri %137 oranında artırdığı da belirtilmektedir” diye ekledi. Karahancı daha sonra ise bulaşmada artışın dört etkenini sıraladı: “Daha bulaşıcı olan endişe verici varyantların dolaşımı, bulaşmayı kontrol altına almayı hedefleyen halk sağlığı önlemlerinin gevşemesi, toplanmalarda artış, eşitsiz aşı dağılımı nedeniyle çok sayıda insanın hâlâ SARS-CoV-2 infeksiyonuna açık olması”
Türkiye’deki Vaka ve Ölüm Artışı Kaygı Verici
Dünyada toplam aşılamanın 3,93 milyar doza ulaştığını ve tam aşılı oranının %13,9 olduğunu paylaşan Karahancı, buna karşın düşük gelirli ülkelerde yaşayan insanların yalnızca %1,1’inin en az bir doz aşıya ulaşabildiğini ifade etti. Karahancı, bülteni şu sözlerle noktaladı: “Aşı eşitsizliğini ortadan kaldırarak aşılamanın hızla yaygınlaştırılması, insanları bu salgından koruyacak ve yeni endişe verici varyantların ortaya çıkmasını engelleyecek en önemli araçtır. Türkiye’de de vakaların ve ölümlerin artışının kaygı verici olduğu ve aşılama çalışmalarının hızlanarak arttırılmasının yaşamsal önem taşıdığı resmi rakamlarla dahi görülmektedir” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı