Sabah stratejisi


Majör ABD endekslerinde 3 günlük satışın ardından hafta ortasında değer kazanımları takip edildi. Risk algısının toparlandığı gün içerisinde, 15 Aralık tarihi öncesinde ABD ve Çin’in sınırlı da olsa bir anlaşmaya varabilecekleri beklentisi yatırımcı kesiminde riskli varlıklara eğilimi hızlandırdı. Salı günü takip edilen riskten kaçış isteği bu kez gözlenmezken, VIX ve MOVE endekslerindeki yükseliş de hız kesti.

Cuma günü açıklanacak olan ABD Kasım ayı istihdam raporu öncesinde sinyal etkisine sahip ADP ve ISM endekslerine ait istihdam kalemleri karışık bir resim oluşumuna işaret ediyor. Özel sektör kesiminde piyasa beklentisi olan 135 bin kişi artışın yarısı düzeyinde 67 bin kişi kadar artış takip edilirken, Ekim verisinde de 121 bin kişi seviyesine aşağı yönlü revizyon gerçekleşti. Öte yandan ISM imalat endeksinin ardından imalat dışı endeks de genişleme bölgesinde kalmasına rağmen bir önceki aya kıyasla ivme kaybetti. İstihdam ve yeni siparişler kalemleri manşetin aksine toparlanma gösterirken, TDİ öncesinde beklentilerin yeniden gözden geçirilmesine neden oluyor.

Piyasaların haber akışı açısından takip ettiği önemli zirvelere dün Londra’da sona eren NATO toplantısının ardından bugün Viyana’da başlayacak olan OPEC buluşması ile devam ediliyor. Diğer üyelerin kısıntıya dair sözlerini tutmamaları durumunda üretimi günlük bazda artırabileceği sinyali veren Suudi Arabistan ve süre uzatımını destekleyeceğini belirten Irak’a ait açıklamalar zirve öncesinde dikkat çekiyor. Petrol fiyatları ise kayda değer bir adımın gelmeyeceği düşüncesiyle toplantı öncesinde Brent ve WTI cinsi kontratlarda haber akışının bir kısmını önden satın almış durumda.

Globale ait haber akışları yeni güne ait tüm başlıkları doldurur durumda. Yeni Zelanda’da bankalardan gelecek 7 yıl vade için toplamda 13 milyar dolarlık sermaye artırımına gitmeleri istenirken, Japonya’da Abe hükümetinin 174 milyar dolar düzeyinde mali teşvik adımı atacağı takip ediliyor. Ayrıca, son dönemde bölgeye ait protestolara öncülük etmesi ile gündeme gelen Şili’de merkez bankası tarafından politika faizi %1.75 düzeyinde sabit tutulurken –swap piyasası ve ekonomistler ayrışmıştı-, Aramco halka arzında gün içerisinde fiyat oluşumu yakından izlenecek. Şayet beklenti olan 32 riyal seviyesi söz konusu olacaksa, 25.6 milyar dolar büyüklük ile 2014 yılındaki 24 milyar dolarlık Alibaba halka arzına ait rekor da kırılmış olacak.

Dışarıdaki gelişmelerden içeriye gelindiğinde ise yerel varlıkların iyimser yaklaşımlarını muhafaza ettiklerini söylemek yanlış olmayacaktır. Bir gün önceki satış eğiliminin aksine BİST 100 endeksinde kapanış 108 bin puan seviyesi sınırında olurken, gösterge tahvil faizlerinde de gerileme gözlendi. Lira yatay seyrini 5.72-5.76 bandında korurken, global risk algısından ayrılmama isteğini gelecek dönem algıları açısından olumlu okuyoruz.

Kaynak: Orkun Gödek / Stratejist Araştırma / Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı


Son Fotoğraflar

Tüm Fotoğraflar